Diari Més

Tarragona engega la commemoració dels set segles de l'arribada del Braç

Coincidint amb les festes, s'ha donat el tret de sortida a un programa cultural que aprofundirà sobre aquest fet històric

L'espectacle lumínic La llum de Santa Tecla.

Tarragona engega la commemoració dels set segles de l'arribada del BraçCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si entréssim en una màquina del temps i viatgéssim set segles enrere, arribaríem a una Tarragona totalment diferent respecte a com la coneixem en l'actualitat. Era una Tarragona emmurallada i medieval, on el feudalisme es mostrava en la seva màxima expressió. Ara bé, si féssim coincidir aquest imaginari viatge a través de les èpoques just amb aquestes dates, tindríem la sort de viure un dels moments àlgids en la història de la ciutat, pel que va significar aleshores i per la petjada que ha deixat en milers de tarragonins fins a arribar als nostres dies. Estem parlant de l'arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla.

La relíquia procedia de lluny, d'Armènia. I després de creuar de punta a punt la Mediterrània, entrava a la ciutat. En aquella època comptar amb una relíquia d'un sant era un dels honors més grans als quals podia aspirar una ciutat. Així doncs, Tarragona es va engalanar i la ciutadania en ple va sortir al carrer per a rebre el braç de la santa, que va ser acollit per una professió extraordinària que va comptar amb la participació de diferents gremis, crucials en l'Edat Mitjana, i amb la presència del rei Jaume II.

Aquest fet històric no només va tenir rellevància per als seus contemporanis, sinó que ha marcat un abans i un després en la història de Tarragona, sent l'origen de la processó del Braç de Santa Tecla i per extensió de tota la Festa Major tarragonina. Coincidint amb els 700 anys d'aquest esdeveniment, l'Ajuntament, juntament amb diverses entitats de la ciutat, ha organitzat tot un grup d'actuacions artístiques i culturals per a commemorar l'efemèride, aplegades sota el títol T700. Coincidint amb la festivitat d'enguany, s'ha donat el tret de sortida als actes de T700, que s'allargaran fins al setembre de l'any vinent.

Art, música i xerrades

Aquesta setmana ja s'ha pogut gaudir d'alguns dels actes programats. És el cas de les visites guiades L'aigua en la Tarragona del segle XIV, que ha organitzat Ematsa, o Com era la salut al segle XIV?, que ha ofert la Xarxa Santa Tecla. Avui i demà són les dues darreres oportunitats per a participar en la proposta 700 anys per llepar-se els dits, una visita guiada per la ciutat que explica com han evolucionat els mercats i l'alimentació dels tarragonins al llarg de set segles.

Aquesta nit es podrà gaudir d'un dels actes destacats de l'inici del programa T700. Es tracta del concert Thecla 700 que oferiran els Ministres del Consell Municipal a la Catedral. En aquesta actuació inèdita, interpretaran músiques festives, rituals i religioses al voltant de la festivitat. Diumenge, el Camp de Mart acollirà l'estrena del documental 700 anys i un dia, de David Aymerich, Mireia Pallejà i Javi Barón, on a través de les persones que integren el Seguici Popular es mostrarà una visió particular de les festes. I dimarts vinent Àngel Narro oferirà la xerrada Imitatio Thecla, on parlarà sobre les vides de santes de l'Antiguitat tardana al Campus Catalunya de la URV. A tot això cal sumar-hi que la setmana passada es van repartir a les escoles 180 capses d'aprenentatge de Santa Tecla 700. Es tracta d'una eina pedagògica innovadora que ha estat creada especialment perquè els alumnes treballin l'origen i l'actualitat de les festes tarragonines.

A aquestes activitats puntuals, cal sumar-hi dues intervencions artístiques. Una d'elles és l'espectacle La llum de Santa Tecla, una intervenció artística creada per Antoni Arola a partir de la qual els carrers de la Part Alta i el centre s'ompliran de llum per celebrar l'arribada del Braç de Santa Tecla, tot connectant el passat amb les noves tecnologies. L'altre és Murs 700, tot un seguit d'intervencions plàstiques en diversos indrets de la ciutat, allunyats la majoria dels espais festius neuràlgics, que relaten de manera descentralitzada com la ciutadania viu les festes.

tracking