Diari Més

Policial

Desmantellen el càrtel de la droga més gran d'Europa després de ser enxampats en un lliurament de droga a Tarragona

La pandèmia va obligar al càrtel a traslladar la droga de Sudamerica fins a Tarragona

Imatge dels diners, armes i drogues confiscades en l'operació 'Musala'.

Desmantellen el càrtel de drogues més gran d'Europa després de ser enxampats en un lliurament de droga a TarragonaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional i els cossos policials d'Alemanya, Colòmbia, Croàcia, Sèrbia i Eslovènia han desarticulat la xarxa de distribució de cocaïna més gran d'Europa, el denominat càrtel dels Balcans, en una operació en la qual han estat detingudes 61 persones després de tres anys de recerques.

El comissari Antonio Martínez Duarte, cap de la Brigada Central d'Estupefaents de la Unitat de lluita contra les Drogues i Crim Organitzat (UDYCO)juntament amb responsables policials de Croàcia, Eslovènia, Sèrbia i Europol han donat detalls d'aquest rellevant cop policial en l'operacióMusala.

Més de quatre tones de cocaïna confiscades i 600.000 euros intervinguts són alguns dels resultats de l'operatiu contra aquest càrtel de narcotraficants, integrat fonamentalment per ciutadans de Sèrbia, Croàcia i Montenegro, alguns d'ells molt violents perquè eren paramilitars.

Per al comissari Duarte, l'operacióMusalaha suposat un atac «frontal» a un càrtel molt complex i amb molta capacitat econòmica per traficar amb cocaïna i posteriorment rentar els guanys en la compra venda d'immobles i en jugadors de futbol des de Colòmbia o Dubai.

Dels 61 arrestos, 13 s'han practicat a Espanya, entre ells el d'un ciutadà montenegrí a Màlaga i que ocupava dins de l'organització el lideratge de la logística de l'entrada de droga des de Sud-amèrica a Espanya per a posteriorment distribuir-la a Europa. La resta de detencions s'han realitzat a Madrid, Tarragona, Girona i València.

La investigació a Espanya s'inicia el 2018 amb l'assalt d'un veler en alta mar a l'Oceà Atlàntic amb droga. Es detenen dos ciutadans croats i un estatunidenc i s'intervenen 1,4 tones de cocaïna.

A partir d'aquí, els investigadors van estirant del fil fins a sospitar que darrere d'aquest enviament es troba el càrtel dels Balcans, si bé no és fins a finals de 2019 quan un membre de l'organització és detectat a Espanya i les alarmes policials salten: es tracta d'un montenegrí que s'estableix a Màlaga, encara que viatja sovint a Madrid, Barcelona i també a Sèrbia, Hongria i Eslovènia.

A mitjans de l'any passat EUA avorta un transvasament de droga en costes colombianes, un acció que suposa un cop a l'organització que pretenia introduir el carregament confiscat -1.300 quilos- a Itàlia.

Després d'analitzar què va poder fallar, emprenen a finals del passat any un nou enviament, aquesta vegada 1.250 quilos que viatjarien des de les costes del Brasil fins a Catalunya.

Per a això reactiven les cites en territori espanyol entre els líders del cartell, però també alguns dels investigats es desplacen a República Dominicana i a Dubai on es troba el màxim responsable de l'organització.

Amb la pandèmia es retarden els plans del càrtel fins a desembre. Finalment van decidir que la droga es traslladaria a Europa fins a Tarragona. Va ser en aquest moment, el d'encobriment del carregament, quan es van practicar totes les detencions.

D'aquesta manera van ser sorpresos mentre es produïa el lliurament de 1,250 quilos de cocaïna a les afores de Tarragona i és desarticulat també el sistema de finançament de l'organització, que era el cultiu i distribució de marihuana i compravenda de vehicles.

Els paquets de la cocaïna intervinguda en aquest últim cop venia amb etiquetes de 'jaguar' i 'bottega', marques reconegudes a Itàlia amb els quals l'organització pretenien distingir la qualitat de l'estupefaent que venien.

A més de les 61 detencions i els 4.010 quilograms de cocaïna requisats, l'operació policial ha donat com a resultat la intervenció de 2.569 quilograms de marihuana, 173 quilograms d'haixix, 12,5 quilograms d'heroïna, 30 litres d'amfetamina, i més de 6 milions d'euros en efectiu, nou vehicles d'alta gamma, cinc motos, una arma de foc i 300 cartutxos.

tracking