Diari Més

Patrimoni

Les obres de rehabilitació de Ca l'Agapito, a Tarragona, començaran el setembre

L'inici de l'actuació, amb una durada total prevista de vuit mesos, pateix un nou endarreriment per la lentitud administrativa

L'actuació a Ca l'Agapito ha de consolidar l'edifici, que acollirà un centre d'experiència.

Les obres de rehabilitació de Ca l'Agapito començaran el setembreGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de rehabilitació i consolidació de Ca l'Agapito, a la plaça del Pallol de Tarragona, no començaran fins al pròxim mes de setembre. Així, no ho faran imminentment, com era la voluntat de la conselleria de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, sinó que hauran d'esperar un cop passi bona part de l'estiu. Es tracta d'un nou retard de l'actuació, que ha de tenir una durada de vuit mesos. A inicis del mes de juny es va fixar la data d'inici per meitats del mateix mes. Aquest objectiu, però, no es va complir, allargant ara el propòsit fins al mes de setembre. Si finalment comencen aleshores, aquestes s'haurien d'enllestir pels volts del mes d'abril del pròxim 2022.

El retard de l'inici de les obres a Ca l'Agapito es deu a la lentitud dels tràmits burocràtics i administratius. Fins ahir no es va adjudicar la direcció de la intervenció. Aquesta va ser adjudicada per 64.965,80 euros –IVA inclòs– a Soffitto Arquitectura SLP, que va ser triada entre un total de vuit empreses que es van presentar al concurs públic. Així, el valor de l'adjudicació queda lluny dels 85.481 euros del pressupost de licitació. Pel que fa a l'execució de les obres, aquestes es van atorgar a Rècop Restauracions Arquitectòniques S.L. el passat 30 de juny per un valor d'1.031.524,13 euros –IVA inclòs–, entre un total de cinc empreses. En total, el projecte de rehabilitació i consolidació de Ca l'Agapito està xifrat en 1,2 milions d'euros, la meitat del qual està finançat per l'1,5% Cultural de l'Estat. Els 600.000 euros restants es reparteixen a mitges entre el consistori i la Generalitat.

La rehabilitació de Ca l'Agapito –també conegut com a Beateri de Sant Domènech– és clau per poder donar llum verda a bona part del projecte de la Porta Tàrraco, que ha de convertir l'entorn de la plaça del Pallol en una porta d'accés de la Tàrraco romana per als visitants. La subvenció de la Direcció General de Turisme té data de caducitat: desembre de 2022. Tot i que en un primer moment la dotació per la Porta Tàrraco, que havia de cobrir un bon gruix dels 600.000 euros –a banda dels diners destinats a Ca l'Agapito–, expirava el setembre de l'any vinent, aquesta s'ha prorrogat fins a finals del 2022. D'aquesta manera, un nou retard en l'execució de les obres a Ca l'Agapito i, en conseqüència, un endarreriment de l'execució de totes les actuacions de la Porta Tàrraco, podria posar en perill la subvenció. No obstant això, tenint en compte l'horitzó d'aquest setembre per intervenir a Ca l'Agapito, el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, feia una crida a la calma en declaracions al Diari Més el passat 12 de juliol: «No patim, perquè anem bé de terminis».

Diverses intervencions

L'entorn de la plaça del Pallol patirà una renovació significativa d'aquí fins al final del 2022. Després d'assegurar la façana i l'estructura de Ca l'Agapito, a dins s'hi farà un centre d'experiència amb elements audiovisuals per crear una experiència immersiva. L'últim trimestre d'enguany l'actual guingueta del Camp de Mart esdevindrà un centre de recepció de turistes. A l'Antiga Audiència s'hi farà un espai de museïtzació per tot el conjunt de la Tàrraco romana.

tracking