Diari Més

«Aquest any Dames i Vells s'assemblarà més al del 2019 que al del 2020»

El ball parlat tarragoní commemora enguany el 40 aniversari de la recuperació en el marc de les Festes de Santa Tecla

Representació del ball parlat a la plaça de Dames i Vells de Tarragona.

«Aquest any Dames i Vells s'assemblarà més al del 2019 que al del 2020»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Arribem a Santa Tecla amb moltes ganes. Després de l'any passat, que va ser una mena de coitus interruptus, aquest any Dames i Vells tornarà a assemblar-se molt al d'abans de la pandèmia, encara que no sigui del tot igual». Així de rotund es mostra Joan Carles Blanch, president del Ball de Dames i Vells de Tarragona. «L'esperit d'enguany s'assembla més al del 2019 que al del 2020. Hem creat un grup bombolla i actuarem sense mascareta», detalla.

Amb ganes d'itinerància

Aquest any Dames i Vells oferirà un total de 10 passis, tots concentrats a la plaça de la Pagesia, i només s'hi podrà accedir a través de les entrades que es van oferir a la ciutat el passat dimecres a través d'un sistema de reserva en línia. Com a novetat, detallen, enguany han incorporat una pantalla «on passaran coses». Tot i assenyalar que fixar els passis en un sol espai és una bona solució per a les actuals circumstàncies, Blanch aventura que trobaran a faltar dues de les singularitats del Ball: la proximitat amb el públic i la itinerància. «Som un espectacle de carrer i ens agrada poder reaccionar amb el públic, sense la gent a prop no seríem el que som», rebla Menuda Tapias, membre del Ball des de pràcticament els inicis, i fet pel qual forma part del grup que carinyosament anomenen les relis –abreviatura de relíquies.

Així i tot, tots dos assenyalen que el fet que, en els últims anys, Dames i Vells s'hagi pogut oferir per TAC12 i canals com YouTube, els ha ajudat molt a projectar-se a la ciutat. «L'any passat ho vam penjar i vam tenir una burrada de visionats. Com que era l'any de la pandèmia, la gent es va llençar a les xarxes», subratlla el Joan Carles.

40 anys de la represa

Aquest any Dames i Vells celebra el 40 aniversari des que el Ball es va recuperar per a la ciutat. Era l'any 1981, i els artífexs de la recuperació van ser els membres de la Colla Sardanista Joventut Tarragonina. «Els va ajudar un senyor que es deia Raimundo Alcalá, que havia format part del ball quan es va deixar de representar, als anys 40, i els va explicar com era, i fins i tot els va taral·lejar la música», explica la Menuda. Amb la incorporació de l'Oriol Grau, el Ball va agafar una embranzida que l'ha portat a convertir-se en una de les manifestacions més estimades i esperades de la Santa Tecla tarragonina. «Al principi anàvem pel carrer i havíem de cridar a la gent perquè ens vingués a veure. Actuàvem a la Part Alta, però també a llocs com els carrers August i Méndez Núñez», explica la Menuda. «Així i tot, el nostre espai natural sempre ha sigut la Part Alta», assegura Joan Carles Blanch. Allà, subratlla la veterana integrant del ball, «s'hi feia la representació més bonica de totes: a l'antic Ajuntament, i amb la presència de l'alcalde. Ara ja s'ho han sentit tot l'any, però abans la gent no estava tan acostumada a sentir-nos i s'esgarrifaven».

A 2021, el Ball de Dames i Vells encara el futur amb la mirada posada en els relleus que han de venir: «Nosaltres hi som ara, però en vindran uns altres. L'important és trobar gent compromesa, amb ganes, i que s'estimi el ball, perquè el trajín d'aquests dies, si no, no se suporta», assegura rient el president. «Una altra cosa important», afegeix la Menuda, «és que les noies a poc a poc van agafant protagonisme. Encara que el Ball és el mateix, anem evolucionant».

Enguany el Ball de Dames i Vells ha editat merxandatge, que es pot trobar a la Botiga de les Festes del Teatre Tarragona (Rambla Nova, 11)i també a la paradeta que el grup muntarà durant les actuacions del dia 23 de setembre.

tracking