Diari Més

Contaminació

Una aplicació col·laborativa de Tarragona genera mapes de males olors

La tecnologia fa possible el seguiment de reclamacions i d'observacions degudes a episodis d'olor

La torxa més alta del complex industrial de Repsol mesura 105 metres d'altura i el cremador està ubicat a l'extrem més elevat.

Repsol canviarà el cremador d'una torxa per reduir el fum i el sorollGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'aplicació col·laborativa NasApp de la Unitat de Tecnologia Química del centre tecnològic Eurecat, amb seu a Tarragona, genera mapes de males olors per combatre la contaminació odorífera, segons informa aquest organisme científic.

Aquesta setmana, l'expositor d'Eurecat a Expoquimia, la fira centrada en la química que se celebra a Barcelona, mostra aquesta aplicació i les seves noves funcionalitats.

Es tracta d'una plataforma de dades multicapa que connecta percepcions empíriques d'olors amb un sistema d'avisos en temps real d'episodis no desitjats en zones habitades.

La tecnologia fa possible el seguiment de reclamacions i d'observacions degudes a episodis d'olor.

Una vegada contrastades i verificades les observacions del ciutadà, NasApp les transforma en informació objectiva mitjançant la modelització de l'orografia i els corrents de vent.

Així, pot monitorizar i caracteritzar els episodis d'olors i determinar el seu origen amb algorismes.

Mitjançant tècniques de tractament massiu de dades (Big Data), l'aplicació complementa l'històric de registres ciutadans amb estudis de retrotrajectòries d'aire i pot utilitzar aquesta comparativa per determinar el focus de les pestilències.

NasApp es va iniciar l'any 2011 a Tarragona i actualment compta amb més de 2.500 informadors a tot el món, amb un temps de col·laboració d'entre sis mesos i dos anys.

Aquesta aplicació s'usa en municipis de tota Espanya i també de Xile, Perú i Colòmbia.

Segons els seus desenvolupadors, l'aplicació és útil per als ciutadans i també per a les activitats que generen males olors en ser un indicador de la magnitud i l'afectació del seu impacte.

tracking