Diari Més

Universitat

La URV reconeix dues doctores per reduir el consum de sedants en dones

La distinció és pel seu treball i implicació en visibilitzar i defensar els drets de les dones

D'esquerra a dreta, Laura Román, secretaria general de la URV; Lucía Artacoz, directora de l'Observatori de la Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Barcelona; Lourdes Franco, metgessa i membre del MARC; María José Figueras, rectora de la URV; María José Sáez, metgessa, i Inma Pastor, directora de la Unitat d'Igualtat.

La URV reconeix dues doctores per reduir el consum de sedants en dones

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat Rovira i Virgili (URV), a través de la Unitat d'Igualtat, ha reconegut amb la Distinció Maria Antònia Ferrer les doctores María José Sáenz i Lourdes Franco, dels CAP de Deltebre (Baix Ebre) i d'Amposta (Montsià), per haver creat uns grups d'ajuda que han reduït el consum de fàrmacs sedants en dones.

La Distinció Maria Antònia Ferrer reconeix les persones o col·lectius que han destacat pel seu treball i implicació en visibilitzar i defensar els drets de la dones.

Segons ha explicat la universitat en un comunicat, les dues doctores van investigar per què l'any 2016, el 70% de les persones més grans de 15 anys que eren ateses al CAP de Deltebre i que consumien «benzodiazepines», substàncies amb efectes sedants, eren dones.

A partir d'una recerca, la doctora Sáenz i la doctora Franco van concloure que les pacients presentaven un perfil comú perquè «eren dones amb malalties, cuidadores, amb ocupacions precàries, amb un rol tradicionalment femení i que buscaven ajuda en la medicació».

Ambdues doctores van ressaltar que també «la pressió assistencial, la falta de temps per parlar amb el pacient o les receptes prèvies van conduir els professionals mèdics a receptar les benzodiazepines».

Amb aquestes dades, les doctores Sáenz i Franco van crear diferents grups d'ajuda que van permetre que el consum de fàrmacs sedants es reduís «significativament» entre les dones i va suposar «un alliberament que compartissin les seves experiències i disposessin de suport mutu».

La rectora de la URV, María José Figueras, ha lliurat la distinció a les dues doctores en un acte celebrat a la Sala de Graus del campus Catalunya de la universitat tarragonina.

La doctora Sáenz ha subratllat que «la paraula alleugereix la tensió que generen determinades patologies». «En canvi -ha agregat-, és poc habitual que els metges disposin de temps per escoltar els seus pacients».

Per la seva banda, la doctora Franco ha demanat a la URV formar els professionals de la Medicina perquè siguin capaços d'atendre «les necessitats específiques de les dones».

La rectora de la URV ha destacat la importància d'humanitzar l'atenció mèdica perquè «no sigui substituïda per la tecnologia».

tracking