Diari Més

Societat

Tarragona i Altafulla intensificaran la presència policial a l'espai natural del Vinyet per evitar botellots

Els ajuntaments demanaran la creació del parc natural de la conca del Gaià per preservar l'entorn

La consellera de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona, Eva Miguel; i de la coalcaldessa d'Altafulla, Alba Muntadas.

Tarragona i Altafulla intensificaran la presència policial a l'espai natural del Vinyet per evitar botellotsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona i Altafulla intensificaran la presència dels Mossos d'Esquadra i de la policia Local a la Plana de Vinyet, després del macrobotellot de dissabte passat. Els ajuntaments s'han reunit aquest dijous per millorar la coordinació entre els municipis per evitar que es tornin a celebrar festes a la platja de Tamarit. Els consistoris no tancaran els accessos a les platges, però els cossos policials hi faran funció dissuasiva. «Ambdós municipis han fet una crida a la responsabilitat. Són espais fràgils, si s'hi volen reunir que ho facin amb civisme», ha dit la coalcaldessa d'Altafulla, Alba Muntadas. A més, l'Ajuntament de Tarragona sol·licitarà la creació del parc natural de la conca del Gaià per millorar la gestió de la zona.

Dissabte passat, es van aplegar centenars de joves a l'espai natural del Vinyet - indret que pertany al terme municipal de Tarragona, però que està a tocar d'Altafulla- per fer un botellot. Segons la consellera de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona, Eva Miguel, es van malmetre les dunes i es van trencar algunes de les tanques que delimiten l'espai protegit. Amb tot, segons Miguel, la ràpida intervenció de la Guàrdia Urbana va permetre que el botellot quedés dissolt en poca estona.

Ambdós ajuntaments admeten que va fallar la coordinació entre els municipis i els cossos policials i apunten que cal més conscienciació ambiental per evitar que es repeteixin aquests episodis. «Els fets són condemnables; la fatiga social del jovent per la pandèmia no pot ensorrar els espais recuperats; hi tenim plantes que han desaparegut en altres zones de Catalunya», ha indicat la consellera. Davant d'aquest fet, els Mossos d'Esquadra ja han intensificat la seva presència en l'espai durant aquesta setmana.

En el dispositiu, també hi participen els agents de la Policia Local d'Altafulla. Tot i això, la coalcaldessa d'aquesta localitat ha assenyalat que no poden destinar tots els efectius policials a vigilar aquest espai i ha demanat a la ciutadania que sigui responsable i respectuosa amb l'entorn. «La fatiga social no eximeix de la responsabilitat de cadascú de prendre consciència que són espais fràgils; si es volen reunir, cosa que no està recomanada, com a mínim que ho facin amb civisme», ha dit Muntadas.

Els consistoris han descartat tancar els accessos a les respectives platges perquè consideren que no solucionaria la problemàtica, sinó que traslladaria les festes il·legals a altres indrets del territori, on tampoc hi hagi toc de queda nocturn, com és el cas d'Altafulla.

Establiments de la zona, farts de les festes de joves

Un càmping d'aquest entorn ha denunciat just aquest dijous les festes il·legals i baralles habituals en aquesta zona de platja, a Tamarit i Altafulla. Des de la direcció del càmping Taramit Beach Resort s'ha difós un comunicat per denunciar un darrer incident, la matinada d'aquest dimecres 11 d'agost, en què un jove de la Móra va resultar ferit, amb un traumatisme cranial i va ser atès pels serveis de vigilància del mateix càmping, segons fonts del complex, si bé ni Mossos d'Esquadra ni el SEM hi van intervenir, segons ha confirmat l'ACN.

Amb tot, des d'aquest càmping de Tamarit es lamenta que aquest tipus de festes i el consum d'alcohol generen greus perjudicis a tota la comunitat de la zona, especialment als ciutadans d'Altafulla i als clients de les instal·lacions turístiques. La direcció del complex assegura que porta temps denunciant aquest tipus de «festes i concentracions massives»freqüents de fa setmanes, i reclamen a les administracions que hi posin fre i solucionin la problemàtica. Des de Mossos asseguren ser coneixedors i que s'ha reforçat la presència policial a la zona.

Declaració del Parc Natural de la Conca del Gaià

En paral·lel, en la reunió d'aquest dijous també s'ha acordat demanar que la conca i la desembocadura del Gaià esdevingui un parc natural dins la xarxa d'espais naturals protegits de Catalunya. «Des de fa molts anys, l'entitat ecologista La Sínia treballa per generar consciència sobre aquest paratge amb els ajuntaments de la zona i ara ens cal un paraigua conjunt per fer realitat aquest projecte de territori», ha subratllat la regidora.

Per això, des de l'Ajuntament de Tarragona s'impulsarà la redacció del projecte per tal que posteriorment s'elevi a la Diputació de Tarragona i, finalment, al Govern. «Tenim tres espais naturals, un a la zona alta del riu, un altre a la zona mitjà i a la desembocadura, són zones aïllades; creiem que no té sentit que no es gestionin de forma conjunta, cal unir aquests espais naturals», ha valorat Muntadas.

A banda, en la trobada també s'han tractat altres temes rellevants com ara la necessitat de tirar endavant el projecte de renaturalització al voltant de la platja del Vinyet, terrenys adquirits recentment per la Generalitat. Ambdós consistoris tenen previst reunir-se amb el director general de Medi Natural de la Generalitat per acordar el pla de desenvolupament de la zona i la creació d'una comissió tècnica política que vetlli per les línies de treball de l'actuació.

tracking