Diari Més

Societat

Un tarragoní va ajudar a escapar a l'única guia turística d'Afganistan

Fatima, la primera i única guia turística dona del país asiàtic, estava en el punt de mira dels talibans per la seva feina

El viatger tarragoní Carlos Ferrer i Fatima, la primera i única guia turística dona de l'Afganistan.

Un tarragoní va ajudar a escapar a l'única guia turística d'AfganistanCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un tarragoní apassionat pels viatges, Carlos Ferrer, va contribuir a salvar Fatima, la primera i única dona guia turística de l'Afganistan de caure en mans dels talibans. Ferrer, un viatger que ha recorregut més de 78 països arreu del món, va passar tres setmanes a l'Afganistan fa tres mesos. Allí va conèixer Fatima, que el va guiar pel país i van establir una amistat. Ferrer, juntament amb dos viatgers més als quals va conèixer per un grup de Facebook de viatges, va aconseguir incorporar un grup de 18 afganesos, entre els quals, a part de Fatima, hi havia atletes, guies turístics del país, dones i nenes en el llistat del Ministeri d'Exteriors de persones que estaven en perill després que els talibans prenguessin el control del país. Fatima va aconseguir accedir a l'aeroport de Kabul en el segon intent, després que els talibans frustressin el primer apuntant el grup amb les armes. Després de passar tres dies a l'aeroport, Fatima i la resta del grup van poder embarcar en un avió de l'exèrcit italià, que els va portar a Milà, on es troba en una caserna militar amb centenars de refugiats. Carlos Ferrer defineix Fatima com una dona lluitadora i que ha hagut de fer-se forta en un país que la qüestionava per exercir de guia turística sent dona. Els seus valors feministes, el seu projecte de crear un centre per formar altres dones afganeses en la pràctica de la guia turística i el fet que concedís entrevistes a CNN, Traveller, Clarin o La Vanguardia, que es van interessar per la seva història de superació, la posava en el punt de mira dels talibans.

«Jo ja havia llegit diversos articles sobre Fatima, per ser l'única guia turística dona de l'Afganistan i quan vaig arribar a la ciutat d'Herat tenia molt clar que la volia conèixer. Estant allí, ens vam fer molt amics», explica el viatger tarragoní. Ferrer apunta que «a part de ser guia, Fatima volia crear una escola de formació perquè altres dones poguessin seguir el seu exemple i exercissin de guies turístiques». «Els talibans no accepten que les dones treballin i, a més, ella és una activista pels drets de la dona i dels infants, per tant, els talibans la tenien molt marcada», apunta. «A través d'una xarxa de viatgers, vam decidir unir forces per treure a Fàtima del país», comenta. «Vam posar a 18 persones en aquella llista d'evacuació. Uns viatgers italians que coneixien a Fatima van poder posar el seu nom a la llista d'Itàlia. Jo i dos viatgers espanyols més vam poder fer el mateix després de contactar amb la Delegació del Govern a Catalunya, que van ser molt eficaços i ens van posar en contacte amb el Ministeri d'Assumptes Exteriors. Els hi vam poder passar la llista de 18 persones que estaven en risc de morir», explica. «Des del Ministeri d'Exteriors, ens van demanar la llista de tot el grup. En haver-hi altres guies turístics afganesos, el fet de treballar amb estrangers també els posava en el punt de mira. A més, en el grup que va embarcar a l'avió també hi havia famílies de l'ètnia hazara, que és la més perseguida», indica el viatger.

Fatima vivia en una ciutat bastant allunyada de Kabul i va ser una de les poblacions que va caure en mans dels talibans. Ferrer recorda que la guia no volia abandonar el país de cap manera i que «ens va costar molt convèncer-la que deixés la seva ciutat». «Ella no volia marxar, és una dona lluitadora i em va arribar a dir que si tingués una arma lluitaria fins a l'últim moment per no marxar. A mesura que s'apropaven els talibans, vam aconseguir convèncer-la perquè marxés en un pis que li havíem buscat a Kabul, ja que, en aquell moment, pensàvem que seria l'únic o l'últim lloc que cauria, creiem que les tropes defensarien Kabul», exposa. «Va passar tres setmanes amagada en aquell pis sense poder sortir, esperant que els talibans truquessin a la porta, perquè sabíem que estaven anant porta per porta», diu. El primer intent d'arribar a l'aeroport va ser fallit. «Quan el grup va arribar a l'aeroport, hi havia milers de persones fora, van apropar-se per l'Abby Gate, que era on estaven els soldats europeus i on dies després es va registrar un atemptat terrorista. Allí hi havia bastants talibans i van anar directes per Fàtima i quatre noies, les van apuntar amb les armes i els hi van dir que giressin cua. Els talibans, però, van permetre a la meitat del grup accedir a l'aeroport, entre els quals es trobava un esquiador olímpic afganès i la seva família» diu. «Fatima va tornar a casa desesperada, ja que veia que havia perdut una de les oportunitats d'arribar a Europa i ser lliure», va lamentar el viatger. Passats tres dies, van tornar-ho a intentar i van aconseguir entrar a l'aeroport perquè no van trobar talibans en el camí. En arribar a l'aeroport, els soldats italians els van deixar passar. El grup figurava a les llistes d'Espanya i d'Itàlia. Fatima i la resta van passar tres dies dormint a l'aeroport, menjant poc i en condicions precàries. Finalment, van aconseguir embarcar a un avió de l'exèrcit italià i van aterrar a Milà fa dues setmanes. El grup va haver de romandre més de 10 dies en una instal·lació militar habilitada per a refugiats a Milà, fent la quarantena, però fora de perill.

tracking