Diari Més

Un investigador de l'ICAC desvetlla una medalla inèdita dedicada a Santa Tecla

Localitzada a Valls, Jordi López la data probablement al 1775, en motiu de la inauguració de la capella dedicada a la santa a la catedral

Imatge de la medalla dedicada a Santa Tecla, datada al segle XVIII

Un investigador de l'ICAC desvetlla una medalla inèdita dedicada a Santa TeclaICAC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) ha volgut aportar el seu gra de sorra a la celebració de les Festes de Santa Tecla i ha fet públics diversos treballs d'investigació relacionats amb la figura de la patrona de la ciutat.

Alguns d'ells ja són coneguts, com la investigació realitzada perJordi López i Diana Gorostidi, que van publicar a la revista Pyrenaeon s'estudiava a fons la làpida de la beata Thecla, un epígraf paleocristià excepcional que proporcionava el nom de la primera Tecla coneguda a la ciutat, una verge consagrada d'origen egipci que va viure en la segona meitat del segle IV i primers anys del V.

Però en el camp de la medallística, una branca de la numismàtica, també hi ha treballs elaborats des de l'ICAC. El mateix Jordi López ha publicat recentment un treball sobre una medalla inèdita, de plata, realitzada per les festes de Santa Tecla de 1881 dedicada a la 'Copla de Castellon de Ampurias' que va actuar a la ciutat durant la celebració.

Una altra de les peces inèdites vinculades a la patrona taragonina és la que va ser encunyada, probablement, per a celebrar la inauguració de la capella de Santa Tecla de la catedral tarragonina, el 1775. la medalla pertany a una col·lecció privada i va ser trobada a Valls.

Jordi López ha elaborat un treball sobre la medalla, que encara no ha estat publicat, on explica que aquestaés ovalada, de llautó, i per les seves característiques iconogràfiques i tipològiques és del segle XVIII. En l'anvers figura la imatge de santa Tecla dempeus que sosté una tau amb la mà dreta i una palma amb l'esquerra. Al darrera, un lleó ajagut, amb la llegenda SANTA THECLA. En el revers, la relíquia del Sant Braç sostinguda per dos àngels afrontats sobre núvols i la llegenda SANT BRAS.

Segons López, aquesta medalla es va emetre per commemorar alguna efemèride relacionada amb el culte a la santa a Tarragona, i per la seva pròpia datació només hi ha dues celebracions importants que es van materialitzar en grans festes a la ciutat, els anys 1692 i 1775. «Les primeres s'organitzaren per celebrar l'atorgament, per part de la Santa Seu, del ritual propi de la santa per a l'església de Tarragona. L'altre fet destacable és la construcció de la capella de santa Tecla, iniciada el 1760 i inaugurada l'any 1775 amb grans festes. Per l'estil de la medalla sembla que lliga millor amb l'esdeveniment més modern, és a dir, la inauguració de la capella», apunten des de l'ICAC.

Imatges que es reprodueixen a la medalla:

tracking