Diari Més

El sector hostaler de la plaça de la Font manté la protesta i no obrirà durant els actes de Santa Tecla

L'Ajuntament permet als establiments servir a l'interior durant el Seguici

Imatge dels establiments de la plaça de la Font tancats.

El sector hostaler de la plaça de la Font manté la protesta i no obrirà durant els actes de Santa TeclaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La polèmica pel tancament de bars i restaurants de la plaça de la Font durant el Seguici Petit porta cua. L'Ajuntament de Tarragona, en un comunicat, va anunciar ahir que el jutjat contenciós administratiu de Tarragona va rebutjar la impugnació del ban de l'Ajuntament i que, per tant, quedaven sense efecte les mesures cautelaríssimes sol·licitades pels restauradors, que reclamaven poder posar terrasses i poder servir a la gent a l'interior dels establiments. El consistori, però, va anunciar en el mateix comunicat que permetria que els establiments puguin subministrar begudes i menjar a l'interior dels locals, però només al públic assistent que disposi d'entrada, recollint així una de les reclamacions que feien els restauradors a l'Ajuntament. Els restauradors, per la seva part, van anunciar que mantindran la protesta amb la voluntat de deixar de manifest el «rebuig a les paraules de la regidora Inés Solé, que criminalitza el col·lectiu de l'hostaleria». Els empresaris de la plaça de la Font consideren que la rectificació del consistori permetent obrir a l'interior dels establiments «arriba tard i malament» i la resposta que donaran serà mantenir la protesta amb el tancament dels locals. L'Ajuntament no havia rebut cap comunicació dels restauradors al respecte.

David Rocamora, l'advocat dels bars i restaurants afectats de la plaça de la Font, va explicar que la jutgessa va rebutjar les mesures cautelaríssimes en entendre que el perjudici causat als bars no seria irreparable, –ja que una indemnització seria una manera de reparar possibles perjudicis–. Rocamora va apuntar que la magistrada ha donat tres dies a l'Ajuntament per aportar els seus arguments i resoldre definitivament. La resolució definitiva, però, ja seria el dia 23 o 24, possiblement, passats els dies de les afectacions.

L'enfrontament entre Ajuntament i restauradors es va fer visible diumenge, quan els establiments van abaixar la persiana per protestar tant per la prohibició d'ubicar terrasses com per la de no permetre mantenir obert l'interior dels establiments. La protesta va deixar els assistents al Seguici Petit sense poder consumir, fet que va obligar a l'Ajuntament a instal·lar un dispensador d'aigua i un wc. L'Ajuntament, per la seva part, va lamentar la manca d'empatia dels restauradors de la plaça de la Font amb la ciutat i ho van considerar una «interpretació poc solidària amb la ciutat que enfosqueix la bona feina de les entitats».

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que va oferir ahir una roda de premsa juntament amb la consellera de Festes, Inés Solé, va destacar les ajudes que han aportat al sector de la restauració. «L'empatia que hem tingut amb la restauració queda palesa des de fa mesos amb diferents ajuts directes, en permetre l'expansió de l'espai de manera molt oberta. Fa molts mesos que no paguen taxes», va manifestar.

El batlle va apuntar que «nosaltres hem demostrat empatia amb el sector i ara també demanaríem que els bars i restaurants de la plaça de la Font tinguessin empatia amb la ciutat, i dic amb la ciutat perquè estem vivint dies de Santa Tecla». «No pot ser que una interpretació poc solidària amb la ciutat enfosqueixi la bona feina de tantes entitats», va traslladar l'alcalde. Ricomà també va defensar la celebració del Seguici a la plaça de la Font per seguir la tradició. «Ho hem fet a la plaça de la Font pel context històric. Les festes a Tarragona tenen un component cultural important i hi ha uns escenaris importants. El seguici sempre ha arrancat i tornat a la plaça de la Font. Per tant, s'ha de ser empàtic i entendre el valor de la festa», va dir.

La consellera de Festes, Inés Solé, va considerar «intolerable» la protesta dels restauradors i va lamentar que «hem deixat de parlar de morts per parlar de com distribuïm els bars i com ens enriquim». Solé va recalcar que «les entitats han fet un esforç incalculable per adaptar-se a la situació que ens marca la pandèmia» i que han fet «tot allò que ens ha estat possible» dintre de la normativa. La consellera també va apuntar que el dia 9 de setembre es van reunir amb els restauradors amb voluntat d'«escolta activa» per recollir les seves demandes. La consellera va assenyalar que es van adaptar a una sèrie de peticions que van fer els restauradors, com ara de permetre que les seves taules es quedessin a l'espai públic, no deixar entrar menjar o beure o recollir la pirotècnia aviat.

Crítiques de l'oposició

El portaveu del PP, José Luis Martín, va manifestar que, en cas que la demanda dels restauradors prosperi i s'hagués d'indemnitzar els restauradors, «hauria de ser l'alcalde qui, personalment, es fes càrrec d'aquella indemnització». «Els tarragonins no hem de pagar la negligència de Ricomà. Si la justícia dona la raó als nostres restauradors, exigim que l'alcalde pagui de la seva butxaca les possibles indemnitzacions que hauran de percebre els bars i restaurants de la plaça de la Font», va dir.

El conseller del PSC, Berni Álvarez, va afirmar que diumenge «no va ser un bon dia per la festa tarragonina» i va reclamar a l'Ajuntament «trobar una solució, perquè queden dos dies pel Seguici i la situació és crítica, tant per la gent de la festa com per la gent de l'hostaleria de la plaça de la Font, que el que busca és una solució posant molt de la seva part».

La portaveu municipal de Ciutadans, Lorena de la Fuente va apuntar que un espai com la Rambla Nova era «més adequat que la plaça de la Font per acollir el seguici de Santa Tecla», ja que «té una llargada de més d'un quilòmetre i això hauria permès que molts més tarragonins haguessin pogut gaudir dels elements tradicionals de Santa Tecla».

Des d'En Comú Podem van manifestar que «una estratègia de descentralització i repartiment de les activitats per diferents punts de la ciutat hagués permès més públic, amb grups més reduïts, evitar aglomeracions, i un major repartiment del profit econòmic de les festes per petits comerços, bars i restaurants de la ciutat».

La regidora no adscrita, Sonia Orts, va lamentar que l'alcalde «ha convertit Santa Tecla en una festa privada, ha deixat de ser una festa popular i l'ha convertit en un autèntic caos que demostra la poca sensibilitat que té amb el sector de l'hostaleria». Orts va denunciar la «manca de visió de ciutat, la falta d'estima a les festes de Santa Tecla» i la mala gestió amb els restauradors.

El propietari d'un establiment de la plaça de la Font, que va preferir no donar el seu nom, va lamentar que «el problema que tenim nosaltres és que no ens deixen treballar». L'home va assenyalar que «mentre la gent està a les terrasses, tot està regulat i es mantenen les distàncies, quan nosaltres tanquem aleshores van a fer botellots i és quan es torna incontrolable». La propietària d'un establiment que tampoc va voler donar el seu nom va considerar que el seguici es podria haver fet en llocs amb més aforament, com ara la Tarraco Arena Plaça. «Aquests dies de Santa Tecla ens ajuden a mantenir-nos durant l'hivern», va dir.

tracking