Diari Més

Patrimoni

Retiren la polèmica bastida de la torre de Minerva i reparen els forats

La RSAT insta a crear un ens de gestió comuna del patrimoni i avisa que per salvaguardar-lo calen «Polítiques en majúscula»

Un tècnic reparant els desperfectes.

Finalitza la intervenció d'urgència a la Torre de Minerva de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La polèmica envers la torre de Minerva durant les dues darreres setmanes va tancar aquest cap de setmana un dels seus capítols més complicats. L'empresa Foreseny va retirar el passat divendres la bastida en aquest punt de la Muralla romana. Per la seva banda, també es van reparar les 12 perforacions fetes en aquest monument del Passeig Arqueològic per tal de col·locar-hi, de forma incorrecta, una bastida que havia de permetre estudiar de més a prop l'estat de conservació de la torre i del relleu de la deessa Minerva, que la corona. Ambdues daten del segle II dC i són les més antigues de l'Imperi Romà conservades lluny d'Itàlia.

Les primeres actuacions, de reparació i conservació, van consistir a aspirar la pols dels forats, sostreure el tac de plàstic sense malmetre els carreus –exceptuant el relleu de Minerva, a l'espera de la restauració definitiva–, consolidar les parets interiors de les perforacions aplicar morter tradicional de calç i sorra amb el mateix to de la pedra. En una actuació integral posterior es procedirà a la reintegració completa dels orificis. L'actuació es va fer sota la supervisió tècnica de l'Ajuntament de Tarragona, l'Arquebisbat de Tarragona i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que ha fet l'informe i la proposta per a la reparació de les perforacions. Quant a les actuacions d'emergència sobre les zones degradades, es van retirar totes les pedres amb risc de despreniment i es va efectuar una poda, desarrelament i aplicació de biocida en les plantes parietàries i superiors que estaven arrelades entre els carreus de la muralla, excepte en el cas de les tapereres, ja que és una espècie protegida i s'ha d'estudiar l'eliminació o control.

La RSAT, en alerta

«Esperem que aquest lamentable episodi signifiqui un punt d'inflexió en la manera com gestionem el patrimoni de Tarragona». Aquest era el desig expressat el dissabte pel conseller de Patrimoni de l'Ajuntament, Hermán Pinedo. Fa uns dies, el president a Espanya d'ICOMOS, Jordi Tresserras, opinava el mateix en declaracions al Diari Més. Aquesta sembla la línia a seguir desitjada per la major part dels actors patrimonials que intervenen a la ciutat. En un comunicat de premsa, ahir la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT) demanava que es consolidés la col·laboració entre les diverses administracions i entitats, iniciada fa uns mesos des del consistori: «La Taula de Patrimoni de moment resulta un instrument útil, però no és l'ens de gestió que Tarragona i el conjunt del Patrimoni Mundial requereix. Cal arribar a aquest objectiu i aconseguir una gestió integrada de tot el patrimoni tarragoní».

La RSAT és un dels múltiples actors patrimonials que ha qualificat els forats a la torre de Minerva d'una «actuació absolutament negligent». L'entitat plantejava «la substitució del relleu de la torre de Minerva per una còpia fidel, preservant l'original en condicions òptimes». Amb tot, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense avisava que l'estat de conservació del patrimoni a la ciutat «és precari». Així, destacava que «la salvaguarda del patrimoni requereix Polítiques en majúscula».

tracking