Diari Més

Els testos massius d'antígens no detecten cap positiu per covid-19 abans de la diada de Santa Tecla

L'estudi clínic realitzat entre les colles castelleres conclourà en una setmana si el món casteller és segur

Imatge dels sanitaris fent els tests al local de la Colla Jove.

Les quatre colles castelleres es fan tests d'antígens per celebrar l'acció castelleraGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els testos massius d'antígens fets aquest dijous, diada de Santa Tecla a Tarragona, a les quatre colles castelleres de la ciutat, no han detectat cap positiu de covid-19. En el marc d'un estudi exhaustiu sobre la incidència de la malaltia al món casteller, tots els participants s'han sotmès a proves ràpides abans de l'actuació a la plaça de la Font amb motiu del dia de la patrona. Es tracta d'un estudi clínic que inclou un total de quatre proves; una per cada assaig previ, una abans de l'actuació i una darrera que es realitzarà a posteriori. L'epidemiòloga de la Xarxa Sanitària de Santa Tecla Gemma Flores apunta que fins d'aquí set dies no es podrà concloure si el fet casteller és segur en temps de pandèmia.
Molt pendents de la previsió meteorològica des de primera hora del matí d'aquest dijous, les colles s'han testejat per tercer cop en poques setmanes amb la mirada posada al cel i amb l'esperança posada en què la tempesta amainés. Petits i grans, la majoria vestits de carrer i amb poques camises, han anat passant per les mans de l'equip sanitari de la Xarxa Santa Tecla per descartar estar contagiats de covid. La preocupació més gran entre membres de la junta i castellers però, ha estat l'evolució dels xàfecs que han despertat la ciutat. Un cop tenien els testos realitzats, mentre esperaven els resultats en un ambient distès i arrecerats de la pluja, les converses entre els castellers tenien un tema comú: el temps. Fa anys que la pluja no obliga a anul·lar aquesta diada.

Per la seva part, les colles s'han mostrat compromeses amb l'estudi en què participen a través de la Xarxa Sanitària de Santa Tecla. Des de la Colla Jove de Tarragona, el seu president Sergi Crespo ha insistit en la importància per al fet casteller de participar-hi i ha assenyalat que tot i que el Procicat no obliga a fer testos d'antígens previs a les diades, «no hagués estat correcte baixar del carro» i no fer-ne. El president de Xiquets de Tarragona, Rafel Segarra, ha coincidit en què si els resultats finalment demostren que els castells són segurs, es pugui fer un pas endavant en la represa de l'activitat. Fins al moment, no s'ha detectat cap persona positiva i per tant, no s'han hagut de realitzar canvis en l'organització de les construccions previstes.

Per fer possible el seguiment i recull exhaustiu de dades, la Xarxa Sanitària de Santa Tecla faran un total de 2.300 testos d'antígens. Més de la meitat ja s'han dut a terme en els dos primers assajos previs a l'actuació -on no es va detectar cap positiu en cap de les colles participants- i en les proves massives dues hores abans de l'exhibició castellera a la plaça de la Font. Vuit empreses del sector químic tarragoní s'han fet càrrec dels costos d'aquestes proves. D'altra banda, per comprovar la incidència de la covid-19 en el fet casteller i comparar-la amb l'avenç de la pandèmia, es fan 500 testos antígens a un grup control per veure si els possibles positius que s'originin en els pròxims dies corresponen a la diada d'aquest dijous o bé a l'increment de casos globals.

Degoteig constant de testos d'antígens

Amb la voluntat de facilitar la feina dels sanitaris, s'ha obert una franja horària de tres hores, entre dos quarts de nou del matí i dos quarts de dotze del migdia, en quatre localitzacions diferents, una per colla. Així, els castellers de la Colla Jove de Tarragona s'han fet els testos al seu local, els de la Colla Sant Pere i Sant Pau s'han desplaçat fins a la Casa de la Festa, els Xiquets del Serrallo s'han realitzat les proves a la Botiga de Salut i finalment, l'Hospital de Santa Tecla ha estat la localització escollida per als Xiquets de Tarragona. Sense pressa però sense pausa, els castellers s'han dirigit als punts assignats per comprovar si estaven contagiats i si podrien participar a l'actuació del dia de la patrona de la ciutat.

Actualment, el protocol del Procicat que permet la represa castellera no requereix la realització massiva de testos d'antígens entre les colles, però sí limita a 160 persones cada actuació. A més, es prohibeix la interacció entre castellers de diferents colles, una pràctica habitual en temps previs a la pandèmia. Entre altres aspectes, el document obliga a testar els menors de dotze anys per participar en les construccions -una mesura que ha estat criticada per les colles castelleres- i a que tothom dugui la mascareta durant l'actuació.

tracking