Diari Més

Patrimoni

L'Ajuntament de Tarragona no descarta l'enderroc de la part nova de l'Amfiteatre

Surt a concurs l'estudi per a la rehabilitació de la graderia, amb un pressupost de setze mil euros i un termini de dos mesos

L'estructura que reforça la part afectada, en una imatge de 2019

L'Ajuntament de Tarragona no descarta l'enderroc de la part nova de l'AmfiteatreGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona ha tret a concurs la redacció de l'informe que haurà d'analitzar les possibilitats de rehabilitació de la graderia de l'Amfiteatre Romà, tancat al públic des del 2019. Tot i això, entre les diverses opcions que preveu el document de convocatòria, s'hi inclou la possibilitat d'enderrocar «la totalitat de la graderia reconstruïda».

Concretament, l'Àrea de Patrimoni demana l'anàlisi de quatre opcions, tres d'elles centrades en la rehabilitació de les graderies deixant oberta l'opció d'enderrocar la part superior d'aquest element i incorporant mesures de seguretat i d'accessibilitat. La quarta opció, segons el document, consisteix en «l'enderroc de la totalitat de la graderia reconstruïda».

Cal recordar que aquesta part de l'Amfiteatre no és l'original romana. L'obra data dels anys setanta, quan es va decidir fer una actuació que ajudés a comprendre la totalitat dels vestigis i no només les parts que s'havien conservat fins aleshores.

Amb tot, des que fa uns anys es va comprovar la inestabilitat d'aquest sector del monument, s'ha mantingut la incògnita sobre si cal emprendre reparacions parcials o bé enderrocar l'afegitó nou, per raons de seguretat pública.

Amb l'informe que ha encarregat l'Ajuntament es vol disposar de criteris tècnics que documentin cadascuna de les opcions, abans de prendre una decisió definitiva sobre el futur d'aquesta peça significativa del patrimoni i encarar l'inici dels treballs. El consistori ha dedicat un pressupost de licitació de 15.911, 50 euros i un termini de realització de l'estudi de dos mesos. El termini per a la presentació de les propostes s'acaba el 10 de desembre.

Es demana, específicament, que optin a l'adjudicació equips encapçalats per un enginyer o arquitecte amb coneixements en el camp d'estructures i recuperació patrimonials, arqueòlegs i especialistes en conservació i restauració de béns culturals.

El regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha indicat que impulsen aquest estudi «per tal de buscar solucions tècniques que ens permetin recuperar les graderies de l'Amfiteatre Romà. És important que aquesta part del monument sigui segura i accessible, per tant és una prioritat trobar una solució per a les patologies existents».

Pinedo insisteix en el fet que aquesta actuació «s'emmarca en els treballs de conservació i rehabilitació de l'Amfiteatre, i té com a objectiu tornar a obrir aquesta part tant important del monument».

En l'actualitat, els visitants poden accedir a l'arena central, però no a les parts construïdes que l'envolten.

En qualsevol cas, el fet que l'enderroc total o parcial de les graderies de nova construcció, que no menciona el regidor, sigui admès com una de les possibilitats en la convocatòria del concurs, deixa la porta oberta a tot tipus de solucions i, també, de polèmiques ciutadanes, ja que l'actual imatge de l'Amfiteatre s'ha consolidat entre la ciutadania, tot i que no es poden deixar de banda les mesures de seguretat per accedir al recinte públic, ni tampoc el valor patrimonial de les intervencions en monuments històrics.

D'acord amb les previsions, a començaments de l'any que ve es coneixeran les opcions tècniques amb què compta l'Ajuntament, que després haurà de decidir.

tracking