Diari Més

Visites guiades i culturals per a descobrir Tarragona i el seu llegat amb nous ulls

Diverses empreses han organitzat rutes per la ciutat per a aprofundir sobre períodes històrics o monuments en concret

Un instant de la visita guiada 'De la mitra a la corona'.

Visites guiades i culturals per a descobrir Tarragona i el seu llegat amb nous ullsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

D'uns anys ençà les visites guiades s'han convertit en una de les propostes indispensables tant a les festes de Sant Magí com per Santa Tecla. I és que en un dels moments més àlgids de la ciutat, val la pena submergir-se en la seva essència i descobrir tot allò que amaga, malgrat estar al davant dels nostres ulls. El vessant més tecler de la ciutat, el passat medieval o l'herència romana són només tres de les temàtiques que sobre les quals se sustenten les visites que s'han programat enguany.

El llegat de Tecla

Malgrat que Santa Tecla no posés mai els peus a la ciutat fins que va arribar la seva relíquia, són molts els racons de la ciutat que estan vinculats amb ella. Itinere ens proposa evocar l'entrada del braç, que es va produir ara fa 700 anys, a la ruta Santa Tecla a Tarragona. Una altra manera d'apropar-nos a aquesta història és amb la visita guiada El Retaule de Santa Tecla, l'escultura a escena, que ha organitzat l'Esbart Santa Tecla i Argos coincidint amb l'aniversari de l'entitat.

Viure a l'Edat Mitjana

No es pot entendre la Tarragona d'avui sense endinsar-se en el llegat que va deixar l'època medieval. La Part Alta, epicentre festiu i cultural per excel·lència, va forjar-se principalment durant aquest període carregat de clarobscurs. És per això que són diverses les visites que l'apropen a la ciutadania. Iber ha preparat La Tarragona medieval, urbanisme d'una ciutat eclesiàstica, una activitat que mostra com es va configurar la ciutat en aquells temps on l'esplendor del poder es traduïa en grans catedrals, palaus i cases pairals i el poble havia de sobreviure en un entorn hostil. Els més petits de casa poden conèixer com vivia la gent que va veure l'entrada del braç a Tarragona medieval per a la canalla, de la mà d'Itinere. Aquells que vulguin aprofundir més en patrimoni que amaga aquesta zona de la ciutat ho podran fer a l'activitat de Nemesis Arqueologia oculta a la Part Alta.

Argos fa un pas més enllà i ens fa viatjar a l'època del feudalisme per a mostrar-nos com la lluita de poder entre el rei i l'arquebisbe a la ciutat es va traduir en l'organització d'espectaculars entrades a la ciutat que són justament l'origen del Seguici a De la mitra a la corona. I si us heu quedat amb ganes de més, els Mercats de Tarragona, en el marc dels actes T-700 han organitzat la ruta 700 anys per llepar-se els dits, que mostra com han evolucionat els mercats i l'alimentació dels tarragonins al llarg de set segles.

Llegat romà

El passat romà sempre està present en les visites guiades que s'organitzen durant les festes. I en aquesta ocasió no serà pas diferent. A Tarragona romana, Itinere ens descobreix la Tarraco que va enlluernar l'emperador Adrià. Nemesis, per la seva banda, ens proposa fer un viatge de 2.000 anys d'història a partir d'un únic monument a Un tomb per les Muralles de Tarragona. I si el que volem és fer-nos a la mar i saber de primera mà com era navegar pel Mediterrani, el comerciant de Tarraco Tiberius Claudius Amiantus ens explicarà les seves peripècies com a comerciant de vi a Tiberius, comerciant del Mare Nostrum, una activitat conjunta del Museu del Port i el Museu Nacional d'Arqueologia de Tarragona.

Relatant episodis

Malgrat que l'època romana i medieval són crucials en el passat de Tarragona, hi ha altres moments en la història que tenen un paper clau. Un d'ells és la Guerra del Francès, que va castigar durament la ciutat, tal com explica Adam Gerard Quigley en la visita Tarragona 1813. Aquells curiosos, que vulguin estar al corrent de les curiositats i mites de la ciutat, tenen una nova oportunitat per a passejar cap al tard a Llegendes de Tarragona.

tracking