Diari Més

Castells

Dos anys després, castells a Tarragona

Les quatre colles a la ciutat alcen construccions a la plaça de la Font per primer cop des de l'inici de la pandèmia en el marc d'un estudi científic

Els Xiquets, la Jove i Sant Pere i Sant Pau van descarregar el 3de7, castell màxim acordat, mentre que el Serrallo va apostar pel 4de6a abans que totes les colles acabessin amb un pilar de 5.

Els Xiquets, la Jove i Sant Pere i Sant Pau van descarregar el 3de7, castell màxim acordat, mentre que el Serrallo va apostar pel 4de6a abans que totes les colles acabessin amb un pilar de 5.Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La imatge que molts castellers i aficionats tarragonins s'havien imaginat incomptables vegades des de fa dos anys aquest dijous per fi s'ha materialitzat. La pandèmia ha condicionat enormement el món casteller, però aquest a poc a poc comença aixecar-se. I ho està fent amb coses com la d'avui. La plaça de la Font ha viscutuna acció castellera –que no una diada, ja que no comptava amb el format tradicional– que ha tornata portar castells a la ciutat des que va arribar la covid-19. Si els pilars de 4 de Sant Magí ja havien suposat un pas endavant, aquest dijous Tarragona ha tornata exercir la seva capitalitat castellera amb un estudi científic entre les colles, l'Ajuntament i la Xarxa Sanitària Santa Tecla que vol demostrar que aquesta activitat és epidemiològicament segura. El sanitari no era l'únic objectiu. L'emoció del públic i dels castellers ha estatel fil conductor al migdia.

Gairebé res ha estatnormal a la plaça de la Font –que tot just feia dos anys justos que no veia castells–, excepte una única cosa: la puntualitat, agilitat i bon fer de les quatre colles de la ciutat des de l'entrada a plaça darrere els grallers i la canalla i fins al toc de vermut. Quant a les construccions, els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau han descarregatun 3de7, mentre que els Xiquets del Serrallo s'han anotatun 4de6a. Totes quatre han fetun pilar de 5 cadascuna i diversos pilars de 4 per acabar. Tot i així, el resultatno importava. El que comptava és que ratllats, liles, blau marí i verds tornaven a plaça per alçar quelcom més que pilars de quatre.

No obstant això, la litúrgia de l'actuació ha estatmolt particular i, en efecte, els castellers s'hi hauran d'acostumar encara durant un temps. Per una banda, la limitació de membres per colla –140 com a màxim i amb mascareta– i, per l'altra, l'accés del públic regulat amb entrades, assegut i lluny dels castells. Mentre que el més habitual un 23 de setembre a l'hora del vermut és veure la plaça de la Font plena de gom a gom, des de l'Ajuntament fins al carrer del Portalet i la baixada de la Misericòrdia, només hi havia 536 persones –a banda d'acompanyats de les colles–. Tot plegat ha deslluïtun pèl el migdia, ja que el contacte entre les colles i el públic és vital i més a Tarragona, on a les places assiteix públic entès i respectuós. A l'hora de la veritat, els castellers han trobata faltar l'escalfor dels seus simpatitzants i el públic poder ser a tocar de la pinya. Tot i així, aquestes eren les regles del joc acceptades per tothom. Sigui com sigui, tot petit pas suma.

Execucions solvents

Els castells per part de les quatre colles no han tingutgaire misteri. Els Xiquets de Tarragona han obert laplaça, seguint l'ordre d'antiguitat de les formacions, i ho van fer amb el 3de7, el castell màxim estipulat per l'acció castellera d'ahir. El tres de set ha pujatpausat, per assegurar la seva execució, i tan sols l'enxaneta ha hagut d'esperar uns segons per a encavalcar-se i poder fer l'aleta. La descarregada ha estatmarcada per un lleuger tremolí que no ha posatl'estructura en perill en cap moment.

Baixava la canalla matalassera que els segons de la Jove ja se situaven damunt la pinya. Amb una mica més de ritme ha pujatel 3de7 lila –la seva canalla sembla que comença a recordar la característica rapidesa– i només un pis de quartes un pèl tancat ha obligatels dosos a treballar un punt incòmodes. Malgrat això, el 3de7 s'ha descarregat sense massa secret.

Seguint la seqüència, encara baixava el tronc de la Jove que els Xiquets del Serrallo ja estaven preparats. No era un tres, sinó un quatre amb agulla el castell triat pels de la camisa blau marí. Els serrallencs han completatun 4de6a amb alguns problemes, especialment amb una de les quatre rengles massa enfonsada i poc centrada i una canalla amb dificultats per arribar al capdamunt. Com a curiositat, ha estatl'enxaneta i no l'acotxador qui ha entrata l'interior del pilar, que s'hacompletatmolt més fàcilment.

Els últims en actuar han estatels de Sant Pere i Sant Pau. Per la colla del barri cooperativista, fa dos anys, el tres era la seva estructura predilecta i sembla que la pausa no els ha afectat. També apostant pel 3de7, els de la camisa verda han complertamb escreix i tant la carregada com la descarregada han tingutmolt pocs matisos. Amb aquest s'han completatels quatre castells del dia.

Després de la primera i única ronda de castells, les quatre formacions tarragonines han alçat, de manera simultània, un pilar de cinc cadascuna. Per a totes elles era el primer espadat de cinc pisos des de l'inici de la pandèmia. El primer a coronar-se ha estatel de la Jove, mentre que els Xiquets han optatde nou per no fer l'aleta en senyal de dol per les víctimes de la pandèmia. Totes quatre colles han ratllatla perfecció en l'execució. Per acabar, totes han fetdos pilars de 4 cadascuna. Un dels espadats matalassers ha fetllenya abans de poder-se carregar.

Satisfacció general

L'acció castellera ha deixattothom satisfet. Organitzadors i Ajuntament. «Després de dos anys sense fer castells, estem satisfets amb la colla que tenim», ha confessat Alfredo González, cap de colla dels Xiquets. Des de la Jove, el màxim responsable tècnic, Jordi Alomà, explicava que no han pogut estar contents del tot perquè «només hi ha hagut una quarta part de la colla del que hi hauria en una Santa Tecla normal». Nil Martínez, cap de colla del Serrallo, ha celebrat la bona assistència dels seus castellers i ha detallat que «el xip és el mateix que abans de la pandèmia». Per la seva banda, Jordi Lobo, al capdavant de Sant Pere i Sant Pau, ha destacat el fet «de trobar-nos a plaça enfaixats, fent castells i en un marc com la plaça de la Font». Totes quatre colles continuaran assajant d'aquí a final d'any.

Des de l'Ajuntament de Tarragona, l'alcalde Pau Ricomà ha parlat d'una «emoció enorme» envers el retorn dels castells i ha posat en valor el protocol científic tarragoní: «No volíem fer castells de qualsevol manera». La consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, ha obert la porta a augmentar el límit de 160 castellers que marca el protocol vigent si la pandèmia continua millorant a bon ritme.

La rivalitat va quedar de banda en un dia tan especial.

Dos anys després, castells a TarragonaGerard Martí

Les colles van fer la tradicional entrada a plaça amb la canalla i els grallers al capdavant.

Dos anys després, castells a TarragonaGerard Martí

Fins fa poques setmanes, només es podien reunir 25 castellers, però ahir en van ser gairebé 140.

Dos anys després, castells a TarragonaGerard Martí

El 23 de setembre del 2019 va ser l'última vegada que es va sentir el toc de castell a la Font.

Dos anys després, castells a TarragonaGerard Martí

tracking