Diari Més

Veïns de la Part Baixa lamenten la poca descentralització de les Festes

Els restauradors del Barri del Port observen amb reticència la polèmica envers el tancament dels bars de la plaça de la Font

El bar Racó dels Amics es troba a la plaça dels Infants, al Barri del Port de Tarragona.

Veïns de la Part Baixa lamenten la poca descentralització de les FestesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La descentralització de les Festes de Santa Tecla torna a portar cua una edició més. Com és tradicional, bona part del gruix dels actes de la Festa Major es concentren a la Part Alta. De la mateixa manera, són també històriques les reivindicacions de la resta de barris de la ciutat, que voldrien acollir més activitats festives als seus carrers i places. Abans de la pandèmia s'havia apostat per repartir alguns actes arreu de la ciutat, però la covid-19 ha impedit que aquests es puguin fer o s'hagin reubicat de nou al centre. La Part Baixa és un dels barris que s'ha quedat sense pràcticament presència d'actes. De retruc aquest fet està afectant els bars i restaurants de la zona que observen amb reticència la polèmica envers el tancament dels bars de la plaça de la Font durant els dies centrals de les Festes.

«Això ve de fa anys. Està tot centralitzat a la Part Alta. L'alegria serà només per a uns quants i això comporta malestar», defensava Mari Carmen Puig. La presidenta de l'Associació de Veïns del Barri del Port apuntava a una insuficient descentralització de Santa Tecla: «Tot ha de ser per nassos a la plaça de la Font. Com si no hi hagués més espais a Tarragona». Fins al 2019, la Part Baixa comptava amb alguns actes, però la pandèmia els ha fet desaparèixer. El més multitudinari era la Baixada d'Amparitos, que congregava centenars de persones des del centre fins a la vora del mar al ritme de xarangues o bandes de música. «Amb la pandèmia ho hem acabat de perdre tot. L'any passat no vam tenir res i, enguany, tampoc», lamentava Puig. La representant veïnal proposava repartir per la ciutat actes com «Dames i Vells, que és un espectacle que sempre s'ha mogut per les places».

Malestar amb la Font

La pèrdua d'actes als barris de Tarragona està perjudicant bars i restaurants, com els de la Part Baixa. Per una banda, veuen com ja no compten amb els dies en què els actes portaven gent de fora del barri a la seva zona. D'altra banda, la gent resident del barri marxa durant el dia o nit al centre per tal de gaudir dels actes principals de Santa Tecla. «No són el melic de Tarragona. Jo ja voldria tancar durant tres hores perquè hi ha el Seguici, però tot no es pot tenir», opinava Anna Magadán. Al capdavant del Bar Nou, amb 31 anys d'existència, Magadán avisava que «el problema és concentrar tots els actes en un mateix lloc». Sobre la plaça de la Font, apuntava que «cada any, quan hi havia actes, les terrasses ja no es posaven». La propietària del Bar Nou, on per Santa Tecla fan al voltant d'una vuitantena de racions d'espineta amb caragolins, recalcava que «mai hem tingut actes», pel que «s'han de fer coses a tots els nivells».

«Nosaltres som la ciutat també», reclamava David Lozano. El responsable del bar Racó dels Amics assegurava que «Santa Tecla mai s'ha notat, a excepció de quan es feia la Baixada d'Amparitos». «La resta, com sempre, no s'ha fet mai res», lamentava Lozano. Davant aquest panorama, amb el barri gairebé orfe d'actes festius, admetia que «a vegades val més la pena estar tancat durant les festes, ja que la gent del barri puja cap al centre». De fet, el Racó dels Amics acostuma a tancar cada 23 i 24 de setembre.

tracking