Diari Més

Mobilitat

L'Ajuntament de Tarragona proposarà que el casc sigui obligatori per conduir patinet

La normativa estatal actual no ho obliga, però el govern vol portar-ho al ple de setembre per fer-ho efectiu aquesta tardor

Tant els usuaris amb patinet propi com els de lloguer hauran de dur la protecció cranial.

L'Ajuntament de Tarragona proposarà que el casc sigui obligatori per conduir patinetGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El casc serà presumiblement obligatori per als usuaris de patinet de Tarragona aquesta mateixa tardor. Aquesta és la intenció del govern municipal, que portarà la proposta a la Comissió de Territori de l'Ajuntament d'aquest setembre per avaluar-la amb la resta de partits. Aquest seria un dels principals punts de l'actualització de l'ordenança municipal de Mobilitat que posa sobre la taula l'executiu, que posteriorment s'haurà d'aprovar en ple ordinari, sigui el d'aquest setembre o ja al del mes d'octubre. Fins ara, l'ús del casc és tan sols recomanat. L'obligatorietat comportaria sancions en cas de no utilitzar-se. A més, segons ha pogut saber Diari Més, a l'hospital Joan XXIII s'han fet aquest estiu dues operacions de «caràcter molt greu» per traumatisme cranioencefàlic derivats d'accidents amb patinet.

«Ara tenim unes quantes línies sagrades, com no circular per la vorera, no anar dues persones en un sol patinet, circular amb llum quan és de nit, prohibició als menors d'edat o un aparcament correcte. El casc obligatori seria una nova línia sagrada molt potent», assegurava Xavi Puig en declaracions a Diari Més. El conseller de Mobilitat de l'Ajuntament de Tarragona feia referència a la nova ordenança posada en marxa ara fa un any, el setembre de 2020, que limitava la velocitat màxima per a vehicles a 30 km/h i aplanava el camí per a l'arribada dels vehicles de mobilitat personal: «Un dels punts era el casc recomanable. En aquell moment ens vam circumscriure al que deia la llei estatal, pensant que aquesta evolucionaria, però no ho ha fet, així que evolucionem nosaltres». Quedarà per veure si l'executiu proposa també que el casc sigui indispensable també per als usuaris de bicicletes.

L'aprovació de l'obligatorietat del casc encara no està assegurada, però té molts números de tirar endavant. El govern tan sols necessitaria el suport d'un únic membre de l'oposició i, de fet, les peticions per incrementar la seguretat envers els patinets han estat recurrents des de la posada en marxa del servei des del costat contrari a l'executiu. Per començar, la proposta passarà per la Comissió de Territori d'aquest mes juntament amb una revisió general de l'ordenança de Mobilitat: «Hi haurà un punt important d'anàlisi, revisió i avaluació dels punts forts i els dèbils per millorar la norma de fa un any. Aleshores vam deixar la porta oberta a canvis», deia Puig. Així mateix, el conseller de Mobilitat avançava que es posarà la lupa sobre «el servei de lloguer o la normativa», per exemple.

Multes per no portar-lo

«L'ús del casc és molt fàcil de controlar: el portes o no», justificava Puig, que confirmava que no dur-lo comportarà una sanció de la Guàrdia Urbana. Mentre que els usuaris amb patinet propi s'hauran d'encarregar de fer-se amb la protecció, les empreses de lloguer s'hauran de cenyir sense excuses a la nova ordenança: «Hauran de proporcionar el casc. Ja s'espavilaran per com fer-ho, hi ha tecnologia ja present en altres ciutats». Puig confirmava que l'Ajuntament serà exigent amb les empreses: «Si una no ho compleix, no tenim per què continuar amb ells. Podem rescindir el contracte sense complexos».

tracking