Diari Més

Tret de sortida a les festes de Santa Tecla amb la Crida i la Tronada

L'acte d'homenatge a la Perpetuadora de les Festes i als Teclers i Tecleres enceta unes festes que recuperen alguns actes

La Cobla de Ministrers del Consell Municipal, com és habitual, van encetar ahir les festes de Santa Tecla donant pas a la Crida amb el discurs de la Perpetuadora.

Tret de sortida a les festes de Santa Tecla amb la Crida i la TronadaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Crida va obrir ahir oficialment les festes de Santa Tecla, en un acte protocol·lari celebrat al Passeig Arqueològic, on es va homenatjar els Teclers i Tecleres d'Honor, la Perpetuadora de les Festes, Roser Olivé Aymerich i que va concloure amb el Toc de Crida i la Tronada, que va anunciar a la ciutat l'inici de les festes de Santa Tecla. L'acte protocol·lari de nomenament de la Perpetuadora i de les Tecleres i els Teclers d'Honor d'aquest 2021, que va començar amb el tradicional toc d'obertura per part de la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, va reconèixer els 25 anys d'implicació d'aquests tarragonins amb la festa amb el lliurament del cartell de les festes de Santa Tecla de fa 25 anys.

La consellera de Festes, Inés Solé, va destacar que, tot i que les festes estan marcades per la pandèmia, «ens hem adaptat» i que «malgrat l'excepcionalitat del moment, recuperem, després de dos anys d'aturada, el Seguici popular, els balls parlats i els castells». «És un privilegi ser aquí, sobretot per les persones que avui rebeu el reconeixement de ser Tecleres i Teclers d'honor, a més de la perpetuadora de les festes, Roser Olivé, que ha estat una peça clau en la vessant musical de les festes» va manifestar. «Entre totes hem fet créixer la festa major de Santa Tecla, que ha transcendit el fet religiós i la festa ha pres els carrers i les places, contribuint així a fer créixer la cultura popular i el folklore col·lectiu com a símbol d'identitat», va apuntar la consellera, que també va fer una menció especial al fet que vint dones, més de la meitat dels guardonats, rebin el reconeixement. «La cultura no només és segura, sinó que és necessària», va apuntar Solé. La consellera de festes va ser l'encarregada de presentar a la Perpetuadora de les Festes, de la qual va destacar el seu paper en la cultura musical de Santa Tecla i en la recuperació d'elements musicals del folklore. «El nom de Roser Olivé va lligat a la gralla, a la tradició i a les festes majors tarragonines, ella compta amb una dilatada trajectòria pedagògica i musical com a intèrpret i mestra de gralla», va assenyalar. «Va ser la creadora de la música de la moixiganga de Tarragona ha estat l'ànima de la recuperació de diverses músiques del folklore en el nostre territori i és l'autora de la versió en timbal i gralla de l'himne casteller», va destacar.

La Perpetuadora de les Festes, Roser Olivé Aymerich, en el seu parlament, va reivindicar tocar la gralla amb sentiment i va recordar l'aprenentatge que va poder adquirir dels últims grallers del Vendrell. «La gralla sona fàcil, però és difícil de tocar bé, vaig començar als 14 anys», va explicar, apuntant que l'any 1981 la gralla no es tocava gaire i no tenia molt bona imatge. «Vaig tenir la sort que hi havia un mestre vell del Vendrell, el Jaume Vidal, que em va iniciar en la música de la gralla i també vaig tenir la sort de tocar amb els últims grallers vells del Vendrell, ells tocaven d'una manera especial, amb gust, sentiment i feien emocionar», va destacar. Olivé va assenyalar que, més endavant, va poder transmetre el que ella va poder aprendre d'aquells grallers vells gràcies a la creació de l'Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat, on li van encarregar ensenyar i transmetre el seu coneixement per formar a altres persones en el món de la gralla.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va afirmar que, «malgrat que les festes no són com voldríem, si mirem enrere veurem que hem millorat». «Recuperem els balls parlats, recuperem els castells i recuperem altres elements importantíssims. És una festa que comença a assemblar-se a allò que ens agradaria», va manifestar l'alcalde. Ricomà també va felicitar i agrair a la Perpetuadora de les Festes i als Teclers i Tecleres d'Honor perquè «fa 25 anys que surten de manera ininterrompuda a les festes de Santa Tecla» i va destacar que l'acte de reconeixement era un «premi al compromís i a la fidelitat amb les festes i amb la ciutat». «A Tarragona, en el darrer any s'ha fet una feina extraordinària, tots els ciutadans i entitats hem fet les coses molt ben fetes i per això hem tingut uns nivells de contagis relativament millors que en altres ciutats de les nostres dimensions». L'alcalde va concloure demanant encarar les festes «amb responsabilitat i il·lusió».

Tret de sortida a les festes de Santa Tecla amb la Crida i la Tronada

Tret de sortida a les festes de Santa Tecla amb la Crida i la TronadaGerard Martí

tracking