Diari Més

Comerç

El descens de clients i les taxes impedeixen als marxants reviscolar a Tarragona

La FAVT manté converses amb ESPIMSA per donar resposta a aquesta situació que afecta els paradistes del mercat

Imatge del mercat de Bonavista durant la jornada d'aquest diumenge.

El descens de clients i les taxes impedeixen als marxants reviscolar a TarragonaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els marxants de Tarragona no passen pel millor moment i cada cop són més els paradistes del mercat de Bonavista amb dificultats per cobrir despeses. Les pèrdues que arrosseguen derivades de la crisi per la pandèmia, el descens de clients pels nous hàbits de consum i les taxes que han d'afrontar per muntar les parades al mercat limiten considerablement el seu marge de benefici. De fet, ja són moltes les parades que han hagut de tancar i, des de la FAVT, apunten que estan en converses amb l'Ajuntament per trobar solucions.

Juan Benítez, el representant de la taula de comerç de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) i president de Marxants TGN, apunta que la situació als mercats és «fluixa» i que, per reactivar-los, calen «unes taxes raonables». Benítez lamenta que alguns paradistes han hagut de tancar les parades, ja que no poden afrontar els preus, però apunta que, des de l'Empresa de Serveis i Promocions d'Iniciatives Municipals (Espimsa), «s'estan movent» en aquest sentit. «A Espimsa estan per la feina», apunta. El representant de la FAVT afirma que, «des de la taula de comerç de la FAVT s'està treballant amb Espimsa per a una millora econòmica que rebaixi la pressió per les despeses que afronten», va dir.

«Hi ha paradistes que han hagut de tancar i molts que ho faran aviat. A Bonavista i a la plaça Corsini hi ha parades en subhasta perquè la gent no pot aguantar aquests impostos per muntar la parada, no els compensa. Al mercat de Bonavista es veuen llocs buits», explica. «Els mercats de la província de Tarragona són dels més cars. Hi ha gent a altres zones que paga en un any el que aquí et costa només un trimestre», recalca.

El responsable de comerç de la FAVT també atribueix a l'augment de les compres per Internet al descens de visitants i considera que «s'ha de potenciar i fer atractiu el mercat». Benítez també destaca que els mercats contribueixen a l'economia de tota la zona. «On hi ha un mercat, a prop creixen els negocis», ja que s'incrementa el flux de gent i perquè els mateixos paradistes consumeixen als negocis de la zona. El representant de la FAVT considera que la transformació digital també pot ajudar als mercats i, en aquest sentit, destaca eines com MercaWeb, un sistema destinat a la venda de productes en línia per part dels marxants o l'aplicatiu Som Comerç TGN, que permet consultar informació sobre la localització, els productes i serveis que ofereixen els comerços de Tarragona.

El conseller de Comerç, Mercats, Fires i Consum de l'Ajuntament i president d'Espimsa, Dídac Nadal, afirma que, d'ençà que el seu grup municipal fer-se càrrec de la conselleria, hi ha un escenari de millora i adequació dels mercats i mercadets i destaca les campanyes que han dut a terme per incentivar el comerç. Nadal apunta que, a causa del context de dificultat que travessen els marxants per culpa de la covid, «s'estan mantenint converses a través de la FAVT per veure si es pot donar un cop de mà, ja que som conscients que s'han trobat en una situació molt delicada generada per la pandèmia».

Jesús Vázquez, que té una parada de calçats al mercat de Bonavista, ha notat una disminució de l'afluència de gent en els darrers temps. Vázquez lamenta les dificultats que té per cobrir les despeses a causa de les taxes que ha de pagar i a la competència que li fan alguns venedors il·legals. «La situació està bastant malament, a part que paguem molt per tenir parada al mercat, no ens donen gaires facilitats per muntar la parada», lamenta. «Jo pago els impostos que em corresponen, 100 euros només per muntar la parada avui, no cobreixo les despeses i, a sobre, he de veure com es posen venedors ambulants il·legals que no paguen impostos», critica. «Ells no paguen impostos i venen més que nosaltres», critica el paradista. «Crec que la degradació del mercat és un dels motius que ha propiciat que baixa l'afluència de gent que ve al mercat», comenta, fent referència a la presència d'algunes parades amb roba de segona mà, o gènere de baixa qualitat.

«S'haurien de reestructurar els preus de les parades, amb aquesta crisi es fa molt complicat arribar a pagar tot el que s'ha de pagar, es paga molt», diu Miguel Garriga, responsable d'un punt de venda de roba al mercat de Bonavista. Garriga també ha notat el descens de visitants. «Amb la covid, a la gent li costa més venir», lamenta. El paradista també apunta que «abans venien moltíssims turistes, però van deixar de venir perquè hi havia carteristes i els buidaven».

Juan de la Torre, que té una parada de fruita i verdura al mercat, explica que, d'ençà de la pandèmia, ha baixat molt la presència de visitants al mercat. «Des de la pandèmia ha començat a baixar l'afluència de gent i, ara mateix, està molt fluix, ja no és el que era i dubto que torni a estar com abans», explica. El paradista també indica que s'ha notat el descens de turistes respecte a anys anteriors i, aquest fet, ha afectat a la parada durant la temporada d'estiu. De la Torre també creu que els nous hàbits de consum com les compres per Internet un dels motius d'aquest descens. «Aquest estiu s'ha notat molt respecte a anteriors, ha estat una baixada molt bèstia, tant de bo remuntés, però veig molt complicat», explica. «No només és la pandèmia, la gent està canviant el xip, la venda en mercat s'associa més a la gent gran, ara la gent va més a les grans superfícies». També afirma que, en baixar el nombre de clients, a alguns paradistes no els hi és rendible muntar la parada i apunta que el mercat de Bonavista és «un dels més cars» per fer-ho.

tracking