Diari Més
Inés Solé

Consellera de Serveis Socials, Cultura i Festes

Serveis Socials

«En el cas de Serveis Socials, venim de dos anys de manca de lideratge»

La consellera Inés Solé lamenta que «ara tenim problemes sobrevinguts que ja s'havien alertat, com l'onada de desonanaments que vindrà»

La consellera Inés Solé a les portes del Pretori, a la Part Alta de Tarragona.

«En el cas de Serveis Socials, venim de dos anys de manca de lideratge»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quin balanç fa de les festes de Sant Magí?

Faig un balanç positiu. Crec que ens hem tornat a adaptar als temps de pandèmia. A més, enguany teníem toc de queda i crec que, malgrat aquestes situacions, ens vam adequar a totes les circumstàncies sobrevingudes i vam tenir programa de festes força ric. A més, l'acollida de la ciutadania també ha sigut positiva. Faig una valoració positiva.

Després de l'aprovació del protocol d'actuació davant les violències masclistes i lgtbifòbiques en espais festius, van decidir aplicar-lo per Sant Magí posant en marxa el Punt Lila i Arc Iris de prevenció i atenció vers les conductes sexistes. Quina valoració en fan?

Tot va anar molt bé, va funcionar bé i totes les persones van fer la seva tasca. Hi ha satisfacció i també ens ha servit per millorar coses. De cara a Santa Tecla seguim la mateixa dinàmica d'aplicació i ho ampliarem i millorarem les estratègies. La formació es fa a tot el personal de forma prèvia, sobretot en casos que pot haver-hi violència, que tothom sàpiga el seu paper i que, en els casos d'agressions sexuals o sexistes, que siguin les tècniques especialitzades les que coordinin tota la gestió. I sobretot, per fer molta pedagogia i sensibilització que Tarragona és un espai segur i lliure d'agressions, i amb tolerància zero amb aquestes actituds, fins al punt de poder parar un espectacle cinc minuts si hi ha hagut un incident. Fer consciència que aquestes actituds no es toleraran.

En què consistirà aquesta ampliació i millora dels punts de prevenció i atenció vers les conductes sexistes?

Un cop hem viscut l'experiència de Sant Magí, sobretot ho millorarem en termes de coordinació. Santa Tecla també és una festa més gran, per tant, s'han de duplicar efectius.

Com actua l'Ajuntament amb els sensesostre?

L'actuació dels sensesostre, amb un pla del sensellarisme que fins ara la Generalitat no ho havia integrat en el Pla Estratègic de Serveis socials, ara ja sí que ho integra amb el que ens dona un marge d'acció més gran, a més, ara ja estem treballant amb un pla de ciutat. L'atenció als sensesostre ha continuat amb la intencionalitat de donar acollida o recursos a aquestes persones tenint en compte que els que viuen al carrer tenen autonomia i poden rebutjar l'ajut, a vegades això és de difícil entendre, però aquestes persones no han perdut les seves llibertats. Pel fet d'estar al carrer no perds els drets, de fet el carrer és casa seva. El que ens hauríem de preguntar és quin sistema s'ha alimentat des d'un capitalisme destructor pel fet que hi hagi gent sense casa i cases sense gent. S'hauria d'anar a l'arrel del problema i partint de les causes d'això és d'on està aquest nou projecte de ciutat.

Què feien durant el toc de queda?

Quan es va tornar a decretar el toc de queda vam iniciar protocol d'urgència perquè a tots se'ls hi donés acollida, generalment a la pensió Carmen, que acull sempre a totes les persones quan li reclamem d'urgència. En aquest sentit, vull destacar la feina de la Carmen, que fa una feina excel·lent a la ciutat que molts cops no es veu. Fa una feina molt gran en aquesta ciutat i, des de Serveis Socials, ens dona un cop de mà sempre que ho necessitem.

També treballen de forma coordinada amb Creu Roja i la fundació Bonanit.

Amb el sensellarisme s'ha d'actuar de forma coordinada perquè són qüestions de ciutat i seran projectes de ciutat, si no hi ha coordinació entre tots els agents implicats no hi haurà mai autonomia, no hi haurà mai emancipació, no es podrà desplegar una veritable perspectiva de gènere a l'hora d'actuar en els problemes que tenen, dins de les singularitats de cada cas. Sense crear grans estructures, però ens hem d'adaptar a cada situació, hi ha situacions de dols migratoris, addiccions greus, irregularitats administratives, per tant, tots els agents com són: Salut, Justícia, Guàrdia Urbana, Mossos, formació, integració i reinserció laboral. Si tot això no ho articulem de forma conjunta són petits pedaços que no ens resoldran el problema com a ciutat i hem de seguir models d'altres ciutats on sí que ha funcionat el treball coordinat.

Tenen previst fer algun projecte de menjador social municipal de manera permanent?

Hi estem treballant, perquè tenim dos anys per estar al govern i, en el cas concret de Serveis Socials, ens hem trobat que venim de dos anys de manca de lideratge i de presa de decisions i això ens genera que ara tenim problemes sobrevinguts que fa més de sis, set i vuit mesos que ja s'havien alertat. Per exemple, l'onada de desnonaments que vindrà ara i hem d'actuar-hi japerquè no s'ha previngut en el temps i això fa que posem sobre la taula línies estratègiques claus, amb programes de coordinació i, que si tot va bé, a mitjans d'octubre o principis de novembre ho presentarem degudament. En la presentació a la premsa direm quines són les línies estratègiques sobre Serveis Socials, quines són les decisions que perdrem, on farem una incidència express davant la urgència que tenim i com abordarem problemes de ciutat per donar resposta a aquestes situacions que, fins ara, potser no s'han resolt amb la diligència pertinent.

tracking