Diari Més

Societat

L'AVV del Serrallo preveu noves edicions del Mar-Mur després de l'èxit

La gran acceptació del que el projecte artístic ha tingut entre els veïns del barri pescador fa preveure futurs projecte d'aquesta iniciativa

El mural 'La barca del Tità' al Serrallo, que il·lustra l'embarcació Hermanos Ortiz.

L'AVV del Serrallo preveu noves edicions del Mar-Mur després de l'èxitCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació de Veïns del Serrallo organitzarà una tercera edició del projecte artístic Mar-Mur, que va omplir diverses parets del Serrallo de pintures que reflecteixen l'essència i la història marinera del barri. L'èxit i l'acceptació que la iniciativa ha tingut en els veïns del barri ha convençut a l'entitat per fer una altra edició.

El president de l'Associació de Veïns del Serrallo, David Martín, va explicar que aquest ha estat un projecte que ha sorgit de l'entitat veïnal, amb la col·laboració del Port de Tarragona i de l'Ajuntament i que es pretenia una «transferència del coneixement, transmetre la forma de viure i les arts de pesca entre la gent gran i el jovent». «Vam iniciar tota aquesta fase de murals com un projecte inicial pensat pel jovent, per regenerar espais degradats del barri i, degut a l'acceptació que vam tenir, van sorgir diferents iniciatives», deia. Martín va assenyalar que en la primera edició, un dels murals que més ressò va tenir va ser el de la remendadora, ja que «és un record i un tribut a aquell ofici del passat». En aquesta darrera iniciativa van haver de centrar-se a fer un «projecte intergeneracional per transmetre coneixement als joves o nouvinguts». Sens dubte, ho van aconseguir.

Una de les obres que es van completar el dia de la Verge del Carme va ser el mural de La barca del Tità, que il·lustra l'embarcació Hermanos Ortiz, la primera barca de ferro feta a Tarragona. En el mural, apareix Jaume Mallol, Josep Recasens, Ramon Alasà i Jaume Bodesca. Esteve Ortiz, que era el patró de l'embarcació, no apareix en la fotografia perquè, probablement, devia estar pilotant-la. La barca pescava per arrossegament.

L'associació de veïns va fer possible el projecte també gràcies a l'assessorament artístic de la Cooperativa Combinats, que els va acompanyar en la selecció dels artistes. Cal destacar la implicació dels veïns, que van respondre a la iniciativa enviant més de 200 fotografies i diversa documentació per tal que l'Associació de Veïns fes la selecció.

«Vam contactar amb la Cooperativa Combinats, especialitzada a fer projectes socials i, a més, també té un vessant de coneixement artístic. Ells ens van ajudar, vam crear un comitè de selecció integrat per tres persones de la junta i una de la cooperativa», va explicar el president de l'entitat veïnal. Aleshores, es van seleccionar tres propostes que van fer els artistes, que havien de reproduir les fotos.

El mural, que també il·lustra aquesta notícia, ha agradat molt als veïns del barri, que aprecien diàriament i amb orgull la història del barri a les parets.

«Et trobes carrers que estan plens de gratifis, en canvi, aquesta és una iniciativa maca, que recupera l'essència i història del barri i està molt bé», va afirmar la Maria Grau, neta de Ramon Alasà, un dels pescadors que apareixen al mural. «Va ser una sorpresa, el dia de la Mare de Déu del Carme vaig veure que pintaven el mural i res més, però a la tarda em van enviar la foto i em van dir: mira això». Grau va explicar que van trobar a casa una foto com l'original, ja que possiblement se'n van fer diverses en aquell mateix moment. Maria Grau va afegir que la barca d'Hermanos Ortiz va ser la primera de ferro a Tarragona.

tracking