Diari Més

Mobilitat

Les empreses de patinets veuen inviable l'obligatorietat del casc a Tarragona

La mesura, que s'aprovarà a l'octubre, genera reticències en les companyies de lloguer de vehicles de mobilitat personal

Els aparcaments més cèntrics, com els de la plaça de Sant Joan, a la Part Alta, sovint estan plens.

L'Ajuntament de Tarragona reduirà el nombre de patinets elèctrics de lloguerGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les companyies de lloguer de patinets elèctrics, també anomenats vehicles de mobilitat personal (VMP), no veuen amb bons ulls l'obligatorietat de portar casc. La mesura, recollida en la nova llei de Trànsit, podria estar aprovada ja a principis d'octubre.

La companyia de patinets elèctrics Spin, que opera a la ciutat de Tarragona des del passat mes de març, mostra la seva oposició a l'obligatorietat del casc. El director d'aliances internacionals d'Spin, Roger Puigví, destaca que la companyia aposta «per la màxima seguretat», però apunta que «aquest tipus d'obligacions poden generar reticències o que el servei es vegi més perjudicat». «Creiem que s'ha d'estimular l'ús dels patinets elèctrics, per tant, no ho veiem positiu, a més, les dades no demostren que l'ús del casc millori la seguretat dels patinets, perquè només en un 10% dels casos es pot demostrar que el casc sigui un efecte diferencial», argumenta. Puigví considera que «generar infraestructures segures, que siguin més clares així com la formació dels usuaris» seria més important per tal d'evitar accidents i afirma que «amb el tema del casc, l'impacte és més mediàtic que real». «Integrar el casc al vehicle no serà positiu, ni per a l'usuari ni per a la seguretat», explica. El director d'aliances internacionals de la companyia argumenta que l'empresa facilita el casc a qualsevol usuari que el sol·liciti, però que integrar-lo al vehicle com a un element més «no seria una bona opció».

L'empresa Reby, una de les quatre que operen a Tarragona, també veu inviable l'obligatorietat del casc –almenys en els vehicles del servei compartit de lloguer– per diferents motius. En primer lloc, per la seva experiència a Barcelona, on van incorporar cascos a la seva flota de patinets de lloguer i el gran nombre de furts registrats d'aquests elements de seguretat va fer que l'empresa desistís. «Quan acabaven la carrera, en comptes de deixar el casc, se l'enduien, desapareixien», explica la cofundadora de Reby, Cristina Castillo. Els furts van ser tan habituals que el sistema intel·ligent que recull les fotografies de fi de trajecte –en què l'usuari del servei ha d'enviar una imatge per demostrar que ha deixat ben aparcat el vehicle– no va tenir temps d'aprendre a detectar el casc en aquestes fotografies. «Som l'única empresa que té geocalització i fotografia de final de viatge. L'eina d'intel·ligència artificial aprèn a partir de l'experiència, però vam deixar de reposar els cascos abans davant el gran nombre de furts que hi havia», afegeix Castillo.

Per altra banda, l'empresa Reby es mostra d'acord en el fet que «la seguretat és el primer», però destaca que no hi ha una regulació homogènia en aquest sentit. «I això és un problema. Perquè amb la bici, el casc no és obligatori. A més, entenem que es faci obligatori en el cas de l'ús privat dels patinets, ja que hi poden haver vehicles trucats que superen la velocitat permesa, però els patinets de les empreses de servei de lloguer tenen la velocitat limitada», diu Castillo.

Un 94% dels tarragonins veu necessari fer cursos de patinets

Un 94% dels tarragonins veu necessària la realització de cursos de patinets i bicicletes a la ciutadania. Així es desprèn d'un informe elaborat per la companyia de lloguer de patinets elèctrics Spin de la mà de Kantar, que sota el títol de Spin Report: La percepció de la ciutadania sobre la micromobilitat compartida ha analitzat com la població de Madrid, Barcelona, Saragossa, Sevilla, Màlaga i Tarragona perceben aquest nou actor en la mobilitat de les seves ciutats.

L'estudi d'Spin revela també que un 71% dels habitants de Tarragona voldria un sistema tarifari integrat al conjunt del transport públic que inclogués els serveis de micromobilitat compartida i que un 70% dels tarragonins està interessat a comptar amb serveis de bicicletes i patinets elèctrics compartits a la seva ciutat. A més, l'enquesta mostra que un 57% dels tarragonins demanden que els usuaris dels patinets no circulin per la vorera ni zones per als vianants i que un 66% dels ciutadans de Tarragona afirmen que cada vegada els agrada menys agafar el cotxe per la ciutat. L'estudi també evidencia que un 79% dels tarragonins afirma que la micromobilitat elèctrica és una peça essencial per a solucionar els problemes de mobilitat a les ciutats com la contaminació o nombre d'automòbils.

tracking