Diari Més

Política

L'oposició a Tarragona en bloc aprova una moció que demana cessar Hermán Pinedo

El text presentat per ECP, que instava a declarar trànsfuga el conseller de Patrimoni, va enfrontar l'equip de govern i l'oposició

Imatge de la primera sessió plenària que va tenir lloc després de l'inici de la pandèmia.

L'oposició a Tarragona en bloc aprova una moció que demana cessar Hernán PinedoCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La moció d'En Comú Podem que reclamava declarar el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, com a trànsfuga i instava l'alcalde a cessar-lo de les seves funcions va enfrontar ahir l'equip de govern i els grups de l'oposició en la primera sessió plenària presencial d'ençà de la pandèmia. El text, que va ser aprovat per 14 vots a favor i 13 en contra, va originar una picabaralla entre els grups amb Pinedo com a protagonista. La moció de la portaveu d'En Comú Podem, Carla Aguilar, que també reclamava l'adhesió de l'Ajuntament al Pacte per a l'Estabilitat Institucional i en contra del transfuguisme, va propiciar la intervenció de tots els grups municipals en un dels moments més tensos de la sessió. El text va comptar amb el suport d'ECP, la regidora no adscrita Sonia Orts, el regidor no adscrit José Luís Calderón, PP, Cs, PSC i els vots en contra del conseller no adscrit Hernan Pinedo, CUP, Junts per Tarragona i ERC.

La portaveu d'En Comú Podem, Carla Aguilar, va afirmar que «el transfuguisme és una forma de corrupció» i que «quan un representant públic traeix els seus electors es produeix una corrupció», fent al·lusió a Pinedo. «No entrarem en un debat sobre la condició de trànsfuga d'algú, el pacte ho diu molt clar, ho és quan el seu grup així ho determina com a tal, i així es va fer», va afegir Aguilar. «Demanem als grups adherits al pacte antitransfuguisme que votin i apliquin allò que està establert», va manifestar. «Hi va haver grups de l'equip de govern que emparaven i donaven suport aquesta decisió, és a aquests grups als quals interpel·lem avui», va explicar.

«El govern del canvi a Tarragona es va acabar quan es va transformar en un govern amb ideologia indefinida, de tres socis més una persona trànsfuga», va dir la candidata d'ECP, que va recordar que «afavorir, com fa el govern, a una persona per forçar una decisió en contra del partit és fer un ús no previst i partidista dels recursos públics». «El transfuguisme és actualment una forma de corrupció que persegueix el manteniment del poder a ultrança, i quan un representant públic traeix els seus i les seves electores, es produeix corrupció, hi ha una part corrompuda i una part corrupta», va assenyalar.

Pinedo se sincera

El conseller no adscrit Hermán Pinedo va començar el seu torn d'intervenció admetent que «no han sigut uns dies fàcils per a mi» i va defensar la seva tasca en el govern. «Porto diversos dies sense dormir i amb medicació, perquè la situació és bastant incòmoda i volia compartir-la públicament amb tots vosaltres, perquè ni jo ni la meva família ho passem bé quan, en una moció d'una sessió plenària, es parla d'una persona particular, com és el meu cas», va reconèixer.

Pinedo va denunciar que «ECP demostra que només l'importa l'ànim de venjança», va lamentar, afirmant que «no és agradable ni per mi ni per la meva família que et diguin traïdor els que abans eren els teus companys ni veure mocions destructives amb els meus noms i cognoms que només busquen fer mal i perjudicar el projecte de ciutat», va apuntar. El conseller no adscrit va interpel·lar directament Aguilar. «Vostè defensava una organització cuidadora, que es preocupés per les persones i el dret a la salut mental de les persones treballadores i de les seves famílies, però vostè porta avui una moció agressiva i amb l'única voluntat de fer mal a un company, i jo, senyora Aguilar, la considero amiga i no diré res en contra seva i, per mi, això és més important que el que ordeni un partit des de Barcelona. Sé que aquesta moció no la presenta vostè, sinó que l'obliguen a presentar-la», va dir. Pinedo, tanmateix, va defensar la seva continuïtat a l'equip de govern municipal i va criticar que ECP «ha estat teledirigit des de Barcelona per interessos aliens a la ciutat» i va reivindicar que «he estat fidel als meus principis sempre i no m'he mogut ni una coma del pacte en el qual va participar ECP, el mateix pacte que vostè va ajudar a redactar». «Reafirmo el total suport a aquest projecte de ciutat i al govern. Jo seguiré treballant», va concloure el conseller no adscrit.

