Diari Més

Societat

«O pagava un sou, o pagava la factura, i jo no puc estar sense llum al negoci»

Els establiments de Tarragona es veuen afectats per l'increment del preu del rebut de la llum, que continua escalant sense fre des del mes de juny

Noel Urbano, de la Pastisseria Noel, ubicada al carrer de Florenci Vives, posant al forn unes barres de pa.

«O pagava un sou, o pagava la factura, i jo no puc estar sense llum al negoci»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de la llum segueix escalant sense fre i està afectant de ple els negocis de la ciutat. Molts establiments s'estan ressentint per l'augment del preu mitjà de l'electricitat al mercat majorista, un augment que ha estat pràcticament continuat des de juny i que ahir va tornar a assolir un nou rècord absolut, amb 154,16 €/MWh. L'increment del preu de la llum, que s'ha produït gairebé de forma diària des del passat mes de juny, es deu principalment a l'encariment del gas als mercats internacionals i a l'augment del cost dels drets d'emissió de CO2.

«He hagut d'acomiadar l'empleada que tenia, o pagava la llum o pagava el sou, i no puc estar sense llum. Ara, estaré sol a la pastisseria i m'apanyaré com pugui», lamenta Noel Urbano, responsable de la Pastisseria Noel, que ha vist com pràcticament ha pagat el doble. «Hem notat un augment de 500 euros al mes, abans pagava uns 450-500 euros de llum i ara fa uns mesos que el rebut arriba als 930 euros i això ens perjudica molt», exposa el responsable de la pastisseria, que apunta que, durant l'estiu, no ha encès l'aire condicionat per tal de no veure incrementat encara més el preu del rebut de la l'electricitat. «A l'estiu, ni he encès l'aire condicionat, ni m'he molestat perquè sinó se sobrepassarien els mil euros i no arribaria de cap manera. M'he hagut d'apanyar amb el ventilador i ja està», explica. El seu negoci disposa d'una cambra frigorífica i dues neveres, que sumat a l'ús habitual de llum, no li permet tenir més despeses.

José Antonio Carrera, de la Tintoreria Dutu, espera un augment significatiu mensualment en la factura i alerta que «aquest mes d'agost serà una passada el que haurem de pagar». Carrera recorda que, en la tintoreria, fan servir aparells que tenen un gran consum elèctric. «Aquí tot és elèctric. Utilitzem l'electricitat en la majoria de màquines: tenim planxes, rentadores, calderes de vapor, i, a més, fem servir productes que també han experimentat un increment de preus», apunta el propietari de la tintoreria Dutu. José Antonio Carrera també assenyala que ha hagut d'apujar els preus, ja que, «no podíem esperar un o dos mesos més». «Hem hagut d'apujar els preus, era imprescindible, s'han de fer els pagaments i està apujant el preu de tot», lamenta.

Paqui Domínguez, responsable del Centro-Sec Tintoreria, apunta que han notat molt l'increment del preu de la llum. «S'ha notat molt, estem tot el dia, entre les màquines, la rentadora, l'assecadora i els ventiladors, perquè l'aire condicionat ja no m'atreveixo a posar-lo, només una estona a la tarda perquè ens tregui la humitat», exposa Domínguez. La cap de la tintoreria explica que l'increment de la llum «ens afecta a tots» i es planteja apujar preus. «Al final, acabaré havent d'apujar preus perquè només et dona per anar pagant les despeses», lamenta.

David Martinet, de la Perruqueria Caps i Pèls explica que no ha percebut l'increment del rebut però ho atribueix al fet que s'ha reduït la clientela al seu establiment. «Com que ha baixat la clientela, no notem l'increment. No fem servir tants secadors com altres anys, però paguem el mateix», diu.

El sector de la restauració és un dels que més està patint la pujada del preu del rebut de la llum, que se suma també al fet que la restauració ja es va veure afectada per les restriccions imposades encaminades a evitar la proliferació de la pandèmia.

Ioan Butuc, el cap del restaurant El Encuentro Asturiano, del carrer de la Unió, també s'ha vist afectat per l'escalada del preu de la llum. «S'ha notat massa, és massa. Això és una barbaritat. Fa sis anys estic amb el restaurant obert i mai havíem pagat tant. A partir del mes de juny ha estat descarat i la factura del juny ha estat elevadíssima» lamenta Butuc.

El responsable del restaurant asturià també explica que, depèn del dia, ja no posa l'aire condicionat i assegura que la situació és «molt complicada», després de les mesures restrictives per la pandèmia. «Com hem de pagar si, a més, no podem tenir tanta gent al restaurant?», es pregunta.

Sílvia Carrera, de la Tintoreria Dutu, en el seu lloc de treball.

«O pagava un sou, o pagava la factura, i jo no puc estar sense llum al negoci»Gerard Martí

tracking