Diari Més

L'Ajuntament de Tarragona estudia la presència de públic a l'acte casteller de Santa Tecla

L'esdeveniment a la plaça de la Font no està confirmat ni encara té el format definit, però el consistori valora que no estigui tancat només a les colles

Imatge del 4de8 de Sant Pere i Sant Pau a la diada de Santa Tecla del 2019, l'última abans de la covid-19 a la plaça de la Font.

L'Ajuntament de Taragona estudia la presència de públic a l'acte casteller de Santa TeclaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'acte casteller d'aquest 23 de setembre podria comptar amb públic general a la plaça de la Font. L'Ajuntament de Tarragona està valorant aquesta possibilitat de cara a l'esdeveniment que es podria dur a terme el dia de Santa Tecla, amb la presència dels Xiquets de Tarragona, la Colla Jove, els Xiquets del Serrallo i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau. Les quatre colles de la ciutat van alçar 17 pilars de quatre simbòlics a la plaça de les Cols per Sant Magí, tot i que a les escales de la Catedral tan sols hi havia membres i simpatitzants de les colles. En efecte, en comparació a les Cols, la plaça de la Font –que els dies centrals de la Festa Major acollirà també les tandes de lluïment del Seguici Popular– és un espai molt més gran i amb moltes més possibilitats per acollir públic general, a banda de castellers i simpatitzants de les colles. Fins al moment, a Valls per Sant Joan o aquest dilluns a Vilafranca del Penedès per Sant Fèlix, les accions castelleres s'han fet sense públic i només amb la presència de castellers de les colles.

L'acte casteller o l'acció simbòlica no apareix detallat al programa oficial de les Festes perquè aquest encara no està confirmat. Tampoc s'ha definit encara quin seria el seu format. Les intencions de mínims passarien per repetir els pilars de quatre simbòlics de Sant Magí, tot i que les colles van expressar aleshores la voluntat de fer algun pas més de cara a la Festa Major gran. «No hi ha res tancat. Estem parlant entre les colles i l'Ajuntament sobre quines possibilitats hi ha i quin és el marge de maniobra», detallava a Diari Més Inés Solé. La consellera de Cultura i Festes al consistori assegurava que, «un cop l'acte estigui dissenyat, mirarem com ho articularem i quina és la logística». La presència de les quatre colles arribaria després de la finalització de la tanda de lluïment del Seguici Popular el mateix matí del 23 de setembre a les 11 h. Solé avançava que, a priori, «el públic de la tanda haurà de marxar i després entrarà el públic de l'acció castellera».

En tot cas, l'aposta consistiria a repetir el format de les cinc tandes de lluïment –dues la tarda del 22 i tres el dia 23– i aprofitar la logística ja muntada. A les passades del Seguici Popular es preveu la presència de 800 persones de públic a la plaça de la Font en cadascuna d'elles, reunides en grups bombolla d'un màxim de sis persones, totes elles agrupades en taules. Així, l'acte casteller podria seguir el mateix esquema.

Si es pot, més que pilars

La voluntat de l'Ajuntament de Tarragona i les quatre colles de la ciutat és fer alguna cosa més que per Sant Magí, tot i que el precedent més recent, el de Sant Fèlix, no és positiu. La Generalitat va prohibir fer pilars de cinc amb 50 castellers testejats amb proves d'antígens, quan el protocol actual només permet grups bombolla de fins a 25 persones. «El món casteller mereix una resposta per part de la Generalitat a l'alçada de la situació del que representa. S'estan generant uns greuges, perquè l'única activitat que no ha tornat a una certa normalitat són els castells i això és intolerable, amb gent amb pauta completa de vacunació, amb la possibilitat de fer tests d'antígens i adaptar-se a les mesures ens han de donar una resposta que els inclogui com a manifestació cultural», deia Solé.

tracking