Diari Més

Mobilitat

L'obligatorietat del casc a Tarragona manté a l'expectiva a les empreses de patinets

Les companyies de lloguer de VMP resten pendents de la reacció dels usuaris amb l'ús del casc després de la modificació de l'ordenança

Imatge d'uns patinets elèctrics pel centre de Tarragona.

L'obligatorietat del casc a Tarragona manté a l'expectiva a les empreses de patinetsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les companyies de lloguers de patinets elèctrics estan a l'expectativa de veure com reaccionaran els usuaris del servei a l'obligatorietat de portar casc per als Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), que es va aprovar en la sessió plenària de dilluns passat amb la modificació de l'Ordenança general de convivència i ús dels espais públics de Tarragona.

El director d'aliances internacionals d'Spin, Roger Puigví, considera que fer obligatori el casc pels VMP i no per les bicicletes és un «greuge comparatiu» i apunta que, durant les properes converses que mantindran amb l'Ajuntament per la renovació de les llicències, abordaran l'ús del casc obligatori amb el consistori. Respecte a la possibilitat de proveir del casc a tots els usuaris del servei, Puigví indica que, d'entrada, és l'usuari el responsable de conduir segons la normativa i, en aquest sentit, no descarten que, el que fins ara era la recomanació de portar casc, passi a ser una obligació en els acords de condicions amb l'usuari. Tot i així, des d'Spin recorden que «no hi ha cap servei de micromobilitat al món que ofereixi el casc» i defensen que la companyia disposa dels «vehicles més segurs del mercat». «Defensem conduir amb la màxima seguretat», va concloure.

El director de relacions institucionals de Lime a Espanya, Arnau Pérez, apunta que es troben en un període d'adaptació i que «tots els passos que es donin amb relació a la seguretat són benvinguts». Pérez va apuntar, però, que estan pendents de veure com reaccionaran els usuaris a la nova obligatorietat, i va explicar que «amb les motos també hi va haver moltes reticències al principi, i creiem que ara pot passar el mateix». Respecte a si proveiran als usuaris del casc, el representant de Lime no descarta res, apuntant que estan a l'expectativa de com reaccionin els usuaris i que no han tingut temps de valorar-ho.

La cofundadora de Reby, Cristina Castillo culpa algunes companyies que operen a la ciutat, que sobrepassen la potència de l'acceleració permesa i, aquest fet, ha obligat a l'Ajuntament a reaccionar amb l'obligatorietat de l'ús del casc. «L'obligatorietat del casc és una reacció a les males pràctiques d'algunes empreses del sector», explica Castillo, que recalca que, si complissin amb la potència dels patinets, «no hi hauria necessitat d'aplicar una mesura així». Des de Reby sí que consideren que la obligatorietat del casc podria reduir el nombre d'usuaris. «Un estudi elaborat a Toronto va evidenciar que, quan s'ha posat el casc obligtori en lloguers de bicicletes, disminueix el seu ús i augmenta l'ús del vehicle privat», assenyala.

Un altre dels cofundadors de Reby, Pep Gómez, també denuncia que hi ha operadors a la ciutat que excedeixen la potència per tal que el vehicle vagi més accelerat. Gómez també destaca que la seva companyia està preparada per oferir un casc adherit al vehicle, però que encara no l'han implementat perque hi ha molta sensibilitat amb la pandèmia. «Hem dissenyat una caixa on pots guardar el casc adherit al vehicle, però ho hem retrassat per la covid, perque hi ha molta sensibilitat amb el tema. Creiem que estem preparats per oferirlos», diu.

Des de l'empresa de lloguer de patinets elèctrics Bird, avancen que tenen previst dur a terme una campanya de repartiment de cascos gratuïts per als seus usuaris a Tarragona, però consideren que una bona manera per garantir la seguretat seria «generar un entorn favorable perquè els usuaris dels VMP se sentin segurs», com ara la creació de carrils bici o per patinets.

«La seguretat és una prioritat per Bird. Des de la companyia sempre hem recomanat l'ús de casc durant la realització dels trajectes i, a més, hem repartit més de 40.000 cascos gratuïts al voltant de les ciutats en què operem» indiquen. «Creiem que la prioritat és generar un entorn favorable perquè els usuaris dels VMP se sentin segurs, com crear vies segregades de trànsit per a vehicles de dues rodes», van considerar.

tracking