Diari Més

Equipament

La instal·lació del Fòrum Judicial a la Tabacalera apunta als Next Generation

El projecte del Departament de Justícia, d'uns 75 milions d'euros i encara en una fase embrionària, permetria solucionar la dispersió de seus judicials

Imatge d'arxiu del novembre del 2020, amb operaris retirant l'estructura metàl·lica que formava el jardí vertical de la Tabacalera.

La instal·lació del Fòrum Judicial a la Tabacalera apunta als Next GenerationGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya té la voluntat de posar fil a l'agulla definitivament amb el futur Fòrum Judicial de Tarragona. La seva instal·lació s'hauria de fer a l'antic recinte industrial de la Tabacalera, bona part del qual actualment està en desús, i es recorreria als fons europeus Next Generation per tal de finançar-la parcialment. El projecte, que estima una inversió d'uns 75 milions d'euros, encara es troba en una fase embrionària. Aquest s'haurà de desenvolupar amb un termini més o menys clar: a finals d'aquest 2021. Llavors es complirà el termini per presentar el projecte per tal d'optar a aconseguir els fons europeus.

La materialització del Fòrum Judicial de la ciutat, que s'arrossega des de la dècada dels noranta, permetria acabar amb dos problemes endèmics de cop. Per una banda, Tarragona és encara avui l'única de les quatre capitals de Catalunya que no disposa d'una nova seu judicial. D'altra banda, la ciutat té un total de vuit edificis judicials, a més d'un altre de serveis territorials. El lloguer dels diferents immobles puja anualment als 1,2 milions d'euros. Tot plegat permetria reunir en un sol centre totes les seus judicials i l'Audiència Provincial de Tarragona. Anteriorment, s'havien barallat altres opcions per emplaçar el Fòrum Judicial, com a l'avinguda Pont i Gol o a la rambla President Companys, on actualment hi ha el Corte Inglés.

Precisament, la Tabacalera i també l'antiga presó de Tarragona són alguns dels espais que el Departament de Justícia i l'Ajuntament de Tarragona van veure el passat mes de juny com a possible alternativa per a la celebració de macrojudicis. Aquesta possibilitat es va obrir davant la manca d'espai a les dependències judicials. Això es va accentuar amb les mesures d'aforament i de distància social vigents per evitar el contagi de la covid-19.

La possible instal·lació del Fòrum Judicial a la Tabacalera no es faria extensiva a tot el recinte, ja que es guardaria més espai de cara a altres usos. Les actuacions no tan sols haurien de condicionar el mateix edifici, tant per dins com per fora, sinó l'entorn del recinte. Per exemple, el passeig de la Independència, entre la Tabacalera i el riu Francolí, podria ser sotmès a una intervenció per dotar-lo d'una major dignificació de la que té actualment. El projecte del Fòrum Judicial es basaria en el pla d'ús funcional de la Tabacalera redactat el 2019 i que ara s'hauria d'actualitzar abans d'acabar enguany.

L'antic recinte industrial de la Tabacalera, que compta amb la condició de bé d'interès local, és un dels immobles més grans a Tarragona, ja que ocupa una superfície de gairebé 31.370 m2. Va ser construïda el 1922 i va cessar l'activitat el 2007. L'any posterior, el 2008, va passar a ser propietat de l'Ajuntament de Tarragona. Des d'aleshores el seu estat de degradació ha anat avançant, ja que les instal·lacions tan sols han acollit un grapat d'usos, com la Capsa de Música o la seu de l'entitat municipal Tarragona Impulsa. També va comptar amb un jardí vertical a la façana de l'avinguda de Vidal i Barraquer, que va ser retirat el passat novembre davant el seu mal estat de conservació.

Altres usos futuribles

La Tabacalera ha estat proposada des del seu tancament com a espai ideal per acollit multitud d'equipaments estratègics per a la ciutat de Tarragona. No obstant això, totes les propostes han quedat a mitges o, directament, abandonades. L'actual govern municipal contempla dos usos a la Tabacalera, tal com recordava l'alcalde, Pau Ricomà, en declaracions a aquest diari el passat 11 de juny: «Hi ha temes que necessiten anar més enllà dels dos anys de mandat restants, com aconseguir que la Tabacalera sigui un veritable punt de referència cultural i pugui acollir la nova biblioteca municipal. És el projecte amb més capacitat de transformació urbanística i social». Amb tot, Esquerra Republicana es va presentar a les eleccions municipals del 2019 amb el compromís d'impulsar «la Tabacalera com a centre i nou eix emblemàtic dels serveis culturals a la nostra ciutat. El Centre d'Art, el Museu Arqueològic i la gran biblioteca que Tarragona necessita n'han de ser les seves principals referències».

D'altra banda, el dimecres el PSC va presentar al Parlament de Catalunya la proposta de fer un gran museu de la cultura clàssica a la Tabacalera, equipament que seria compatible amb el Fòrum Judicial. El projecte, que va ser vist amb bons ulls pels parlamentaris catalans, seria complementari, segons els socialistes, al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. La seu d'aquest, a la plaça del Rei, està tancat per obres des de l'abril 2018.

tracking