Diari Més
Jordi Castellví

Sotsinspector de la unitat GRAF de la regió de Tarragona

Societat

«La intervenció al Pont del Diable s'ha de veure com a una oportunitat»

El sotsinspector de Bombers del Grup d'Actuació Forestal apunta que l'AP-7, l'AP-2 i les carreteres secundàries seran els grans eixos de contenció

L'expert en incendis forestals, el sotsinspector dels GRAF Jordi Castellví.

«La intervenció al Pont del Diable s'ha de veure com a una oportunitat»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— Com es du a terme la prevenció d'incendis forestals a Tarragona?

— A la zona de l'Anella Verda, Gaià i Francolí es treballa amb un Perímetre de Protecció Prioritària (PPP). Per elaborar-lo, es va emprar l'històric de tots els incendis forestals que hi ha hagut a la zona, es van reconstruir els focs més importants i es va avaluar quins eren els que van superar la capacitat d'extinció. Es tracta de fixar un criteri comú en el patró d'incendis que ens afecten més. Un cop fixats els patrons, s'identifiquen quins són els punts crítics i allí és on anirem a fer prevenció. Un cop identificats quins són aquests punts, és on totes les subvencions aniran encaminades. El que no pot ser és el que passava fins ara, que cadascú feia individualment prevenció sense tenir un criteri comú. Ara, a través dels PPP, anem tots a l'una per anar a treballar conjuntament els punts claus per parar aquests grans incendis.

— On estan previstes aquestes actuacions?

— Després de poligonitzar tota l'anella verda s'han identificat els grans eixos de contenció. Les actuacions serien en parts baixes dels barrancs, nusos de barrancs, colls, nusos de carena. Els grans eixos de contenció són l'AP–7, l'AP-2, la carretera Nacional i diverses carreteres secundàries que hi ha de connexió entre diferents pobles. Ara mateix, tal com està, no ens serviria, però s'ha de generar molt més espai perquè aquestes infraestructures puguin servir com a eixos de contenció en cas d'incendi.

— Les intervencions forestals previstes serien a tocar d'aquestes vies?

— Sí. Si dimensionem molt més les franges en aquestes carreteres sí que ens servirà per aturar o limitar l'incendi. S'han de generar franges ampliant la mateixa carretera. Si dimensionem la carretera ens servirà per parar o limitar un incendi forestal. Això són el que li diem zones de foment de gestió, que estan dins d'aquest PPP. Aquestes són zones de baixa càrrega on l'incendi s'alentirà o zones on podem fer maniobres amb foc tècnic.

— L'entorn del Pont del Diable ha experimentat una actuació forestal recentment.

— L'Ajuntament de Tarragona ens va demanar quins eren els punts crítics o les zones on actuar, ara ens hem centrat en el Pont del Diable. Primer, hi ha una gran afluència de gent i, per tant, a nivell d'accessos a nosaltres ens genera un problema tant per una simple torçada de turmell, una parada cardiorespiratòria o grans incendis. És un punt on ens interessava obrir les pistes, que abans no eren transitables i ara sí que ho són. Després de la intervenció podem arribar a una víctima en menys de 10 minuts des del parc de Bombers de Tarragona fins allà. L'altra és a nivell d'incendis, ja que el Pont del Diable és un nus de barrancs. En cas d'incendi, quan arribés als barrancs es multiplicaria i afectaria l'Anella Verda. Ara, en canvi, com que està gestionat, ens generaria una oportunitat. La intervenció no s'ha de veure com un impacte, sinó com una oportunitat i la societat ha d'entendre que hem de sacrificar part del territori per defensar la resta.

— Com està actuant l'Ajuntament de Tarragona en la prevenció d'incendis?

— L'Ajuntament, d'ençà d'una reunió que vam tenir ara fa un any i mig, s'ha posat molt les piles. Han contractat una brigada forestal i han fet la intervenció la zona Pont del Diable, que a nosaltres ens preocupava molt. A més, cada any destinen una partida per anar fent prevenció. És un dels ajuntaments que, nosaltres com a Bombers, estem orgullosos que ens hagin fet cas i estiguin executant les intervencions. Estem contents que els incendis hagin format part de l'agenda municipal i són un referent de molts municipis que tenen el mateix risc o més i no estan fent res.

— Quines serien les urbanitzacions que es podrien veure afectades a hores d'ara en cas d'incendi forestal?

— Qualsevol urbanització que estigui aïllada o tocant amb massa forestal que no sigui gestionada degudament es pot veure influenciada. La intensitat de l'incendi dependrà de les condicions de sequera i meteorològiques d'aquell dia.

— Com procedeixen quan un foc s'apropa a una urbanització?

— Quan incendi impacta en urbanització sectoritzem l'incendi, ens dediquem un grup a protegir la urbanització i l'altre a extingir l'incendi forestal. La societat ha de ser conscient que no podem tenir un camió de bombers davant de cada casa, ha de saber com actuar, s'han d'autoprotegir i s'ha de fer la feina prèvia abans de l'incendi. Els veïns d'aquestes urbanitzacions han d'entendre que viuen una zona de risc, que hi ha uns dies a l'any que no es poden fer activitats de risc –que puguin generar guspires– i que en cas d'incendi s'autoprotegeixin.

— Quin és l'escenari actual a nivell d'incendis forestals a Tarragona?

— Tarragona és una zona molt important a nivell forestal perquè tenim l'anella verda i el problema és que hi ha moltes urbanitzacions pel mig, hi ha grans xarxes de comunicació com l'AP-7 i zones molt importants del sector químic i tot això fa un còctel que en cas d'incendi tota l'economia es pot veure afectada. Tot i així, en aquesta campanya podrem tenir incendis de 10, 15, 20, 30 hectàrees, però ja no tindrem incendis de 1.000 hectàrees. Estem millor respecte a altres anys, això no vol dir que tinguem incendis, però ara a finals d'agost ja ens comencen a entrar passos frontals amb humitats altes. Els dies de risc seran els de vent.

tracking