Diari Més

Medi ambient

Veïns de Llevant a Tarragona demanen talar els arbres més propers pel risc d'incendi

Els treballs anunciats començaran a la Móra i Cala Tamarit, en el camí del Castell de Tamarit i en una petita franja del Pinatell

Zona boscosa a tocar de les cases de la urbanització Mas Morató, a Tarragona.

Veïns de Llevant a Tarragona demanen talar els arbres més propers pel risc d'incendiGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La possibilitat d'un incendi forestal a Llevant manté en alerta els veïns de les urbanitzacions que es troben a tocar del bosc. El fet que encara no s'hagi actuat en les franges perimetrals que haurien de separar aquests nuclis de població de la zona boscosa ha propiciat la queixa de diverses associacions veïnals, que reclamen celeritat en l'execució d'aquests treballs forestals. L'Ajuntament de Tarragona va anunciar a mitjans de juliol un seguit d'actuacions que durien a terme per la protecció de les franges, uns treballs que durarien cinc anys i que ja han començat a la zona de la Móra i Cala Tamarit, començant pel Passeig Esquirol fins a la Torre d'en Segur. Es continuarà pel camí de Ronda fins la platja de la Móra. També s'actuarà en un tram del Camí del Castell de Tamarit i per l'altre extrem, en un tram del carrer Llobregat i Baix Camp. Des de l'Ajuntament van apuntar que durant el primer any també s'actuarà en una petita franja de la urbanització Pinatell, en el grup de cases a tocar de l'autovia A-7 i en una part de la franja perimetral a la urbanització l'Escorpí. Complementàriament, també es farà un manteniment de la franja al voltant de Mas del Frare, al límit del terme Municipal amb els Pallaresos.

La presidenta de l'Associació de Veïns de l'Escorpí, Alícia Herreros va manifestar la seva preocupació per l'estat del bosc i va explicar que la zona fa anys que no es neteja malgrat que ho han demanat molts cops al consistori. «Estem tots els veïns molt preocupats, hi ha moltíssima brutícia i fa anys que no es neteja. Hi ha molta preocupació entre els veïns perquè estem molt a prop del bosc i no es compleix la distància de seguretat» va lamentar Herreros. La presidenta va explicar que «ens hem queixat moltíssimes vegades, però la resposta de l'Ajuntament és que es tracta d'un terreny privat i no poden reclamar al propietari», va dir.

El president de l'Associació de Propietaris del Pinatell, David Rolán, ha titllat de «polvorí» l'entorn boscós que envolta la seva urbanització i ha alertat que fa anys que no s'actua en la zona perimetral. «Es va netejar la zona perimetral fa 11 o 12 anys, i ja no s'ha fet més. Vam demanar que s'actués en més d'una ocasió perquè la proximitat de les cases al bosc posa en perill els veïns». Rolán també va destacar que, entre els veïns, comparteixen «la preocupació, ja que estem en risc». Les actuacions forestals a la urbanització el Pinatell estan previstes per a la segona fase. El president de l'entitat veïnal també va denunciar que alguns abocaments il·legals de deixalles que s'han fet a la zona també poden suposar un perill. David Rolán va recordar que a finals de juny de 2020 es va calar foc en un dels contenidors de l'entrada de la urbanització i l'incendi va acabar afectant els arbres. Per sort -va comentar- els Bombers van poder actuar a temps i apagar el foc. El representant dels veïns del Pinatell va alertar també sobre la massa forestal a tocar de l'autovia A-7 i el perill que suposa. «Fa uns anys un camió es va incendiar a l'autovia i va afectar els arbres, tenim un polvorí» va lamentar.

El president de l'Associació de Veïns Mas Morató, altrament anomenada urbanització Balcó de Tarragona, Sergi López, va denunciar que «no s'ha fet res» per protegir les franges perimetrals de la urbanització. «Tenim uns 300 o 400 metres que donen a un bosc que està sense cuidar. No tenim franja de protecció, jo ho he demanat fa anys i no s'ha fet res», va assenyalar. «Hem netejat les nostres zones verdes, però s'hauria de fer una franja de protecció a la zona que toca al bosc», va apuntar, recalcant que, malgrat que la urbanització sí que disposa de boques contra incendis «no està feta cap franja». Els treballs forestals a la zona de Mas Morató, però, s'engoben dins de la quarta fase de neteja i desbrossament.

Manel Escatllar, president de l'Associació de Veïns Entrepins, va apuntar que, malgrat que l'Ajuntament va actuar fa tres anys, la neteja perimetral va ser «d'uns 5 o 10 metres», lluny dels 25 que estableix la normativa. «Tots estem sensibilitzats amb el tema dels incendis, estem preocupats. Estem envoltats de bosc, de quatre cantonades que té la urbanització, tres són bosc. La veritat és que estem amoïnats. Si l'Ajuntament pogués fer alguna acció, ho agrairíem molt», va demanar.

L'empresa que realitza els treballs forestals, Aricoforest, ha explicat que els treballs se centren en la reducció de la densitat d'arbrat i l'estassada del sotabosc en una amplada de 25 metres, en zones que envolten les urbanitzacions del municipi de Tarragona. Des de l'empresa forestal apunten que enguany actuaran en càmpings, instal·lacions i cases aïllades, al Castell de Tamarit, La Móra i Cala Tamarit. També faran treballs en punts de les urbanitzacions del Pinatell, l'Escorpí i Mas del Frare.

tracking