Diari Més

Música per no perdre la memòria

Diumenge s'estrena al Teatre Tarragona 'Estació Klezmer', un espectacle sobre la música jueva

Músics que intervenen en l'obra 'Estació Klezmer'.

Música per no perdre la memòriaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'holocaust va fer desaparèixer les comunitats jueves a Europa i va comportar el tancament de les sinagogues. Però la seva música, la música klezmer, va continuar sonant. Estació Klezmer és un concert teatralitzat que recull aquella tradició viva a l'Europa de l'Est, en l'idioma original (jiddisch, polonès, hebreu...).

L'espectacle s'articula a través d'un personatge, Moshe Ha-Elion, natural de Tessalònica i supervivent de quatre camps d'extermini, que va cosint cadascuna de les peces del concert amb el fil de la seva història personal, sentimental i col·lectiva.

El text de l'obra és de Francesc Valls-Calçada, el qual es va s'inspirar en l'entrevista que ell mateix va fer a Moshe Ha-Elion a Tel-Aviv. El mateix Valls-Calçada és qui assumeix també la direcció de l'espectacle, amb Mercè Rovira com a ajudant de direcció.

En l'apartat musical, és rellevant el fet que les músiques que integren el repertori sorgeixen de les peces que Katarzyna Krupka i Pep Alcanyiz han recollit de la tradició viva actual a Polònia. Així, en el transcurs de l'espectacle els vocalistes interpreten alguna cançó sefardita (una part dels jueus europeus provenen de la península Ibèrica, d'on foren expulsats a finals del segle XV) i algun fragment operístic. Tot plegat es complementa amb projeccions d'imatges al·lusives.

Un concert íntim

Aquest espectacle arriba al Teatre Tarragona tres anys després de la seva estrena. El 2018 va arrencar el seu camí en forma de petit concert íntim i amb el temps, l'espectacle va anar creixent i incorporant altres artistes, que se sumen als que hi eren des de bon començament.

En paral·lel, aquesta mateixa tardor s'ha presentat el llibre Estació Klezmer. Viatge musical amb Moshe Ha-Elion (Ed. Silva), signat pels mateixos Francesc Valls-Calçada i Pep Alcanyiz, que recull el guió de l'espectacle, el text original i la traducció de les lletres de les cançons que en formen part, així com les partitures i la documentació gràfica.

Estació Klezmer es presentarà aquest diumenge, 28 de novembre, a les 18 h. al Teatre Tarragona. El preu de les entrades és de 12 euros i es poden comprar a través de la web del mateix teatre.

tracking