Diari Més

Infraestructures

Un estudi determinarà si els trens de mercaderies passen o no per la costa

Per la Plataforma Mercaderies per l'Interior, els treballs adjudicats només serveixen per dilatar la decisió i reclamen la recuperació d'un estudi anterior

Pla general d'una màquina que treballa en les obres d'adaptació del Corredor Mediterrani al Camp de Tarragona.

Un estudi determinarà si els trens de mercaderies passen o no per la costaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha adjudicat l'estudi de viabilitat de la remodelació de la xarxa ferroviària de Tarragona per tal de fer front a la problemàtica del pas de mercaderies per la línia de la costa. La Plataforma Mercaderies per l'Interior, lluny d'estar satisfeta amb l'anunci, creu que és una tècnica dilatòria per guanyar temps i seguirà pressionant per a que les seves reivindicacions s'escoltin.

El Mitma va anunciar ahir l'adjudicació dels treballs a l'empresa PROINTEC, SA, amb un pressupost d'adjudicació de 503.860,95 euros. Amb l'estudi, el ministeri pretén buscar solucions a la profunda transformació que ha patit la xarxa ferroviària tarragonina en les dues darreres dècades: pel que fa al transport de passatgers cal destacar l'arribada de la línia d'alta velocitat Madrid-Barcelona que va permetre la posada en servei de l'estació del Camp de Tarragona cal sumar-hi les obres del Corredor del Mediterrani, part del qual es va inaugurar el gener de l'any passat (el tram de Vandellòs-Tarragona).

Per tot això, el ministeri vol anar un pas més enllà i donar-li al transport de mercaderies la importància que es mereix, tot cercant solucions que donin continuïtat al Corredor del Mediterrani i a les línies que conflueixen a Tarragona, tot tenint en compte la problemàtica del pas d'aquestes mercaderies per la costa.

L'estudi, a més, haurà de plantejar i definir la necessitat de noves línies ferroviàries o la modificació de la xarxa existent, després d'analitzar els trànsit ferroviari actual i futurs de Tarragona. Per això, una primera part dels treballs hauran d'identificar els trànsits actuals, tant de passatgers com de mercaderies. La segona fase de l'estudi es destinarà a fer una diagnosi a futur d'aquest trànsit per tal de fer un plantejament d'alternatives funcionals, tot identificant les necessitats d'actuació i les condicions de contorn per a definir, analitzar i seleccionar les solucions d'actuació. La última part del projecte servirà per analitzar la viabilitat tècnica i econòmica de les alternatives, així com per realitzar l'estudi de rendibilitat socioeconòmica de les que siguin viables tècnicament parlant, per acabar amb una proposta, si cal, d'estudis informatius o projectes que portin a terme les actuacions que resultin viables en els treballs actuals.

Reticència per l'estudi

El portaveu de la Plataforma Mercaderies per l'Interior, Eugeni Sedano, es mostrava ahir dolgut per l'anunci del Mitma, ja que «dona la sensació que es una tècnica dilatòria i que tornem a la casella de sortida. Per llei, un estudi de viabilitat no té validesa legal i caldria un estudi informatiu», va explicar Sedano. L'entitat treballa, des de fa gairebé tres anys, en el reconeixement de les seves reivindicacions, la més important de les quals és que les línies del Corredor del Mediterrani se segreguin i, així, els trens de mercaderies no passin per la línia de la costa, on es concentra la major part del trànsit de passatgers.

L'estudi és per Sedano una passa enrera perquè «el 2014 ja es va aprovar un estudi informatiu que donava quatre alternatives possibles i en seleccionava una d'elles, la més barata, però no s'ha tingut mai més en compte», deia. La Plataforma demana, doncs, que es tingui en compte aquell treball «si cal amb les modificacions i actualitzacions que calguin» per agilitzar el pas de les mercaderies per l'interior. L'estudi del 2014 va quedar en l'oblit «primer perquè es va extraviar i després perquè ens van dir que era obsolet», però podria ser un primer pas a «l'alliberament de la línia de la Costa que patirà saturació de trànsit».

De totes formes, Sedano reconeixia que «va bé que el Mitma s'adoni de que cal estudiar una via per la que circulen línies de rodalies, regionals, mercaderies d'ample ibèric i mercaderies d'ample europeu», però no es mostrava gens optimista i apostava per continuar informant la ciutadania de les reivindicacions de la Plataforma així com pressionant l'Estat per a que recondueixi la situació.

Precisament avui es durà a terme una jornada de debat sobre la necessitat de segregar el trànsit ferroviari de mercaderies per l'interior, organitzada per la Plataforma, on hi participarà el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, el president del Port, Josep Maria Cruset i representants d'altres entitats com l'AEQT i la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona, entre altres. En una segona taula, hi participaran el director del departament d'Història de la URV, Joaquín Ruiz de Arbulo, l'enginyer de camins, Ramon Juanola i el president de la Plataforma del Transport Públic, Daniel Pi. Tots ells reflexionaran entorn a les afectacions dels trens de mercaderies a la seguretat, a la salut i també al patrimoni.

tracking