Diari Més

Habitatge

​​Una ocupació conflictiva posa en alerta els veïns del barri del Pilar

Les concentracions han acabat amb la marxa d'alguns dels ocupants

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una ocupació d'un pis al bloc Riu Cinca del barri del Pilar de Tarragona ha posat en alerta els veïns de la zona. Aquesta es va produir la matinada de dissabte a diumenge i els veïns asseguren que hi ha arribat a haver al voltant de mitja dotzena d'ocupants, tot i que alguns d'ells ja han abandonat l'immoble després de la pressió veïnal. La mediació de la Guàrdia Urbana va aconseguir traslladar-los a un hostal després de rebre una alternativa habitacional. Ahir al vespre es va fer una concentració per tercer dia consecutiu davant el pis. La manifestació de dilluns va congregar uns 200 veïns i va acabar amb una forta tensió entre els ocupants i els veïns del Pilar, que hi van assistir de forma pacífica, amb xiulets i crits per provar de fer-los fora. Tres dels ocupants van baixar al carrer –dos dels quals per la finestra i l'altra per l'escala– i van acabar encarant-se amb els manifestants.

El pis en qüestió al barri del Pilar no estava habitat i és propietat d'una entitat bancària. Seguint la legalitat vigent, tant la Guàrdia Urbana de Tarragona com els Mossos d'Esquadra no van poder desocupar el pis hores després d'entrar-hi –l'accés va ser al voltant de les 3 h.– la mitja dotzena de persones. Els veïns van intentar mediar en un primer moment i l'Ajuntament de Tarragona els va oferir l'alternativa habitacional, però els ocupants la van rebutjar d'entrada. De fet, el grup ocupant al bloc Riu Cinca va patir una baralla interna a l'hora de decidir si acceptar o no l'oferta municipal per ubicar-se en un hostal. Finalment, part del grup ha acceptat el trasllat de manera voluntària per garantir la seva seguretat i la dels mateixos veïns del Pilar i des de l'Ajuntament confien que els dos ocupes restants també ho facin aviat.

«La concentració de dilluns tenia un caràcter completament pacífic. Van venir ells a increpar-nos. Nosaltres ens vam defensar de les seves agressions», assegurava Alex Ayuso. El president de l'Associació de Veïns del Pilar recriminava l'actitud dels ocupants: «Ells coneixen les lleis i busquen que els agredim per tal de poder-nos denunciar». Amb tot, Ayuso admetia el problema existent amb l'accés a l'habitatge, però assegurava que l'ocupació del Pilar no s'hi ajusta: «L'ocupació no és la solució. Els pisos que estiguin buits s'han de destinar al lloguer social per a qui ho necessita i ho passa malament. Però aquesta gentussa no la volem».

Aquest episodi ha arribat després d'un intent d'ocupació al mateix pis del Riu Cinca tot just fa un mes i mig. A l'escala del costat també hi ha hagut diversos intents d'ocupació el darrer any. El Pilar ha tingut regularment conflictes amb l'ocupació, especialment en el passat i amb relació directa amb el narcotràfic. Els veïns temen que ara això torni a agafar força.

Imatge del vespre de dilluns, quan un dels ocupants sortia del pis a través de la finestra.

​​Una ocupació conflictiva posa en alerta els veïns del barri del PilarCedida

tracking