Diari Més

Neteja

Veïns del centre de Tarragona avisen d'una nova onada de grafitis a les principals vies

L'AVV Tarragona Centre proposen ser proactius i fer pintures «amb cara i ulls» en persianes i murs

L'administració de loteria a la Rambla Nova amb el carrer Sant Agustí ha rebut noves pintades des que els propietaris es van jubilar.

Veïns del centre de Tarragona avisen d'una nova onada de grafitis a les principals viesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les darreres setmanes s'ha produït un increment de grafitis al centre de Tarragona. No es tracta d'un problema nou, sinó que la darrera onada ha comportat més pintades en persianes, vidres i parets de les principals vies de la ciutat. Aquest fet es dona especialment en locals comercials buits, tot i que els negocis en actiu tampoc se'n salven. Tot plegat ha posat en alerta els veïns del centre de la ciutat, que avisen de la «degradació» cada cop major d'aquesta zona. A les guixades –la immensa majoria no són murals, sinó tan sols les signatures dels grafiters– s'hi ha de sumar la manca de neteja i, per tant, un excés preocupant de brutícia.

«L'Ajuntament no té cap interès per posar remei a aquest problema, sembla que no els afecta, però sí que ens afecta a la societat i als comerços», reivindicava Jacinto Moreno. El president de la Federació d'Associacions de Veïns Segle XXI es mostrava molt crític amb el govern municipal: «Està passant de tot. El 10 de maig ens vam reunir amb el conseller Xavi Puig per explicar el problema, però no ha canviat res. Que almenys ens escolti i intenti fer alguna cosa, però ens té abandonats». «Demanem que ens facin més cas. Les associacions de veïns, les federacions i els comerciants som els que vivim al carrer, sabem què hi ha», demanava Moreno, que lamentava que, de cara a les eleccions municipals del 2019, Esquerra Republicana els va demanar el vot i «prometre que escoltarien més».

Des de la Federació Segle XXI indiquen que el problema s'estén a tota la ciutat: «A Tarragona pots trobar grafitis vagis on vagis. Cada dia n'hi ha més. No hi ha persiana, paret, banc i paperera que no estiguin pintats». «Tarragona està cada dia més degradada», deia Moreno, que lamentava que el consistori no ajudi prou econòmicament als comerciants que han de netejar pintades als seus comerços, com és el seu cas: «Per mi suposa una despesa de 2.000 euros. Per què no se'n fan càrrec ells o ho carreguen als grafiters?». El president de la Segle XXI reconeixia que «la brigada municipal fa el que pot, però si no n'hi ha una d'especial i no s'endureixen les sancions, no hi podem fer res». Així, Moreno proposava «endurir les lleis, les sancions, ampliar la brigada o fer campanyes de conscienciació als grafiters».

Actuacions proactives

La solució, segons l'Associació de Veïns Tarragona Centre, no és ben bé la mateixa. La seva portaveu, Eulàlia Lozano, apostava per «donar espais als grafiters amb cara i ulls que coneixem per tal de deixar les persianes ben maques amb murals». Això evitaria, segons Lozano, l'aparició de grafitis corresponents a «actes vandàlics», allunyats de propòsits artístics. La portaveu veïnal admetia que existeix «un augment espectacular», però que és «perquè hi ha molts locals tancats». Tot i així, animava a «buscar solucions de forma proactiva, ja que només amb piulades no aclarirem res». «Les associacions de veïns al final ens hem convertit en policies. Ens passen queixes, però no idees», criticava Lozano.

Aspecte de l'antiga botiga Esports Miquel, a la font del Centenari.

Veïns del centre de Tarragona avisen d'una nova onada de grafitis a les principals viesGerard Martí

Edificis protegits com la seu d'UGT i CCOO no se'n salven.

Veïns del centre de Tarragona avisen d'una nova onada de grafitis a les principals viesGerard Martí

tracking