Diari Més

Societat

Només el 46% dels edificis tarragonins que haurien de tenir l'ITE l'han sol·licitat

Un total de 1.122 dels habitatges plurifamiliars de Tarragona construïts fins el 1974 han demanat la inspecció tècnica

Imatge d'un edifici apuntalat, després d'un despreniment, al carrer Cavallers de la Part Alta de Tarragona.

Només el 46% dels edificis tarragonins que haurien de tenir l'ITE l'han sol·licitatGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de la meitat dels edificis de la ciutat de Tarragona que haurien d'haver passat la Inspecció Tècnica d'Habitatges (ITE) ni tan sols han presentat una proposta per obtenir-la. Del total de 2.444 edificis plurifamiliars construïts a la ciutat fins a l'any el 1974 (amb una antiguitat superior a 45 anys), només han presentat la sol·licitud 1.122, fet que representa un 45,91%. Aquestes dades encara són pitjors a la demarcació de Tarragona, on només el 29,19% dels edificis han fet una proposta per passar l'ITE. Dels 15.825 edificis plurifamiliars registrats a la província, només 4.619 han presentat una sol·licitud per obtenir l'ITE, segons les últimes dades de l'Agència Catalana de l'Habitatge, amb data de 26 de juliol. Des del Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona (COAATT) ja van avisar el passat mes de juny que la província de Tarragona se situava «a la cua de Catalunya» respecte a aquestes inspeccions tècniques.

El cap del Gabinet Tècnic del COAATT, Josep Anguera, alerta que han detectat que en els darrers anys han baixat les sol·licituds d'ITE que s'estaven fent. «En els primers anys, després de l'aprovació del decret de l'any 2010, es van començar a fer ITE amb certa regularitat. La Generalitat també va fer campanyes en aquest sentit, però això va anar baixant perquè no hi ha penalitzacions i la gent s'acomoda», va explicar. «Si no passa res, van esperant», lamenta.

El tècnic explica que sovint la gent té la idea que passar l'ITE li suposarà una gran despesa, però puntualitza que, amb el pas del temps, les reparacions que s'hagin de dur a terme s'aniran incrementant. «Fer l'ITE no és gaire car, des del Col·legi els hi podem facilitar, però han de saber que, com més anys esperin, més diners costaran les reparacions», diu. «Si enguany arreglar un tros de façana val poc, d'aquí a tres anys potser valdrà el triple, perquè es van degradant. La gent va esperant i, al final, el que es podria arreglar amb quatre duros, acaba valent el triple», apunta. Anguera també assenyala que, a la ciutat de Tarragona, la zona de la Part Alta i del Serrallo són les que estan pitjor perquè «són els edificis més antics i sovint tenen un manteniment deficient». «Els edificis que estan habitats o es troben en zones més cèntriques solen tenir un manteniment més adequat», indica Anguera, recalcant que «quan es tracta d'edificis que tenen pocs veïns o que només hi ha un sol propietari, acostumen a estar malament». Tot i així, el cap del Gabinet tècnic exposa que la ciutat de Tarragona, respecte a la demarcació, «és la ciutat on es fan més ITE».

El COAATT ja va posar en alerta la situació del parc d'habitatges a la província de Tarragona el passat mes de juny. Des del col·legi van considerar que «les dades sobre les inspeccions tècniques d'edificis realitzades a la província de Tarragona són realment dolentes si es comparen amb la resta de zones de Catalunya i, sobretot, mirant el percentatge dels edificis que han passat la ITE sobre els que l'haurien d'haver passat».

Les dades que van presentar ja indicaven que només havia passat la ITE un de cada quatre immobles obligats a fer aquest tràmit. Aquest percentatge del 25% registrat a les comarques tarragonines era molt inferior a les dades de Lleida, Girona o Barcelona. L'any 2020, a la província es van fer un total de 560 inspeccions, un 35 % de les realitzades l'any anterior. Des del Col·legi van recordar que, malgrat que el decret de les ITE es va aprovar l'any 2010, «no sembla encara mínimament implantat entre comunitats i propietaris».

Davant la progressiva la degradació al nucli antic de la ciutat, que ha viscut diversos esfondraments parcials en els darrers deu anys, l'Ajuntament va decidir el passat mes de març agafar el control d'aquestes inspeccions durant l'any 2021. Fins al moment, la tasca va a càrrec de la Generalitat.

tracking