Diari Més

Municipal

El nomenament dels gerents de tres ens municipals de Tarragona no passarà pel ple

Els reglaments de Turisme, Esports i Serveis Socials s'adaptaran a la llei, però PSC, PP i ECP avisen de falta de transparència

Imatge de la seu del Patronat de Turisme de Tarragona, situada al carrer Major.

El nomenament dels gerents de tres ens municipals de Tarragona no passarà pel pleGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nomenament i el cessament dels gerents de tres organismes municipals no haurà de passar pel ple de l'Ajuntament, sinó que dependrà tan sols de l'aprovació del president de l'ens en qüestió. El ple municipal d'aquest divendres aprovarà, si no hi ha cap canvi d'última hora, la modificació dels estatuts dels patronats de Turisme i Esports i de l'Institut Municipal de Serveis Socials. No es tracta d'una voluntat del govern, sinó d'una adequació d'aquests reglaments a la legislació actual, ja que existia un desfasament de més d'un any. Tot i la seva presumible aprovació, part de l'oposició creu que l'executiu tarragoní ha aprofitat aquest canvi per estalviar-se polèmiques com les que hi ha hagut els darrers mesos envers gerències com les de Turisme o la de l'empresa sorgida de la fusió de Transports i Aparcaments.

El punt que se sotmetrà a votació aquest divendres al ple –tan sols serà necessària l'aprovació per majoria simple– serà la modificació de l'article 13 dels estatuts d'aquests tres ens municipals per tal d'adequar-lo a la normativa actualment en vigor sobre personal directiu de les administracions públiques. Actualment, el nomenament i el cessament dels gerents de Turisme, Esports i Serveis Socials depèn de l'aprovació del ple de l'Ajuntament, però això deixarà de ser així. Els actuals estatuts no s'adeqüen ni a la llei de l'estatut bàsic de l'empleat públic, ni a la llei municipal i de règim local de Catalunya, ni al Reglament Orgànic Municipal. D'aquesta manera, els gerents passaran a ser nomenats i cessats tan sols pel president d'aquests ens municipals, mentre que tan sols n'haurà de donar compte al ple.

El canvi només afectarà al final del procés de selecció, tot i que, a la pràctica, una majoria al ple fins ara podia evitar el nomenament d'un gerent o impulsar un cessament. Malgrat tot, la selecció se seguirà regint per un concurs on s'hauran de complir una sèrie de criteris. Entre d'altres, un gerent ha de ser un funcionari de carrera o laboral de les administracions públiques o un professional del sector privat, amb titulació superior i amb més de cinc anys d'exercici professional si és del sector privat.

El PSC i el PP, reticents

Tot i que el canvi dels estatus es fa per adequar-ho a la legislació vigent, des dels grups municipals del PSC i del PP, a l'oposició, es mostren reticents a la modificació i no hi votaran a favor. «Estem en desacord. És un retrocés quant a transparència. Un govern en minoria limitarà les decisions del plenari», avisava Sandra Ramos. La portaveu del PSC creu que el govern s'ho ha fet venir bé per canviar ara la normativa, quan podria haver-ho fet fa més d'un any: «Suposo que aviat hi haurà algun moviment després de mostrar la incapacitat per trobar gerent de Turisme».

El PP tampoc votarà a favor. El seu portaveu, José Luis Martín, opinava que el canvi mostra «sectarisme i falta de transparència». «Quan veuen perillar les majories al ple, han fet el canvi perquè no hi confien», afegia. Per la seva banda, En Comú Podem tampoc donarà suport. «Suposa un retrocés clar en la transparència i la cerca de consensos polítics», justificava Carla Aguilar, que demanava anar «més enllà de l'obligatorietat de la seva aplicació». Ciutadans farà possible el canvi d'estatuts votant a favor, ja que, segons els taronges, «és el compliment de la llei».

tracking