Diari Més

Les restriccions per la pandèmia impedeixen a les guinguetes de Tarragona reviscolar

El toc de queda, la reducció de l'aforament i la davallada del turisme internacional són els principals impediments que es troben

Imatge de la guingueta La Nova Estrella de la platja de l'Arrabassada.

Les restriccions per la pandèmia impedeixen a les guinguetes de Tarragona reviscolarGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conjunt de restriccions encaminades a evitar la proliferació de la pandèmia de covid ha colpejat en el darrer any i mig l'hostaleria i està afectant l'actual campanya d'estiu. Les guinguetes de Tarragona, no han quedat al marge d'aquesta tendència i han experimentat un declivi tant en l'afluència de gent com en el turisme internacional. La mesura del toc de queda, de fet, està fent que, fins al moment, aquest estiu els hi estigui anant pitjor que l'anterior.

«La temporada està anant molt regular, en reduir l'aforament, hem passat a tenir un 30% menys de taules a la terrassa i això repercuteix en la facturació», explica Francisco Jurado, responsable de La Nova Estrella de la platja de l'Arrabassada. Jurado també comenta que ha disminuït el turisme i lamenta que la mesura del toc de queda els està perjudicant. «Es veu molt poc turisme, que era el que sempre ens donava un plus. Potser n'hi ha més que l'any passat, però ens permetien estar oberts una mica més tard. Ara, amb el toc de queda, hem de tancar abans de la 01.00 h,, l'any passat la gent no tenia tanta pressa per arribar a casa», apunta. «El nostre espai és limitat i nosaltres hem estat estrictes en mantenir la distància de dos metres entre taula i taula i això s'ha notat», recalca.

El responsable de la guingueta va explicar que, malgrat demanar l'ampliació de la terrassa, des de Costes no se li va autoritzar. L'encarregat de les dues de les tres guinguetes de la platja de l'Arrabassada i la de la platja de la Savinosa, Yeray Romero, propietari de Pepe's & Lugano, exposa que aquesta temporada d'estiu està anant una mica pitjor que la de l'any passat i també apunta a la mesura del toc de queda com un dels principals motius de la davallada. «La temporada d'estiu està en la línia de l'any passat, però crec que, fins i tot, l'any passat estàvem lleugerament millor que enguany, perquè sí que estaven els confinaments municipals, però a la gent no li quedava una altra opció que quedar-se a Tarragona» sense la restricció horària. «La restricció horària és més estricta ara que l'any passat. L'any passat podíem tancar més tard de les 12.30, i clar, això es nota. Ha fet molt de mal el toc de queda. L'hostaleria, en aquelles hores, és quan té una mica d'oxigen. Les últimes copes que ara la gent no pot fer perquè a les 12.30 has de fer fora la gent», explica. Romero també va haver de reduir l'aforament per mantenir la distància de seguretat entre taules. «L'aforament l'hem hagut de reduir per mantenir la distància de seguretat entre taula i taula. Si no tindríem una filera més de taules dobles. I això, en la facturació, es nota. Al final el que perjudica és el conjunt de coses», lamenta. El propietari de Pepe's & Lugano explica que aquest agost hi ha una mica de turisme francès a les seves guinguetes, però assenyala que el mes de juny i juliol no n'hi ha hagut, era tot turisme nacional o gent de Tarragona.

Javier Escribano, president de l'Associació d'Hostalers de Tarragona Ciutat, explica que el turisme d'aquest estiu «queda molt lluny» del de fa dos anys. «Hi ha més turisme que l'any passat, però res a veure amb el 2019», explica el president dels hostalers. «Aquest agost tenim francesos, anglesos i la resta de Catalunya i Espanya. N'hi ha més que l'any passat, però estem a molta distància del que va ser l'any 2019». «Crèiem que era un estiu de recuperació i estem amb toc de queda a mitjan agost», exposa.

tracking