Diari Més

Urbanisme

Només una tercera part dels edificis de la Part Alta de Tarragona ha sol·licitat la ITE

El president del COAATT, Adolf Quetcuti: «Hi hauria d'haver un règim de subvencions més important per afrontar-les»

El president del COAATT, Adolf Quetcuti i el membre de la junta Jordi Roig.

Només una tercera part dels edificis de la Part Alta de Tarragona ha sol·licitat l'ITEGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Part Alta és una de les zones de Tarragona que acumula més edificis sense disposar de la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE). Només un 34% dels edificis del centre històric que haurien de tenir-la s'han inspeccionat. Per tant, dels 936 edificis de la Part Alta que han de passar la revisió, només 323 han estat inspeccionats i, d'aquests, la majoria presentaven patologies com humitats produïdes per cobertes en mal estat, despreniment d'arrebossats de façanes i, en alguns casos més greus, es requeria intervenir en elements estructurals o despreniments de lloses de balcons. Així doncs, al centre històric hi ha 613 edificis no revisats.

«En termes generals, s'han fet poques inspeccions tècniques als edificis a la Part Alta, només se n'han fet una tercera part de les que s'havien de fer», apunta Adolf Quetcuti, president del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona. El president dels arquitectes tècnics i aparelladors creu que s'haurien d'haver concedit més subvencions als propietaris per a fer rehabilitacions, ja que no tots s'ho poden permetre. «A la Part Alta hi pot haver propietaris que no tinguin gaires recursos, gent gran o persones amb dificultats per mantenir l'edifici en el seu dia a dia i se'ls hauria d'haver ajudat, perquè a aquestes comunitats disposessin de subvencions o ajuts per poder passar la ITE. Hi hauria d'haver un règim de subvencions més important, sobretot per a les persones a les quals els hi és difícil poder fer afrontar el cost d'una ITE», diu.

El president explica que la Generalitat no ha aplicat cap règim sancionador respecte a les ITE, fet que no li sembla malament, però considera que, des de l'administració catalana, també s'hauria d'incentivar i conscienciar sobre els beneficis que reporta tenir la ITE passada. «No només és un tràmit administratiu, és una mesura que permet als propietaris, comunitats de propietaris o individuals conèixer l'estat de salut dels seus habitatges», diu. En aquest sentit, Quetcuti considera que la societat s'ha de mentalitzar que és necessari passar la ITE. «Quan s'ha de passar l'ITV del cotxe, tots ho tenim assimilat perquè és un tema de seguretat, això és el mateix. És un tema de mentalització, cal fer rehabilitació per mantenir els edificis en condicions i no tenir ensurts», diu.

El representant dels arquitectes tècnics posa Girona com a exemple de rehabilitació d'un nucli antic i recalca que s'ha d'aconseguir que sigui més fàcil poder intervenir en aquestes cases de la Part Alta. «No hi ha res més bonic que tenir el nucli antic d'una ciutat rehabilitat, ordenat i arreglat perquè això et dona la vitalitat d'aquella part antiga de la ciutat», apunta.

El barri de Sant Pere i Sant Pau, de la mateixa manera que la Part Alta, és una de les zones amb menys ITE realitzades. D'un total de 976 edificis que haurien d'haver estat inspeccionats al barri, només 29 ho han sol·licitat. Quetcuti atribueix aquestes xifres al fet que «hi ha la concepció que Sant Pere i Sant Pau és encara un barri relativament nou». Els edificis han de passar la ITE a partir dels quaranta-cinc anys d'antiguitat, quan s'entén que poden començar a tenir deficiències que requereixin una inspecció.

Des del COAATT s'han mostrat optimistes per l'aprovació que va tenir lloc ahir mateix del Real Decret 853/2021 de 5 d'octubre pel qual es regulen els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació, molt focalitzat també en l'eficiència energètica. El decret, que és un instrument de recuperació basat en els fons Next Generation EU que permetrà mobilitzar un volum d'inversió sense precedents en el marc general del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d'Espanya. Les obres inclouran tots els elements encaminats a l'estalvi energètic, com ara aïllaments, finestres i els canvis en instal·lacions elèctriques per energies renovables. Amb aquesta mesura, els edificis escollits seran subvencionats pel que fa a l'elaboració del projecte, la llicència d'obres i es podrà abonar fins a un 60% del cost de l'obra, sempre que sigui demostrable la millora que s'ha dut a terme i compleixi amb els requisits establerts. «Un dels requisits que demanaran per poder aspirar a aquesta subvenció és tenir la ITE i el certificat energètic en vigor, a partir d'aqui, es podrà demostrar que el que s'ha fet ha reduït la despesa energètica de l'edifici», apunta Quetcuti. «Aquests fons han de canviar el concepte dels habitatges que actualment no són eficients. Promouran l'estalvi energètic i se centraran en els edificis més antics», explica. Tot i veure molt positiva la mesura, Quetcuti considera que les sol·licituds acceptades a Tarragona seran relativament limitades però «les que arribin seran bones i positives per la ciutat».

tracking