Diari Més

L'Esbart Santa Tecla i el Retaule bufen 50 i 30 espelmes respectivament

A les activitats habitual pre-pandèmia se'ls han sumat de noves aprofitant les efemèrides

L'Esbart oferirà enguany una de les representacions més especials del Retaule de Santa Tecla, després de no poder-lo fer l'any passat.

L'Esbart Santa Tecla i el Retaule bufen 50 i 30 espelmes respectivamentCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquestes festes de Santa Tecla serviran de celebració per a associacions, esdeveniments o actes que fan anys. Serà una Santa Tecla molt especial, entre d'altres, per a l'Esbart, qui viurà una doble celebració. L'entitat commemorarà enguany el seu 50è aniversari, tota una alegria, ja que no tothom pot presumir arribar al mig segle de vida. Per la seva banda, la representació del Retaule de Santa Tecla bufarà 30 espelmes. Per tots aquests motius, l'entitat ha organitzat un bon grapat d'activitats especials per aquestes fetes.

De fet, n'hi ha alguns que ja han tingut lloc. Dimarts es va inaugurar l'exposició fotogràfica La llum del Retaule, en la qual, fins a finals de mes i a l'Espai Turisme (número 37 del carrer Major), es podrà veure part del treball dels fotògrafs que han estat convidats al Retaule de Santa Tecla. Es mostraran diferents formes de captar la llum des de les càmeres de Laia Díaz, Rafael López Monné, Míriam Viso, Daniel G. Crespo, Laia Teuler, David Oliete, Albert Torrero, Eloy Gaspar o Ram Giner.

Dimecres també es va realitzar el ball d'homenatge a la Crida i ahir va ser el moment de l'acte Cinquanta anys de dansa, al Teatre Tarragona. Cal recordar que l'activitat de dansa no es va celebrar l'any passat i que, anteriorment, es desenvolupava a la plaça de la Font. Enguany, però, es va decidir canviar d'emplaçament i hi va participar l'Escola de Dansa. Una altra de les activitats que també es va celebrar ahir amb motiu del 30è aniversari del Retaule, van ser una visita guiada a la Catedral, centrada especialment en el retaule que l'Esbart va viure cada 20 de setembre.

L'activitat no s'atura

La dansa seguirà demà amb la Nit de Dansa. Com cada any, es convida a algun grup forà, que s'encarregui de mostrar un espectacle de nova creació. Enguany l'encarregat de fer-ho serà l'Esbart Maragall, amb l'espectacle Nues, que es podrà veure demà al Teatre Metropol a partir de les 9 del vespre.

A partir d'aquest moment, entrarà en escena la part més tradicional en la qual participa l'Esbart. Diumenge, la Santa Tecla Petita s'encarregarà d'omplir de llum i colors la ciutat i els Cercolets, el Patatuf i el Ball de Bastons Petit serà l'aportació que realitzarà l'entitat que enguany arriba al seu cinquantè aniversari.

De cara a dilluns, el Retaule de Santa Tecla canvia d'ubicació. Enguany, un dels actes centrals de les festes, que arrencarà a dos quarts d'onze de la nit, es realitzarà a la cruïlla de l'Altar Major, sempre dins de la mateixa Catedral. I els dies 22 i 23, les Cercaviles de la Festa Major comptaran amb cinc elements que aportarà l'Esbart, com seran el Patatuf, els Cercolets, el Ball de Bastons petit, Turcs i cavallets i el Ball de Valencians.

La responsable de l'Esbart, Rosa Llorach, es felicitava perquè «hem recuperat tots els actes que realitzàvem pre-pandèmia, crec que el repte és importantíssim». Detalla que els assajos els han hagut de realitzar «en grups de sis» i sempre han hagut de buscar espais a l'aire lliure, tònica habitual des de la irrupció del coronavirus. «Està sent molt complicat, però tenim tantes ganes de participar-hi...», detallava Llorach, la qual agraeix a tothom que «tingui tantes ganes de treballar perquè Santa Tecla sigui un èxit».

L'Esbart Maragall és el grup convidat enguany a la Nit de Dansa i portarà demà l'espectacle Nues.

L'Esbart Santa Tecla i el Retaule bufen 50 i 30 espelmes respectivamentCedida

tracking