Diari Més

Societat

La FAVT veu «insuficient» la reforma del Plaseqta del sector químic de Tarragona

La Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona valora «els esforços per revertir la situació», però pensen que s'hauria d'haver fet fa anys

Imatge de les vistes del polígon sud des del barri de Bonavista.

La FAVT veu «insuficient» la reforma del Plaseqta del sector químic de TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un any i mig no ha estat suficient per emprendre les mesures que proporcionin tranquil·litat als veïns dels barris de Ponent després de l'accident a la plata d'Iqoxe. Des de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), que es van reunir aquest dilluns amb la delegada del Govern Teresa Pallarès i la responsable de Protecció Civil per abordar la futura implementació del Plaseqta (Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic a Tarragona), van valorar que el Govern busqui «revertir la situació», però van considerar que el treball que s'està fent ara per «redibuixar-lo» demostra que el pla d'emergències químiques era «totalment insuficient».

El vocal de la FAVT i encarregat de la taula de Seguretat i Emergències de l'entitat, Justo Velilla, va considerar «insuficient» l'actual Plaseqta i va apuntar que els canvis que s'estan duent a terme a l'organigrama, direcció i coordinació en l'àmbit tècnic del pla demostren «que abans era un desastre». Velilla també ha lamentat que, si el dia d'avui hi hagués un nou accident «els veïns no sabrien què fer». «Considerem que estan fent esforços per revertir la situació, però ara mateix és insuficient. El veí a peu de carrer no percep cap canvi i no sap com actuar», va lamentar. «Estem satisfets amb el treball que s'està fent, però això demostra que el que hi havia era totalment insuficient. Si en el nou Plaseqta s'ha hagut de canviar la direcció, la coordinació a nivell tècnic o l'organigrama, és que abans era un desastre», va lamentar el responsable de la taula de Seguretat de la FAVT. «La percepció d'inseguretat dels veïns segueix sent la mateixa, perquè si ara hi hagués una altra emergència a Tarragona, la gent no sabria què fer», va assegurar. «S'està fent un treball que s'hauria d'haver fet fa anys, estem redibuixant el Plaseqta perquè hi va haver l'accident d'Iqoxe, però per la resta estem igual que abans. Agraïm molt el treball que s'està fent, però no ens han parlat del pressupost amb el qual es dotarà el pla i s'està redibuixant la coordinació, la comunicació. Si passés una emergència el dia d'avui, seria el mateix caos que vam viure la jornada de l'accident», va lamentar. Des de la federació d'entitats veïnals van considerar que l'avenç més destacable que s'ha dut a terme ha estat amb el protocol de sirenes, però van manifestar van trobar a faltar que s'informés millor a les persones més vulnerables en casos d'emergència a través de «missatges clars» sobre com actuar en casos d'accident. «Es necessiten missatges clars i concrets per a la gent. Saber que si sona una sirena has d'anar a casa, tancar portes i finestres i mirar si has rebut missatges de Protecció Civil».

L'accident a la planta d'Iqoxe, que va acabar amb la vida de tres persones el passat 14 de gener de 2020, va motivar al Govern a establir un full de ruta per redissenyar el Plaseqta. Es va anunciar la implantació d'una prova pilot amb 18 sensors per detectar incidències i vuit noves sirenes. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va manifestar que el Plaseqta era una «prioritat per a la seva conselleria i pel Govern de la Generalitat», durant la clausura de les jornades d'implantació adreçada als alcaldes del passat 1 de juliol.

tracking