Diari Més

Societat

Veïns de la Móra denuncien els constants atropellaments d'esquirols

L'entitat veïnal alerta que els vehicles circulen massa ràpid pels carrers i estudien instal·lar més passos per als animalons

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els atropellaments a esquirols són un fet recurrent a la urbanització de la Móra-Tamarit. Malgrat que aquesta problemàtica és extensible en altres zones amb pinedes, des de l'Associació de Veïns de la Móra-Tamarit alerten que els vehicles circulen a massa velocitat pels carrers de la urbanització, fet que incrementa els atropellaments. L'any 2017, l'entitat mediambiental La Sínia, juntament amb l'associació veïnal i l'Ajuntament van endegar una prova pilot consistent en la col·locació de dues cordes en dos punts diferents perquè els esquirols travessessin els carrers sense haver de passar per la carretera. Una de les cordes s'ha mostrat molt efectiva en facilitar que els animalons creuin la carretera sense arriscar-se a ser atropellats, mentre que una altra es va acabar traient després de veure's malmesa. Des de La Sínia, apunten que, tot i que els voluntaris de l'entitat han detectat una reducció dels atropellaments a aquests animals, cal actualitzar el projecte. En aquest sentit, preveuen reunir-se en els dies vinents, juntament amb l'Associació de Veïns, amb la regidora de Medi Ambient, Eva Miguel per millorar el projecte que ja es va fer l'any 2017.

Hèctor Hernàndez, coordinador de l'associació mediambiental La Sínia, va apuntar que un grup de voluntariat de l'entitat van estar fent un seguiment per determinar on es produïen els atropellaments. Hernàndez va assenyalar que, després d'una reunió amb l'associació veïnal, «vam determinar possibles actuacions a realitzar» i va avançar que, en els propers dies, es reuniran amb la Conselleria de Medi Ambient per proposar noves mesures i revalidar el projecte del 2016. «En la reunió precisarem quines accions es poden fer en aquest sentit. Proposarem mesures i validarem les accions que van funcionar. Hem vist que, d'ençà de la instal·lació de la corda a l'avinguda de la Conca de Barberà, la mortalitat dels esquirols es va reduir», va indicar.

El coordinador de l'associació mediambiental va explicar que proposarà alguna mesura nova a l'Ajuntament, que podria ser més senyalitzacions verticals encaminades a reduir la veolocitat dels vehicles, però totes aniran en la línia de revalidar i actualitzar el projecte de l'any 2016. Tot i que en el projecte inicial es van instal·lar dues cordes en els llocs que es consideraven més necessaris a jutjar pel nombre d'atropellaments d'esquirols, una de les dues cordes (la de l'avinguda Blauet) va trencar-se i es va acabar retirant. Ara, només hi ha una corda, la de l'avinguda Conca de Barberà, molt utilitzada pels animals, tal com s'aprecia en un vídeo publicat a les xarxes socials pel mateix Ajuntament de Tarragona l'any 2017.

El president de l'Associació de Veïns de la Móra-Tamarit, Francesc Garcia, va alertar que els cotxes circulen massa ràpid en els carrers interiors de la Móra i va denunciar que «els atropellaments d'esquirols són recurrents, passen força sovint». «Els cotxes van massa ràpid per dins de la urbanització i els esquirols, com que estan habituats als arbres, quan travessen la carretera van molt lents i sovint són atropellats», va lamentar. Garcia va recordar que fa quatre anys es van instal·lar passos per a esquirols amb cordes i també va apuntar que tenen prevista una reunió amb l'Ajuntament per tal d'instal·lar noves cordes per tal d'evitar aquests atropellaments. «Estem en tràmits de fer-ho, ens reunirem amb l'Ajuntament i decidirem les mesures a prendre», va explicar. «Nosaltres, juntament amb La Sínia i l'Ajuntament ja vam instal·lar un parell de cordes, una d'elles continua funcionant i molt bé, però l'altre es va fer malbé», va exposar el president de l'entitat veïnal.

L'Ajuntament de Tarragona i l'entitat mediambiental La Sínia, amb la col·laboració de l'associació de veïns de la Móra-Tamarit van iniciar l'any 2017 la prova pilot consistent en la col·locació de dues cordes de fibra natural de 3,2 centímetres de diàmetre per facilitar que els animals travessin els carrers sense haver de baixar dels arbres degut a la quantitat d'atropellaments que es van produir. Els punts on es van instal·lar eren on es concentraven la majoria d'atropellaments.

Després de la retirada d'una d'aquestes cordes i de la persistència dels atropellaments, l'entitat mediambiental i l'associació de veïns volen actualitzar el projecte.

Imatge d'un esquirol atropellat al carrer Foixarda de la urbanització.

Veïns de la Móra denuncien els constants atropellaments d'esquirolsCedida

tracking