Diari Més

Patrimoni

El MNAT traslladarà 18 mosaics, els últims que queden per buidar la seu

L'empresa Nordest Museum and Exhibit Services s'encarregarà de moure les peces, quinze es quedaran a Tarragona i tres es guardaran a Barcelona

El 'Mosaic de la Medusa' és un dels que es traslladarà de la plaça del Rei a un magatzem per poder continuar amb les obres.

El MNAT traslladarà 18 mosaics, els últims que queden per buidar la seuCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) ha adjudicat el trasllat de 18 mosaics que encara es troben a la seu que està sent renovada. Entre aquests mosaics que ara es mouran hi ha el de la Medusa, el del Triomf de Bacus, el d'Hermes, el de la muralla i el de les esvàstiques, entre altres. Aquest traspàs serà el darrer que es produirà per deixar pràcticament buida la seu ubicada a la plaça del Rei, de fet, tal com es detalla en el projecte, només es quedarà el Mosaic dels peixos. L'empresa encarregada del servei de desmuntatge, embalatge, transport i reubicació serà Nordest Museum and Exhibit Services, SL, amb seu a Barcelona després de guanyar el procés de licitació que partia amb un pressupost de 62.813,39 euros amb IVA inclòs.

El MNAT es troba immers en un procés de remodelació i actualització de la seu des del 2018, any en què bona part de les peces exposades es van traslladar al Tinglado 4 del Moll de Costa perquè, d'aquesta manera, continuessin estant obertes al públic. Ara bé, no es va poder traslladar tot el fons que estava exposat a la seu principal del MNAT per problemes d'espai. Després de diversos trasllats, ara, amb les obres força avançades, l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural ha adjudicat el trasllat de 18 mosaics, les darreres peces que queden a la seu del MNAT, les quals s'emmagatzemaran i, per tant, continuaran sense estar exposades al públic, fins que no hagi finalitzat la remodelació de la seu de la plaça del Rei i, per tant, tornin a ser reubicades.

Entre aquests mosaics hi ha el de la Medusa, un dels més famosos a la ciutat. De fet, la direcció del museu va decidir que l'emblema de la Medusa havia de continuar exposat al públic i és per això que es pot observar al Tinglado 4 del Moll de Costa, però el que es traslladarà als magatzems serà el mosaic que l'acompanyava, el qual té unes dimensions de 192 x 464 centímetres, fet que impossibilitava la seva presència a la seu provisional.

Els mosaics que es traslladaran es troben repartits entre les tres plantes del MNAT i en el cas dels que es troben a la baixa i a la primera són mosaics de tessel·les aparegudes en diferents jaciments arqueològics del Camp de Tarragona i tots es troben fixats a les parets l'edifici en posició vertical, sent un total de 16, dels 18 que s'han de transportar. Els altres dos es troben a la segona planta i, a diferència dels altres, es troben en posició horitzontal, directament sobre el paviment de la sala d'exposició i disposen d'un marc perimetral realitzat amb elements de pedra polida.

Un procés delicat

Per treure els 18 mosaics sense malmetre'ls, el MNAT ha realitzat un estudi amb l'empresa Lesena, Servei Integral al Patrimoni, SLU. En aquest es detalla que, en el cas dels mosaics disposats verticalment, se'ls netejarà per evitar consolidar la brutícia i les possibles concrecions existents i se'ls adherirà uns teixits de protecció. Un procediment que se seguirà per evitar que cap tessel·la es desprengui del mosaic durant el procés d'extracció del mur. Tot el procés, des del desmuntatge fins al transport, passant per l'embalatge, estarà supervisat per personal especialitzat en aquest tipus de tasques. Pel que fa a la seva ubicació momentània, fins que estigui restaurada la seu principal, 15 es quedaran a Tarragona, mentre que tres s'emmagatzemaran a Barcelona. Els tres que marxaran de Tarragona seran el del Triomf de Bacus, el de la Medusa i el de cercles, semicercles i quarts de cercles.

Un dels mosaics de grans dimensions que es troben en posició horitzontal a la segona planta.

El MNAT traslladarà 18 mosaics, els últims que queden per buidar la seuACN

tracking