Diari Més

Patrimoni

Comencen les obres de Ca l'Agapito, a Tarragona, que s'allargaran fins a l'estiu

Amb una inversió d'1,2 milions d'euros, es preveu consolidar l'estructura i restaurar la façana de l'emblemàtic edifici

Imatge de Ca l'Agapito, que experimentarà una reforma estructural en els propers mesos.

Comencen les obres de Ca l'Agapito, a Tarragona, que s'allargaran fins a l'estiuDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de consolidació estructural de l'edifici de Ca l'Agapito i la restauració de la seva façana, a la plaça del Pallol, ja han començat aquesta setmana i està previst que la primera fase de estigui enllestida en vuit mesos. Així, des de l'Ajuntament esperen tenir el projecte Porta Tàrraco, que s'ha d'ubicar allí, acabat pel setembre de 2022. L'obra, que té un cost d'1,2 milions d'euros, implicarà la instal·lació d'una grua de 50 metres d'alçada que permetrà entrar els elements estructurals i materials necessaris pels treballs i obligarà a desplaçar les terrasses de la plaça del Pallol a l'altre costat de la plaça. Puntualment, es produiran talls de trànsit a la baixada del Roser i el carrer Rere Sant Domenech, quan les grues realitzin operacions de trasllat de materials.

Prèviament a l'inici de les obres, ja s'han dut a terme tasques com la neteja del solar de la part del darrere, la retirada de les torretes de flors de la plaça del Pallol. El projecte inclou la eliminació de patologies constructives de la volta romana, tant en planta baixa com en plantes superiors, donant-li una imatge de façana única i de conjunt arquitectònic. L'obra preveu destacar les diferents èpoques constructives presents a l'edifici: romana, medieval i barroca.

El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, en la roda de premsa celebrada aquest dijous en motiu de l'inici dels treballs, ha afirmatque aquesta «és de les obres més importants d'aquesta legislatura». Pinedo ha explicatque, el reforç estructural de l'edifici, farà possible iniciar immediatament després el projecte de Porta Tàrraco i també permetrà «veure, interpretar i entendre molt millor les façanes, a nivell històric, de l'edifici».

«El Porta Tàrraco ha d'estar executat el setembre del 2022.Anem justos, però estem dins dels terminis»,ha admès. «Tan bon punt s'acabin les obres a Ca l'Agapito començarem a instal·lar el projecte Porta Tàrraco, amb el que portem treballant des de fa més d'un any. Anirem molt justos, però arribarem», ha recalcat.

La segona fase de rehabilitació de l'edifici, que ha d'incloure la reforma de tota la resta de l'espai, tindrà lloc en el seguent mandat. «És un edifici molt gran i falta molt per poder obrir en la seva totalitat», ha apuntat. El conseller també ha agraïtals restauradors de la plaça del Pallol la «col·laboració» que han tingut respecte a la reubicació de les terrasses.

La porta a Tàrraco

El projecte Porta Tàrraco vol convertir l'entorn de la plaça del Pallol en un pol d'atracció turística i patrimonial i que ha de ser un centre de recepció de turistes, que comencin la visita pel portal del Roser.

«Aquest projecte implica desenvolupar tota una experiència museística, patrimonial i artística que serveixi per rebre els visitants de Tarragona i que ens expliqui com era Tàrraco fa mil anys», ha explicatel conseller. Hermán Pinedo també ha apuntatque està prevista l'ampliació de la guingueta del Camp de Mart, la instal·lació de labavos públics i un espai de cafeteria amb terrassa.

tracking