Diari Més

Neteja

El control dels coloms a Tarragona, aturat per un recurs en l'adjudicació del contracte

El passat desembre es va adjudicar el tractament amb pinso anticonceptiu, però una de les empreses participants va recórrer

La prova amb el tractament amb pinso anticonceptiu s'hauria de fer en dos punts del centre.

El control dels coloms a Tarragona, aturat per un recurs en l'adjudicació del contracteGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El problema de Tarragona amb els coloms, lluny de trobar per fi una solució, és cada vegada més endèmic. L'afectació en la salubritat de molts racons de la ciutat és pràcticament crònica, on la brutícia en forma d'excrements que generen aquests animals tenen els veïns farts. L'Ajuntament de Tarragona és conscient de la situació i al llarg dels anys ha provat diversos mètodes per reduir la població d'aquestes aus, però mai sense massa èxit. La darrera proposta va arribar ara fa gairebé un any en forma de pinso anticonceptiu en dues zones del centre de la ciutat, que havia de servir com a prova. No obstant això, el projecte es troba aturat des del desembre del 2020 pel recurs en l'adjudicació d'una de les empreses que es van presentar al concurs públic del consistori.

El pinso anticonceptiu és un mètode a priori més respectuós amb els animals que altres provats anteriorment i l'Ajuntament el va aprovar conjuntament amb la Secció de Dret Animal de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Tarragona (ICAT) i del Consell de l'Advocacia Catalana (CICAC). Com que el procés continua bloquejat i sense resolució al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP), aquest mecanisme no es pot posar en marxa. Això implica que el consistori continua tenint un notable impacte econòmic per a netejar els excrements de colom. El passat març, el conseller de Neteja, Jordi Fortuny, assegurava que «la neteja dels carrers amb aigua a pressió suposa una despesa anual de 370.000 euros a la ciutat».

D'aquesta manera, el procés d'adjudicació del contracte per administrar el pinso anticonceptiu fa nou mesos que està en punt mort. La fase prèvia, la licitació, es va iniciar el 26 de març del 2020. Uns mesos més tard, el 3 d'agost, és a dir, fa poc més d'un any, es va aprovar la classificació de les ofertes presentades. Finalment, el 18 de desembre del 2020 es va acordar adjudicar el lot corresponent al tractament de coloms amb pinso anticonceptiu a l'empresa que va presentar la millor oferta, segons els criteris establerts pel consistori. No obstant això, el procés es va aturar en la fase d'informació pública. Una de les empreses va presentar, el 31 de desembre, un recurs especial en matèria de contractació al TCCSP contra l'adjudicació del lot en qüestió. En aquests casos, segons la Llei de Contractes del Sector Públic, el procés queda congelat a l'espera d'una resolució. El tribunal, nou mesos després, encara no n'ha emès cap.

Dispensadors en dos indrets

El tractament de coloms amb mètodes anticonceptius estava inclòs dins un contracte de 356.332 euros i dos anys amb tres lots més: control sanitari de coloms –captura, selecció sanitària, sacrifici o alliberament, i seguiment–, control i foragitat d'estornells –alarmes– i desratització, desinsectació i desinfecció ambiental –control de les plagues–. Pel que fa a tractament amb pinso anticonceptiu, de freqüència diària, es contempla instal·lar diversos mecanismes dispensadors en les dues zones del centre de la ciutat –encara per determinar– i l'empresa adjudicatària haurà de vetllar pel seu funcionament i bon estat.

tracking