Diari Més

Els versots i la sàtira dels balls parlats tornen a fer riure els tarragonins

Diables, Serrallonga, Pastorets, Gitanes i Dames i Vells només es van veure per televisió el 2020

Imatge de l'actuació de Dames i Vells.

Els versots i la sàtira dels balls parlats tornen a fer riure els tarragoninsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada 31 de desembre és habitual, abans de les campanades d'Any Nou, que les televisions emetin llargs resums per repassar tot el que ha passat durant l'any. Els tarragonins, però, ho fan diferent. Cada setembre, durant les Festes de Santa Tecla, s'apleguen en diverses places de la Part Alta per rememorar tot el que ha passat a la ciutat durant els darrers 365 dies de la mà dels balls parlats del Seguici Popular. Ahir, unes 560 persones –280 en cadascuna de les dues tandes celebrades a la plaça de la Pagesia– van tornar a riure en directe després de dos anys. El 2020, els balls de Diables, Serrallonga, Pastorets, Gitanes i Dames i Vells van haver de conformar-se a arribar als tarragonins a través de les pantalles.

Tarragona tenia moltes ganes dels versots i la sàtira d'aquests cinc grups, que salten de bajanada a bajanada de les quals no se'n salva quasi ningú. El d'ahir no era el format tradicional ni l'ideal –les entrades esgotades en pocs minuts van deixar centenars de persones fora–, però ja va ser quelcom més que l'any passat, quan la pandèmia ja va esguerrar la celebració de la Festa Major. Sota les mascaretes, obligatòries, s'intuïen rialles que es confirmaven amb els sonors riures per part del públic, ansiós de tornar a gaudir de les còmiques rimes i entregat des del primer moment. Era el retorn dels balls parlats al carrer, l'ocasió era exigent i la prova es va superar amb nota.

Va obrir la tarda el Ball de Diables. L'olor de pólvora de les carretilles va precedir els versots. Ben aviat va tocar el rebre a l'Ajuntament a causa de la gestió de les entrades per Santa Tecla, que va patir diversos problemes els tres dies en què es podien aconseguir tiquets. Del consistori no se'n va salvar ningú. «Això de les tortugues és un puto espectacle. La reina és la babaua. Per al Ricomà no hi havia millor espècie per poder-lo recordar», deien els Diables. La mobilitat també va ser un tema estrella. S'apuntava cap als carrils bici de nova creació: «Heu pintat més carrils que els que es va fer Maradona», i es posava el punt de mira sobre els patinets: «L'únic que has aconseguit és que facin el gamberro i que vinguin de Campclar patinant a tocar ferro».

El ball de Serrallonga va fer la seva entrada disparant els trabucs. La limitació d'entrades també va estar sobre la taula: «Només tenien una feina: repartir les entrades. No saben fer ni això, no paren de fer cagades». Van picar el crostó a Hermán Pinedo per la polèmica dels forats a la Torre de Minerva. La crítica a l'extrema dreta també es va fer el seu lloc, amb els trabucaires reivindicant l'antifeixisme. Hi havia una gran novetat respecte a l'any passat. La vacunació encara quedava lluny la Santa Tecla passada, i ahir es va apel·lar a vaccinar-se: «Vacunar-se és el millor, i diuen que és ben segura. Jo des que me l'he posat tinc la xona que em supura».

Els salts i els bastons del ball de Pastorets van precedir els seus versots. La decepció amb l'ascens fallit del Nàstic la temporada passada va fer el seu acte de presència, quan va deixar escapar una plaça a la promoció amb una derrota per 4-0: «Hem quedat un xic pansits. Vam quedar primers de grup i ja ens vèiem ascendits. Què passa quan anem bé? Se'ns escapen els fluids». En mobilitat, a banda de la turborotonda, també es van citar els problemes amb els patinets: «I un semàfor en vermell? Jo no el veig, segueixo recte. I si vaig per la vorera tot urbano em té respecte».

El ball de Gitanes va tornar a trenar i destrenar el cordó de nou. Els seus parlaments, com és habitual, van ser de tònica picant. L'acidesa també va aparèixer quan es va recordar la ganivetada que va tenir lloc a la Part Alta, just al costat de l'Ajuntament: «Si no en teníem prou amb la merda, ara la sang omple els carrers». Entre galerons, les Gitanes van voler tenir un record per a dos membres del ball que han perdut la vida durant la pandèmia, sent aquest el moment més emotiu de la tarda.

Un adéu significatiu

El ball de Dames i Vells d'enguany no és una edició qualsevol. Es tracta de l'últim cop en què l'actor que representa el sergent Blasques fa el personatge. L'ovació va ser càlida i sonora. Això sí, el Guàrdia Civil tindrà relleu i els vells, les dames i l'alcalde no podran descansar tranquils. «Tu también debes dejarnos, a rascarte los cojones. Por España no sufras, porque está llena de fachas. Lo mismo que Tarragona plagada de cucarachas», deia Francisco Franco a Blasques a través de la pantalla. El canvi al govern municipal també va portar cua. «Heu donat Cultura i Festes a la CUP, que són ateus, i això, Ricomà, és més feiu que donar-ho a algú de Reus», recriminava l'arquebisbe a l'alcalde.

tracking