Diari Més

Feminisme

El personal municipal de Tarragona rebrà enguany formacions feministes i LGTBIQ+

L'Ajuntament licita el nou contracte de gestió del Punt Lila i Arc Iris, que preveu educar obligatòriament els treballadors públics

Imatge d'arxiu d'una noia sent atesa pel punt lila a la Patum de Berga del passat juny del 2018.

El personal municipal de Tarragona rebrà enguany formacions feministes i LGTBIQ+ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les noves formacions en matèria feminista i LGTBIQ+ es posaran en marxa al llarg d'aquest 2021. Aquestes, entre d'altres, seran obligatòries per a diversos sectors del personal municipal de Tarragona, a banda d'oferir-se també a les entitats que s'hagin adherit o vulguin fer-ho al Protocol municipal d'actuació davant les violències sexuals i LGTBIQfòbiques a Tarragona, que va ser aprovat el passat 19 de març pel ple de l'Ajuntament. El consistori va treure ahir a licitació el nou contracte de gestió del Punt Lila i Arc Iris de la ciutat, que tindrà vigència d'un any a partir de la seva adjudicació i un valor de 17.989,60 euros –IVA inclòs–. D'aquesta manera, la renovació del servei per prevenir violències sexuals i LGTBIQfòbiques essencialment a les festes i activitats populars estarà llest, presumiblement, abans de les festes de Santa Tecla. Fins ara, aquesta tasca ja estava externalitzada per part del consistori.

Són diversos els empleats municipals que s'hauran de sotmetre a formacions feministes i LGTBIQ+ obligatòries els pròxims mesos, especialment aquells amb responsabilitat en l'organització de les festes locals i esdeveniments festius i culturals. Aquesta mesura prevista dins el protocol tarragoní aprovat fa mig any farà que tècnics del departament de Cultura i Festes, de Relacions Ciutadanes, agents de la Guàrdia Urbana i de Protecció Civil o personal de la Creu Roja i d'altres dispositius sanitaris siguin educats en aquestes matèries per planificar els dispositius d'atenció i avaluar el funcionament dels protocols i de les activitats executades al seu entorn. Aquests són actors amb molt pes dins la planificació i execució de les festes populars, un dels pilars culturals de Tarragona. La Guàrdia Urbana, per exemple, haurà de fer una formació de quatre hores per aprendre els seus protocols específics i incorporar la mirada de gènere per atendre els casos detectats.

Els empleats municipals no seran els únics a rebre aquestes formacions. Les entitats, associacions o negocis que vulguin disposar de Punt Lila i Arc Iris en alguna de les seves activitats hauran de fer una sessió de dues hores de durada. Aquesta activitat educativa es produirà amb antelació a la celebració de l'activitat o festa en qüestió i es dirigirà tant a les persones responsables com a personal de l'organització, com poden ser els encarregats de les barres. Durant el desenvolupament de l'esdeveniment, s'haurà de donar visibilitat en diferents punts a la cartelleria de la campanya informació bàsica de prevenció de conductes sexistes.

Punt lila en festes populars

El Punt Lila i Arc Iris de l'Ajuntament de Tarragona té previst operar en diverses activitats al llarg de l'any. Per Santa Tecla, es faran dues sortides de 18 h. a 22 h. i dos dies de 22 h. a 6 h., sempre en funció de la programació de les festes. Per Sant Magí, la dinàmica serà pràcticament la mateixa. Pel que fa a les festes dels barris, els horaris d'activitat del Punt Lila i Arc Iris dependran del programa de les entitats veïnals. A banda d'aquestes festes majors o patronals, també s'aplicarà en altres àmbits festius. Es preveu que el servei s'ofereixi, per exemple, en festes de Cap d'Any, Carnestoltes, festes universitàries, concerts i, fins i tot, al Concurs de Castells a la Tarraco Arena Plaça.

Les activitats festives no seran les úniques amb presència del Punt Lila i Arc Iris. La furgoneta, que va entrar en funcionament l'octubre del 2020, continuarà fent accions formatives en centres escolars, associacions o entitats veïnals que ho sol·licitin. L'objectiu és generar seguretat i fer sensibilització.

tracking