Els aparcaments més cèntrics, com els de la plaça de Sant Joan, a la Part Alta, sovint estan plens.
Gerard MartíActualitzada 19/09/2021 a les 10:01
Les companyies de lloguer de patinets elèctrics, també anomenats vehicles de mobilitat personal (VMP), no veuen amb bons ulls l'obligatorietat de portar casc. La mesura, recollida en la nova llei de Trànsit, podria estar aprovada ja a principis d'octubre.
La companyia de patinets elèctrics Spin, que opera a la ciutat de Tarragona des del passat mes de març, mostra la seva oposició a l'obligatorietat del casc. El director d'aliances internacionals d'Spin, Roger Puigví, destaca que la companyia aposta «per la màxima seguretat», però apunta que «aquest tipus d'obligacions poden generar reticències o que el servei es vegi més perjudicat». «Creiem que s'ha d'estimular l'ús dels patinets elèctrics, per tant, no ho veiem positiu, a més, les dades no demostren que l'ús del casc millori la seguretat dels patinets, perquè només en un 10% dels casos es pot demostrar que el casc sigui un efecte diferencial», argumenta. Puigví considera que «generar infraestructures segures, que siguin més clares així com la formació dels usuaris» seria més important per tal d'evitar accidents i afirma que «amb el tema del casc, l'impacte és més mediàtic que real». «Integrar el casc al vehicle no serà positiu, ni per a l'usuari ni per a la seguretat», explica. El director d'aliances internacionals de la companyia argumenta que l'empresa facilita el casc a qualsevol usuari que el sol·liciti, però que integrar-lo al vehicle com a un element més «no seria una bona opció».
L'empresa Reby, una de les quatre que operen a Tarragona, també veu inviable l'obligatorietat del casc –almenys en els vehicles del servei compartit de lloguer– per diferents motius. En primer lloc, per la seva experiència a Barcelona, on van incorporar cascos a la seva flota de patinets de lloguer i el gran nombre de furts registrats d'aquests elements de seguretat va fer que l'empresa desistís. «Quan acabaven la carrera, en comptes de deixar el casc, se l'enduien, desapareixien», explica la cofundadora de Reby, Cristina Castillo. Els furts van ser tan habituals que el sistema intel·ligent que recull les fotografies de fi de trajecte –en què l'usuari del servei ha d'enviar una imatge per demostrar que ha deixat ben aparcat el vehicle– no va tenir temps d'aprendre a detectar el casc en aquestes fotografies. «Som l'única empresa que té geocalització i fotografia de final de viatge. L'eina d'intel·ligència artificial aprèn a partir de l'experiència, però vam deixar de reposar els cascos abans davant el gran nombre de furts que hi havia», afegeix Castillo.
Per altra banda, l'empresa Reby es mostra d'acord en el fet que «la seguretat és el primer», però destaca que no hi ha una regulació homogènia en aquest sentit. «I això és un problema. Perquè amb la bici, el casc no és obligatori. A més, entenem que es faci obligatori en el cas de l'ús privat dels patinets, ja que hi poden haver vehicles trucats que superen la velocitat permesa, però els patinets de les empreses de servei de lloguer tenen la velocitat limitada», diu Castillo.
Casc i matricula, per poder denunciar als infractors. Ni un patinet a la vorera.
Denunciar comentari RespondreRedacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona
977 21 11 54Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus
977 32 78 43diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Amb la col·laboració de:
Trobo molt bé els patinets, si estan ben regulats, per tant casc i assegurança obligatòria.
Denunciar comentari RespondreI al que circuli per l'acera retirada del patinet