La regidora no adscrita, Sonia Orts, va recriminar a l'alcalde que va permetre a Pinedo disposar de més temps d'intervenció criticant que «quan vaig marxar del partit al qual formava part, no se'm va deixar parlar ni un segon més, però ja estic acostumada a la dictadura d'aquest govern». «Nosaltres vam tenir una reunió amb l'alcalde i se'm van vulnerar drets, se'm va treure un despatx, se'm va prohibir que anés a organismes autònoms, per primera vegada l'alcalde amb un decret va disminuir la meva dedicació», va assegurar. La regidora no adscrita va dir-li a Pinedo que «de casa es ve ja plorat, i aquí ve a treballar». «Vostè és un trànsfuga, a vostè sí que el van fer fora del seu partit», va dir.

La consellera de Medi Ambient i representant de la CUP, Eva Miguel, també va intervenir per recordar que «Aguilar va decidir marxar del govern quan se l'estava convidant a quedar-se» i va considerar que hi havia un «oportunisme brutal» en la moció, ja que, «la interpretació de la norma és molt tendenciosa en funció del moment i de qui beneficia». Miguel va titllar la moció de «teatralització». «Quan es fa un pacte de governabilitat hi ha qui vol estar i qui no, i la senyora Aguilar va decidir marxar», va afegir.

El portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, va criticar «aquestes mocions en les quals ens tirem els plats per damunt de forma personal» i li va recordar a Aguilar que «la política local la fan les persones». «Que jo sàpiga, el transfuguisme ve definit per un abandonament d'un partit que genera rèdit quant a ingressos, càrrecs o reconeixement personal. El senyor Pinedo ha perdut algun càrrec pel fet d'haver entrat en aquesta nova situació», va dir. «Vol dir que no hauria de ser un premi no haver atès una instrucció del partit des de Barcelona que no tenia cap sentit?», va preguntar Nadal. «La convido a formar part del govern de les persones, el millor que ha pogut existir a Tarragona», va manifestar.

El conseller Xavier Puig (ERC), va destacar que «a Pinedo no l'hem encabit al govern perquè ja hi era, per tant, la definició de transfuguisme cau» i va argumentar que «va perdre la tinença d'alcaldia». «Pinedo és un company digne i respectat del govern del canvi», va manifestar.

La portaveu socialista, Sandra Ramos, va interpel·lar a ERC afirmant que, «si no voleu complir pactes, no els signeu, si els signeu se suposa que és per complir-los». «La definició de trànsfuga no deixa marge de maniobra», va exposar. La dirigent socialista va traslladar a Pinedo que «em costaria creure que em van votar només a mi, sinó que voten una llista, un programa i un ideari. Vostè considera que la seva opinió personal és més important que la decisió que col·lectivament va prendre del seu partit, però vostè és l'únic que s'ha posat en aquesta situació».

Per últim, l'alcalde, Pau Ricomà, va titllar «d'assetjament» la moció i va denunciar que «tothom diu que no és un tema personal, però als acords figura el seu nom». «Mai havia vist tota una actuació d'assetjament a un company i em sap greu», va expressar l'alcalde. «El senyor Pinedo no és cap trànsfuga», va reafirmar l'alcalde.

tracking