Diari Més

Mobilitat

La legislació no obliga als conductors de patinets a tenir una assegurança

Si el vehicle de mobilitat personal és responsable de l'accident, el conductor s'haurà de fer càrrec dels danys que hagi provocat

Imatge d'uns patinets elèctrics estacionats al centre de Tarragona.

La legislació no obliga als conductors de patinets de Tarragona a tenir una assegurançaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'increment de patinets elèctrics o vehicles de mobilitat personal (VMP) en els darrers anys a la ciutat de Tarragona ha obligat a redissenyar la mobilitat de la ciutat i també ha despertat alguns interrogants entre la població. La normativa, fins al moment, no obliga aquests vehicles a disposar d'una assegurança. Aquest mitjà publicava dijous passat que, només enguany, 31 patinets s'han vist implicats en accidents, segons dades de la Guàrdia Urbana. En aquest sentit, cada vegada són més les veus que consideren que és necessària una formació mínima als usuaris i, algunes associacions com la cooperativa Escamot, ja han iniciat campanyes didàctiques per informar sobre la mobilitat en patinet.

La Direcció General de Trànsit (DGT) va aprovar una nova regulació sobre l'ús del patinet elèctric a principis d'any en la qual considera «els vehicles de mobilitat personal són considerats vehicles a tots els efectes i els seus conductors estan obligats a complir les normes de circulació com tots els conductors». La normativa establia que els conductors de patinets tenen prohibit anar per la vorera, estan sotmesos a les mateixes taxes d'alcohol permeses per a la resta de vehicles i prohibia l'ús d'auriculars o del telèfon mòbil mentre es condueix. Tenir assegurança, malgrat ser recomanable, no és obligatori si el patinet és per ús personal. La DGT deixa en mans dels ajuntaments l'obligatorietat de concretar una pòlissa o En el cas de Tarragona, l'última modificació de l'ordenança general de convivència i ús dels espais públics establia que els VMP «no necessiten autorització administrativa ni assegurança per circular». Que passa, doncs, en cas que un patinet elèctric es vegi involucrat en un sinistre i el conductor d'aquest no disposi de pòlissa?

Albert Ferré és un advocat que treballa diàriament a través del seu bufet amb tota mena d'accidents de trànsit i, des de fa uns anys, els sinistres en patinet formen part de l'ordre del dia. Des d'Albert Ferré Advocats, van apuntar que «en el supòsit de tenir un accident i no disposar d'assegurança, el conductor del patinet respondrà dels danys que ha provocat amb el seu patrimoni». Ferré va explicar que, en el cas que el conductor del patinet es tractés d'un menor d'edat, «qui respondrà dels danys seran els pares o tutors legals/progenitors d'aquest». L'advocat també va assenyalar que, en l'actualitat, les companyies de lloguer de patinets estan obligades a disposar d'una assegurança que cobreixi els possibles danys que ocasionin els seus usuaris. «No obstant això, si no en tenen, la responsabilitat és de l'empresa perquè és obligatori per aquestes empreses tenir-ne», va afirmar.

Julià Figueras, responsable del despatx d'advocats Accigest, especialitzat en accidents de trànsit, també va destacar que «en el cas que el conductor d'un patinet ocasioni un accident de trànsit, sent el responsable del sinistre, i si no disposa d'assegurança que cobreixi els danys ocasionats, haurà de ser el mateix conductor del patinet qui se'n faci càrrec». Figueras va apuntar també que, en cas que sigui menor o estigui incapacitat legalment, seran els seus pares o tutors legals qui ho assumirien. Des del despatx Accigest van detallar que, un cop feta la reclamació, es poden donar dos situacions. Que el conductor del patinet pogués (i volgués) assumir el cost dels danys: En aquest cas, es podria arribar a un acord, i el pagament directe (en un sol pagament o bé fraccionat) el faria el mateix causant de l'accident. Si el conductor del patinet no pogués o no volgués fer-se càrrec dels danys, aleshores «seria necessari interposar una demanda judicial contra aquest conductor».

«En cas de guanyar el procediment judicial, és a dir, si es condemna a abonar la indemnització al conductor del patinet, de nou ens trobem amb dos possibles escenaris: que un cop recaiguda sentència, el conductor del patinet pagués els imports deguts de forma voluntària o que no pagués els imports deguts voluntàriament», va explicar Julià Figueras. En cas que no ho pagués «s'hauria d'executar la sentència, demanant al Jutjat l'embargament dels béns, salaris o percepcions que aquesta persona pogués tenir o rebre. L'efectivitat del cobrament per part del perjudicat dependrà, arribats a aquest punt, de la solvència del deutor», va manifestar l'advocat expert en accidents de trànsit. A més, des d'Accigest van recalcar que «en aquests supòsits no és possible reclamar al Consorci de Compensació d'Assegurances (CCS), ja que no dóna cobertura a aquests fets».

Reclamen formació mínima

L'augment de vehicles de mobilitat personal a Tarragona i l'obligatorietat que els patinets circulin com qualsevol altre vehicle també ha propiciat que, cada vegada més gent, consideri necessària una formació mínima sobre circulació als seus conductors. El president de l'Associació Provincial d'Autoescoles de Tarragona, Carles Oliver Solé, va manifestar que la posada en marxa dels patinets és «imparable», però ha considerat que s'ha de fer una formació mínima als conductors, «perquè no deixen de ser conductors d'un vehicle». Solé, a més, va apuntar que aquesta formació bàsica en circulació hauria de ser obligatòria perquè, d'aquesta manera, «evitaríem els accidents que hi ha ara». «Hi ha una manca de preparació total, aquest és el problema dels patinets. A vegades creuen els passos de vianants com si fossin vianants, a les interseccions no miren, aquest és el problema» va lamentar. «Jo no dic que hagin de passar un examen, però almenys fer una formació de 10 hores per una autoescola per explicar-los la base en matèria de circulació. El més bàsic, el que han de fer o el que no han de fer, això ho haurien de tenir claríssim», va considerar. «Els que no han portat mai un cotxe van perduts, no saben com fer-ho, és un desastre» ha lamentat el president de l'associació provincial d'autoescoles. «No estic en contra dels patinets, cada vegada n'hi haurà més, però és necessari instruir als futurs conductors per evitar accidents», va concloure el president de les autoescoles de la demarcació.

tracking