Diari Més

Mobilitat

Més de 2.700 vehicles sancionats a Tarragona per excés de velocitat el darrer any

La Guàrdia Urbana ha controlat la velocitat de més de 70.000 vehicles quan es compleix un any de la limitació de 30 km/h a la ciutat

Imatge d'uns patinets elèctrics al centre de la ciutat de Tarragona, que ha experimentat un augment d'aquests vehicles.

Més de 2.700 vehicles sancionats a Tarragona per excés de velocitat el darrer anyGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 2.709 conductors han estat sancionats per excés de velocitat d'ençà de l'aplicació de Tarragona ciutat 30, mesura que es va aplicar ara fa un any i que limita la velocitat dels vehicles a les zones urbanes de la ciutat. Dels vehicles multats per no respectar la velocitat permesa, 708 ho han estat per sobrepassar els 30 km/h mentre que 2.001 per excedir els 50 km/h. Així doncs, durant el primer any de la iniciativa s'ha controlat la velocitat de 70.908 vehicles i s'ha denunciat un 3,8% dels vehicles controlats.

El darrer any, els Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) han comès 987 infraccions i, en la majoria de casos, (453) les sancions han estat per estacionar el patinet indegudament o fora de la zona senyalitzada pel VMP de lloguer. Tanmateix, des de l'1 de gener de 2021 fins al 4 de setembre hi ha hagut 53 accidents de circulació amb patinets elèctrics o bicicletes implicades, que van provocar sis ferits greus. Pel que fa als atropellaments, Tarragona va registrar l'any 2021 un total de 48 persones atropellades fins al dia 31 de juliol, entre els quals 11 persones van resultar ferides greus.

La consellera de Seguretat, Cristina Guzmán, que va comparèixer ahir juntament amb el regidor de Mobilitat Xavier Puig per fer un balanç sobre el primer any de Tarragona ciutat 30, va exposar s'ha reduït l'accidentalitat un 14% malgrat el «petit increment» d'atropellaments que s'ha registrat en el darrer any. «Amb la implementació de Tarragona Ciutat 30 hem sigut capaços de reduir un 14% l'accidentalitat a Tarragona i això posa en valor la mobilitat urbana sostenible, segura i saludable», va explicar Guzmán. La consellera, però, va assenyalar que «tot i que hem sigut capaços de reduir l'accidentalitat, hi ha hagut un petit increment dels atropellaments respecte a l'any 2019 (l'anterior a la pandèmia) i això es degut a la implementació d'un vehicle de mobilitat personal com és el patinet. Això ha comportat l'augment dels atropellaments, però no de l'accidentalitat», va dir. «Durant l'últim any s'ha produït un augment dels usuaris del patinet elèctric a la ciutat, amb l'arribada de patinets elèctrics i la compra de patinets, que es van convertir en un regal estrella en la campanya nadalenca», va exposar. Guzmán també va destacar que, «en un 78% dels accidents, estan involucrats vehicles de mobilitat personal» i va apuntar que, des de la Guàrdia Urbana, atribueixen aquestes xifres al fet que als conductors dels VMP els hi falta perícia, no tenen formació suficient i que, en definitiva, manca de cultura en aquest tipus de mobilitat. «En alguns casos son joves i a vegades no tenen cap mena de coneixement, no tenen formació i es pensen que els VMP són una joguina», va exposar. En aquest sentit, la consellera de Seguretat va apuntar que «hem de continuar treballant per reduir el nombre d'atropellaments i també millorar les dades de l'accidentalitat».

El conseller de Mobilitat, Xavier Puig, va destacar en la seva intervenció que la mesura Tarragona Ciutat 30 també va implicar un canvi en el model de ciutat. «Volem un model de ciutat en el qual les persones siguin prioritàries. Primer els vianants, després, la mobilitat sostenible i el transport públic i, en tercer lloc, la resta de vehicles», va defensar. D'aquesta manera, Puig va recalcar que la mesura també implicava la conversió de carrers en zones per a vianants, la construcció d'infraestructures com són els carrils bici, la instal·lació d'aparcaments per a VMP repartits per la ciutat així com la construcció d'aparcaments dissuasoris. Segons Puig, l'objectiu del Tarragona ciutat 30 és reduir la gravetat dels accidents i fomentar la mobilitat segura i sostenible, ja que va apuntar que els VMP «són àgils, no contaminen, no ocupen espai i són més saludables». El conseller, a més, també va considerar que «el comerç el que vol és que, com més persones passin per la parada, millor, no que tothom vulgui moure's en cotxe en hores punta, amb vehicles sovint conduïts per una sola persona».

Noves mesures

Xavier Puig va afirmar que la Comissió d'Estudi de Mobilitat, que es va reunir dilluns, va decidir tirar endavant una sèrie de mesures que portaran al proper ple. Aquestes mesures incorporen l'ús de casc obligatori per circular amb patinet. També es preveu fer «més taxativa la prohibició de no circular per les voreres», en els casos de VMP, que fins ara era dubte en les zones habilitades per a vianants així com en les voreres de la Via Augusta i l'avinguda Països Catalans, en ser vies amb les voreres més amples de cinc metres on els vehicles podien sobrepassar els 30 km/h. Ara, la Via Augusta serà tota a 30 per hora i s'haurà de circular per la calçada», va explicar Puig, que també va indicar que quedarà prohibit aparcar fora de l'aparcabicis així com l'obligatorietat de circular pels carrils bici en els carrers en els quals hi hagi carril bici.

tracking