Diari Més

Mobilitat

Tarragona redueix en un 14% els accidents a la ciutat

Avui es compleix un any de la implantació de Ciutat 30 amb un dels objectius assolit

Imatge de la senyalització col·locada a Sant Pere i Sant Pau.

Balanç positiu de l'Ajuntament de l'inici aquest dilluns de 'Tarragona Ciutat 30'Mauri

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui es compleix el primer any l'entrada en funcionament de Tarragona Ciutat 30, una nova manera d'entendre la mobilitat de la ciutat que posa el focus en les persones i la mobilitat urbana sostenible, més segura i saludable, de la que es comencen a veure els resultats.

Durant l'any 2021, s'ha produït un descens de l'accidentalitat si es compara amb les dades del 2019. S'ha escollit aquest any per tal de buscar situacions similars, ja que les dades del 2020 es van veure massa afectades per les restriccions sanitàries i de mobilitat. D'aquesta manera, l'accidentalitat de l'any 2019 comparada amb la del 2021, ha disminuït en un 14,37% entre els mesos de gener a juliol d'ambdós anys. Exactament s'ha passat de 626 a 536, gairebé un centenar menys.

Així mateix, durant aquest primer any de Ciutat 30, s'ha controlat la velocitat d'un total de 70.908 vehicles, dels quals se n'han multat 708 per superar els 30 km/h i 2.001 vehicles, per circular a més de 50 km/h. Per tant, s'han denunciat un 3,8% dels vehicles controlats. La nova mesura, que vol ser un punt d'inflexió en la manera de veure la ciutat i complir amb un nova normativa «més segura i sostenible» tal i com ha apuntat el conseller de mobilitat, Xavier Puig, a la roda de premsa, «ha complert amb l'objectiu principal de reduir l'accidentalitat i ha anat més enllà, començant a canviar la manera de veure la mobilitat de la ciutat».

En aquest sentit, dilluns es va celebrar la Comissió d'Estudi de la Mobilitat on es van acordar mesures com que el casc serà obligatori a Tarragona per circular amb patinet elèctric. Així mateix, l'Ajuntament de Tarragona també serà més taxatiu a l'hora d'evitar que circulin per les voreres. També l'edat per anar amb patinets per les voreres es rebaixarà de 15 a 12 anys. Unes mesures que es portaran a l'aprovació del proper plenari municipal. «Ciutat 30 és un canvi de model de ciutat i per això hem actualitzat l'ordenança. Un dels objectius d'aquest canvi era rebaixar la sinistralitat i s'ha aconseguit», ha remarcat Xavier Puig.

Durant aquest últim any, hi hagut un augment important d'usuaris de vmp i bicicletes a la ciutat i malauradament, això ha comportat un augment de l'accidentalitat amb aquest tipus de vehicles. L'any 2019 hi van haver 20 accidents amb aquests vehicles implicats, el 2020 van ser 34 i el 2021, fins al 4 de setembre, en son 52. La Guàrdia Urbana de Tarragona ha investigat les causes en cada cas, i en un 78% dels casos aquests accidents han estat responsabilitat dels conductors de vmp.«L'entrada en funcionament de Ciutat 30, l'arribada d'empreses de lloguer de patinets elèctrics i la campanya de Nadal de l'any passat, en la qual els patinets es van convertir en un dels regals estrella, son alguns dels factors que expliquen aquest creixement», ha apuntat la consellera de seguretat ciutadana, Cristina Guzmán. Així mateix,ha posat de manifest que «moltes vegades els conductors els hi falta perícia, ja queno disposen de cap formació pràctica prèvia, aquest fet pot provocar caigudes, sortides de via o xocs. Per aquesta raó, s'han dut a terme una sèrie d'accions de didàctiques per tal de millorar l'ús d'aquest nou vehicle i se'n reprendran de noves aquest curs».El resultat d'aquest tipus d'accidents acostumen a ser danys materials i ferits lleus, però cal extremar la prudència sobretot pel que fa als atropellaments.

En resum, durant aquest any 2021 (fins al 4 de setembre) s'han multat 1060 conductors de vmp, bicicletes, monopatins i altres. La majoria d'infraccions s'han detectat en conductors de VMP (978) i en canvi només 50 a bicicletes, 18 a monopatins i 5 a d'altres. La infracció majoritària ha estat l'estacionament indegut o fora de la zona senyalitzada pel VMP de lloguer (453), seguida de transportar passatgers (165) o circular per la vorera o àrees de vianants (152).

tracking