Diari Més

Urbanisme

La Generalitat enderrocarà l'antiga fàbrica IQUIRGA del Vinyet

Les obres tindran una durada de quatre mesos i permetrà alliberar un espai pròxim a diferents punts naturals protegits

Imatge de l'espai que ocupava l'antiga fàbrica en el qual encara hi ha diverses estructures que seran enderrocades aviat.

La Generalitat enderrocarà l'antiga fàbrica IQUIRGA del VinyetGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat enderrocarà les restes que queden de l'antiga fàbrica IQUIRGA (Indústria Química Roca de Gaià), situada al Vinyet, al límit de la ciutat de Tarragona, concretamant a Tamarit. D'aquesta manera, el govern alliberarà l'espai pròxim a diferents punts d'interès natural i protegits com són la desembocadura del riu Gaià, destacada en el Pla d'Espais d'Interès Natural i en l'Inventari de Zones Humides de Catalunya; les costes del Tarragonès, que formen part de l'Espai Xarxa Natura 2.000; i la reserva natural de fauna salvatge a la desembocadura del riu.

Les obres, les quals van sortir a licitació amb un pressupost de 5.455 euros amb IVA inclòs, s'han adjudicat a l'empresa QiQ Tècnics i Arquitectes amb un pressupost final de 4.671 euros amb IVA inclòs. Les tasques consistiran en l'esbrossada de la finca i retirada de vegetació al·lòctona invasora, la retirada de plaques i dipòsits de fibrociment presents a les construccions, l'enderroc de petits coberts i corrals, l'enderroc de murs i tanques del perímetre i de l'interior de la parcel·la i també de paviments preexistents. A la vegada també se sanejarà el sòl i subsol de l'antiga fàbrica de carbonats i se segellaran els pous. Pel que fa a residus perillosos, en l'informe es destaquen les dues tones de fibrociment i uralita, corresponents als dipòsits que s'utilitzaven, mentre que la resta correspon a formigó, residu ceràmic i metàl·lic, entre altres considerats no perillosos.

Precisament, sobre els residus perillosos, l'Agència de Residus de Catalunya va emetre un informe el 2014 en el qual assenyalava que «caldria retirar i gestionar correctament els residus presents tant a la fàbrica com a l'entorn».

Un cop fets els enderrocs i el sanejament dels terrenys, també es procedirà a millorar els hàbitats naturals de la finca del Vinyet amb la protecció d'exemplars de Limoniastrum monopetalum, un arbust conegut com a salat i el trasplantament i posterior reubicació de peus de Limonium gibertii, originaris de les Illes Balears i de Tarragona. També s'eliminaran els peus arboris de quatre pins blancs i una figuera i es condicionarà topogràficament la parcel·la.

La fàbrica de la Roca de Gaià es va construir l'any 1947 i es dedicava a la fabricació de carbonat de magnesi a partir de l'aigua de mar, per això la seva instal·lació al costat de la platja. Segons s'extreu en el llibre Records de la fàbrica de la Roca de Gaià, d'Estudis Altafullencs 32, aquesta empresa va donar a conèixer el nom d'Altafulla a diversos països del món com ara Brasil, Veneçuela, Argentina, França, Algèria, Egipte o Israel i dominava la totalitat del mercat peninsular. Amb tot, la fàbrica es va aturar l'any 1985 deixant tot el mercat espanyol als competidors, que aleshores eren una fàbrica de França, una d'Alemanya i una d'Itàlia.

L'antiga fàbrica de la Roca de Gaià en una imatge del 1982.

La Generalitat enderrocarà l'antiga fàbrica IQUIRGA del VinyetEstudis Alfullencs 32

tracking