Diari Més

Obres

L'Arquebisbat arranjarà les cobertes de la capella del Corpus i la Sagristia de Tarragona

Es canviarà la pedra de Sant Vicent per teula aràbiga per evitar les filtracions d'aigua

La capella del Corpus Christi al fons, a la Sala II del Museu diocesà.

L'Arquebisbat arranjarà les cobertes de la capella del Corpus i la Sagristia de TarragonaArquebisbat de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Arquebisbat de Tarragona arranjarà, entre finals d'aquest any i principis del vinent, les cobertes de la capella del Corpus Christi i de la Sagristia major. En el cas de la capella, els desperfectes en la teulada han provocat filtracions d'aigua a l'interior. Per fer-ho, l'Arquebisbat de Tarragona ha licitat les obres per reparar les teulades d'ambdós espais per vora 170.000 euros (IVA no inclòs). L'encàrrec dels treballs consisteix a determinar les causes i solucionar les patologies de les cobertes. Tot apuntà, però, que les peces de pedra natural –pedra de Sant Vicent– s'han desprès de la superfície i cauen pendent avall. D'altra banda, en l'intradós –cara interior– de la volta de la capella de Corpus Christi s'evidencien filtracions d'aigua. La coberta de la Sagristia major ocupa uns 170 metres quadrats i la del Corpus Christi, 275 metres quadrats.

Segons el projecte bàsic, els treballs de rehabilitació de les teulades duts a terme en els anys 2002 –a la capella– i 2000 –a la Sagristia–, «no són els més adients per a aquests elements patrimonials d'arquitectura». «La proposta de la reutilització de les lloses de pedra de Sant Vicenç amb una nova base de morter i ciment cola per reparar aquestes cobertes no és versemblant i, per tant, les patologies actuals apareixeran de nou», s'afirma. Amb els treballs es vol tornar la coberta de la capella de Corpus Christi a la geometria amb teula aràbiga, morter de calç i, si cal, el farciment de les eixutes amb formigó alleugerit, refer canals i desguassos, etc. Així, la teulada retornarà a l'estat anterior a la reforma de 2002. Per a la coberta de la Sagristia i Sala el Tresor, el projecte proposa l'eliminació de la coberta superposada a una coberta anterior seguint la geometria actual substituint també les lloses de Sant Vicent –que són de superfície plana– per la teula aràbiga.

Amb el canvi de cobertes es recuperarà també el mateix acabat d'altres capelles del conjunt catedralici i es protegirà no només aquests elements arquitectònics, sinó també les importants peces d'escultura, pintura, argenteria litúrgica i tapissos del Tresor catedralici que hi ha en la Sagristia Major, en la Sala del Tresor i en la capella del Corpus Christi, que alberga la Sala II del Museu diocesà.

Segons les inspeccions visuals realitzades, les patologies observades en les dues cobertes són similars: les peces de pedra natural col·locades de forma alterna i sense cap junta entre elles han patit dilatacions per canvis de temperatura provocant una convexitat a la cara superior, el despreniment de les peces de pedra del morter de fixació al suport iel desplaçament de tot el conjunt de peces de les cobertes.

Aquestes cobertes estan acabades amb faldons, canals, minvells i altres peces de xapa de zinc. Segons les inspeccions realitzades, alguns d'aquests elements estan mal executats que poden provocar humitat a l'interior dels edificis.

Algunes de les pedres de Sant Vicent s'han desprès.

L'Arquebisbat arranjarà les cobertes de la capella del Corpus i la Sagristia de TarragonaCedida

tracking